2012 Astroloji ve Burçlar Rehberi
ASTROLOJİ

2012 Astroloji ve Burçlar Rehberi

GÜNCELLEME TARİHİ: 1 Aralık 2011

Edebiyat mezunu olan Filiz Özkol küçük yaşlarda astrolojiye merak sardığını anlatıyor. İlkokul dönemlerinde gazetelerin fal köşelerini okuyup, tanıştığı herkesin burcunu sorarmış. Çevresindeki kişilerin duygularını öğrenme isteği onu buralara getirmiş. Astrolojiden has çocuğu olarak bahsediyor. Kendisi ile 2012'de burçları nelerin beklediğini ve yeni kitabı hakkında sohbet ettik. İşte Özkol ile yaptığımız keyifli röportajın ayrıntıları...

Röportaj: Marilla ERÇİK

"Astroloji benim has çocuğum"
-Astrolojiyle ilk merakınız nasıl başladı?
Nasıl sanatçı doğuluyor sonradan olunmuyorsa, bazı farklı istekler ve öğrenme duygusu sonradan olmuyor. İnsan psikolojisini ve çevremdeki kişilerin duygularını öğrenme isteğim beni buralara kadar getirdi. Yıllardır radyoculuk yaptım. Müzik, çok farklı yönlerimden biri. Herhalde yay burcu oluşum, enerjimin fazla oluşu, birden fazla konuya ilgi duymama neden olsa da, astroloji benim has çocuğum diyebilirim.

Emek verdiğiniz ve kendinizle bütünleştiğiniz konularda çok daha başarılı oluyorsunuz. Bakıyorum çevreme; birçok kişi hadi para kazanayım bir mesleğim olsun diye bu işe el atıyorlar. Tabii gerçek anlamda işini severek yapanlardan bahsetmiyorum. İstanbul'a gelmem sevgi ve saygı duyduğum Dinç bilgin sayesinde oldu. O günlerde Yeniasır astroloji köşesini yazıyordum ki, hala bu durum devam ediyor. Genel yayın müdürümüz Osman Gencer'le konuşarak benim Sabah gazetesine transferimi istemiş. İşte o gün bugündür yıl 2001 ben hala sabah gazetesinin astroloji köşelerini yazıyorum. Galiba birazda gazetemle bütünleştim. Tabii görsel medyayı da, inkâr edemeyiz. Kendi yaptığım programlarım hariç, bugün adını bile hatırlayamadığım yüzlerce tv programlarına katıldım. İnsanlara yardım etme ve onların dertlerini dinlemek ve çözüm aramak bana muhteşem bir haz veriyor. Bu iş bir emek iş. İşin ekonomik tarafını düşündüğünüz zaman, çevreme bakıyorum da, her mesleğin abartıları olduğu gibi bu konuda da olayın maddi boyutunu çok inanılmaz rakamı yukarılara taşıyanlar var. Tercih meselesi ve bakış açısı diyelim. Galiba ben yaptığım işe saygı duyuyor ve daha ütopik davranmak istiyorum.

-Astrolojinin ötesinde, hisleriniz, sezgileriniz nasıl? Mesela bir görüşte insanlarla ilgili sezgiler oluşur mu?
Tabiî ki. Astroloji demek insanı tanıma sanatı demektir. Yıllarca yaptığınız işle artık bütünleşiyorsunuz. İnsanları tanımak sizin için kolay bir hal alıyor. Tabii ucunda onların sorunlarına yardım etmek olduğu içinde, zevkli bir meslek halini geliyor.

-Medyum dizisinde psişik güçleri olan ünlü bir medyum adalet bakanlığı hizmetinde çalışıyordu. Sizin hiç polise vs yardımcı olduğunuz oldu mu?
Hayır, o konuda pek çalışmadım ama daha uç noktalarda kişilerin sorunlarına yardımcı oldum. Bunlar toplumun gerçek anlamda üst noktalarında ve kendi alanlarında isim olmuş kişilerdi. Bu durum hala devam ediyor. Bu meslek, sır olması gerektiren bir meslek olduğu içinde bu konuda asla isim vermem. Astroloji yemini denen bir durum vardır. Doktor hasta ilişkisi gibi diyebiliriz.

Bilimden uzaklaşan her konu şaibelidir
-Bir kişi kendisinde medyumik emareler gördüğünde ne yapmalı? Korkmalı mı? Üzerine mi gitmeli?
Medyumluk sağlık belirtisini aşan bir durum olabilir. Sezgilerin ve beyin fonksiyonlarının çalışma sistemi tıp alanına girer. O tip kişilerin ruhsal sağlık ve beyinsel işlevlerinin nasıl çalıştığını söylemek için biraz da, tıp bilginizin olması gerekir. Ben bu konuda kendimi yeterli görmediğim için, sağlıklı bir açıklama vermem yanlış olabilir. Ama doğuştan bu tür yetenekleri olan kişileri tanıyor ve görüyoruz. Açıkçası bilimden uzaklaşan her türlü konu benim için şaibelidir. Bu tür konularla ilgilen kişilerin daha sonra şizofreni testlerinden geçirildikleri ve sağlıksız bir beyin yapısına sahip oldukları tıpça kanıtlandığı görülmüştür. Medyumluk ayrı tartışılması gereken bir konu. Astrolojinin verileri daha çok matematiksel ve bilimsel verilere dayanan bir olgudur. Astronomi ile daha iç içe olduğu için, medyumluk bu konunun dışına düşer. Psişik güçleri olan kişileri ayrıca incelemek ve psikolojik bir testten geçirmek gerekiyor.

-Astrolojiye tekrar dönersek, son kitabınız 2012 Astroloji ve Burçlar Rehberi. Bu kitapta okuyucuyu ne bekliyor?
Bu kitap yıllık astrolojiyi, kronolojik tarihlere göre bilimsel olayları anlatma şekliyle çevremizdeki kişilere ve okuyan herkese günlük yaşantısına rehber olacak. Eğlenceli, düşündürücü ve günlük hayatınıza ışık tutabilen tamamen bilimsel verilerle yazılmış bir kitap oldu. Okuyucu istediği her türlü konuyu, günlük yaşantısında neler olabileceğini bu kitapta bulacaktır.

-Her gün okuduğumuz burçlar bizim için ne ifade etmeli? Bazen gerçekliğinden şüphe duyanlar olabiliyor.
Her gün okuduğumuz burçlar, gökyüzündeki ay hareketlerine göre yazıldığı için günlük yaşantımızdaki psikolojik durumumuzu ve olaylar karşısında takınacağımız tavırların gidişatını belirleyebilir. Fakat bu durum daha yuvarlak ve esnek yazıldığı için, sadece eğlenceli ama yol gösterici olabilir. Asıl yıllık burç kitapları sizin için çok daha faydalı oluyor.

-Yükselen burç ne işe yarar?
Yükselen burç doğum anımızda ufuktan yükselen güneşinizin hangi burçta olduğunu gösterir. Bu bir fiziksel görünüm göstergesidir. Dış yapımız, görüntümüz, çevremizdeki kişilerin bizi algılama şekli ve karşımızdaki kişiye kendimizi gösterdiğimiz özelliğimizdir. Ne işe yarardan çok, astrolojinin temel öğelerinden biridir. Bizi anlatan kişiliğimizin parçasıdır. El yapımız, duruşumuz ve beden dilimiz gibi tüm bu özellikler yükselen burcumuzdan kaynaklanan bir durum oluşturur.

Türkiye Akrep burcu
-Türkiye'nin burcu ne? 2012 yılında Türkiye'nin durumu ne olur?
Türkiye Akrep burcu. Yükseleni de Yengeç. Su elementlerine sahip olduğu için, duygusal bazlı bir ülke. Her şeyi çok çabuk abartabiliyoruz. Ülkemizin insanı çok çabuk demorize olabiliyor. Türkiye konumu ile özel bir ülke ve astroloji verileri ilginç. Oryantal bir yapısı var. Dünyanın her türlü insanına hitap edebilecek bir özellik taşıyor. Kritik dönemlerinden çok yeni başlangıçlar döneminde. Türkiye'nin geldiği noktaya tepeden bakmak lazım. Global bir dünya duruşu var. Zorlukları var tabii. Plüton ve Uranüs transiti geçiriyor. Bu tüm ülkeler için geçerli, dünya zorlu bir transit istila içinde.

-Her burç için ufak bir yorumda bulunabilir misiniz?
Koç: Yeni dönemlerini yaşayacaklar.
Boğa: Kökten değişimleri başlıyor.
İkizler: Radikal dönemler yaşıyorlar.
Yengeç: Algıları daha da yükselecek.
Aslan: Yeni bir yükseliş dönemindeler.
Başak: Hayalleri gerçekleşiyor.
Terazi: Sorumlulukları arttı ve ödülleri geliyor.
Akrep: Maddi gelirlerin arttığı bir dönem başlıyor.
Yay: Ufukları genişliyor.
Oğlak: Yeniden yapılanıyorlar.
Kova: Yeni başlangıçlar yapacaklar.
Balık: Yaşam kriterleri yükseliyor.