Cilt bakımında vitaminin önemi
Şamdan/ Banu Kazanç
Vitamin ve minerallerle beslenme, hayati öneminin yanı sıra güzelliğinizi de pekiştiren bir zorunluluktur. C vitamini, E vitamini, selenyum, provitamin B5 ve çinko içeren yiyecekler güzelliğinizi pekiştirir...
Vitamin ve minareller vücudumuzun olmazsa olmazlarıdır. Ayrıca güzelliğimiz için de vitamin ve minarellere ihtiyaç duyarız. Çünkü güzellik sağlıklı beslenmeyi de gerektirir.
C vitamini deposu olan yaz meyveleri ve sebzeleriyle erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklarla savaşabilirsiniz. C vitamini erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklıkların oluşmasını azaltmada etkili olur.C vitamini en çok domates, yeşil biber, çilek, turunçgiller, kivi ve maydanozda bulunur.
E vitamini, bitkisel yağların çoğu,ceviz, fındık-fıstık, tohumlar, soya, et, balık, yeşil yapraklı sebzeler ıspanak, kuşkonmaz, elma, yumurta ve tahıllarda bulunur. Vücuttaki oksijenin en iyi şekilde kullanılmasını sağlar, hücre zarının ve duvarının normal görevini yapmasına yardım eder, hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini katkısı olur. Gözde güneş ışınlarının olumsuz etkisini azaltarak, katarakt oluşumunu geciktirir. Yaşlanmaya karşı en etkin vitaminlerden biridir.
Selenyum, güçlü bir antioksidandır, hücreleri korur. En çok patates, mantar, yumurta, ay çekirdeği ve tahıl ürünlerinde, baklagillerde, balıkta, deniz ürünlerinde, sarımsakta, ayrıca ette, böbrek, yürek gibi sakatatlarda bulunur.
Provitamin B5 cildinemlendirme özelliğine sahip bir vitamindir. Ciltte yeni hücrelerin gelişmesinde etkisi olur. Güneş ışınlarının neden olduğu kızarıklıkları giderir, güneşe maruz kalan saç tellerinin kırılıp kurumasını önler. En çok tahıllar, yumurta sarısı, mantar, baklagiller, karnabahar ve patateste bulunur.
Çinko A vitaminin özelliklerini artırmanın yanı sıra güneş yanıklarının iyileştirme sürecini de hızlandırır. Fındık, mantar, deniz ürünleri, kırmızı et, hindi, yumurta, peynir, yeşil yapraklı bitkiler çinko bakımından zengindir.
Cilt bakımında vitaminin önemi
Karpuz C Vitamini deposudur
Yüzde 95’i su olduğu için büyük ölçüde sıvı ihtiyacını karşılar. Ayrıca kilo vermek isteyenlere beslenmelerinde destek olabilir. Karpuz, hem likopen, hem de vitamin ve mineral açısından zengin, kırmızı rengi ile kendini gösteren beta-karoten içeriği ile de antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir. İyi bir C vitamini deposudur. Zengin lif içeriği ile bağırsakların çalıştırır.
Kayısı bağırsakları korur
A ve B3 vitamini ile potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerir. Kemikleri kuvvetlendirir, kansızlığa iyi gelir, sağlıklı cilt ve saçlar için önerilir. Lifli bir meyve olduğu için bağırsakları korur, içerdiği selüloz ve pektin sayesinde, kabızlık çekenler için yardımcıdır.
Cilt bakımında vitaminin önemi
Kızılcık yüksek oranda C Vitamini içerir
Uyku sorunları olan kişilere, beyinde salgılanan melatonin adlı hormonunun salgılanmasını arttırdığı için gece yatmadan önce bir bardak kızılcık suyu içmeleri önerilir. Kızılcık kabuğu ateş düşürücü ve güçlü bir ishal kesicidir. Proantosiyadin adlı madde, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurarak, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. İdrardaki asit miktarını arttırır, böbrek taşlarının tedavisinde kullanılır. Oldukça yüksek oranda C vitamini içeren kızılcık suyunu, tatlı olmadığından şekersiz içmek zordur. Marmelat şeklinde tüketimi yaygındır.
Şeftali kansere karşı korur
Bol miktarda A,C ve B vitaminlerini içeren şeftali, safra kesesi ve karaciğer faaliyetlerini düzenlemeye, kabuksuz olarak tüketildiğinde ishali önlemeye yardımcı olur. Potasyum deposudur ve çok sayıda flavonoid ihtiva eder. Karotenoidler kalp hastalığını önleyen, kolesterolü düşüren ve kansere karşı koruyucu olan antioksidan özellik taşır. Zengin lif içerir. Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır.
Cilt bakımında vitaminin önemi
Malta eriği mineral deposudur
A vitamini deposudur. Görmeye ve büyümeye faydalıdır. Etli, sulu, mayhoş ya da tatlı ve iri çekirdekli bir meyvedir. Eti ve kabuğunun rengi, meyvenin karoten yönünden zengin olduğunu gösterir.
Vişne vücuda rahatlık verir
Ateşi düşürür, idrar söktürür, ishali keser. Uyku düzenleyicidir. Vücuda rahatlık verir. A vitamini, potasyum ve içerir. Vişne meyvesi, meyve suyu, şurubu, reçeli, marmeladı, kompostosu, likörü yapılarak tüketilir. Kurutularak da yenir.
Cilt bakımı
Cilt bakımında vitaminin önemi
Cilt bakımında vitaminin önemi
Üzüm bağışıklık sistemini güçlendirir
Üzüm bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.Kuru üzümün de demir miktarı yüksek düzeydedir. Kansızlığa karşı bir C vitamini kaynağı ile tüketildiğinde, içerisindeki demirin vücuttaki kullanım düzeyi artar. İdeal bir enerji kaynağı olan üzüm, sindirimi kolaylaştırır, kansızlığı giderir. Üzüm kabuğu ve çekirdeği değişik antioksidan maddeleri bulundurur. Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler, karaciğeri temizler, çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir. Beyazın yanı sıra siyahını da yemelesiniz.
Kavunun kalorisi karpuza göre yüksektir
B vitamini, brom ve iyot içerir. Sinirleri yatıştırır, kanı temizler ve kolay bir uyku sağlar. Damar tıkanıklığı ve kansızlık için de önerilir. Kavun, karpuza göre daha tatlı ve kalorisi ise biraz daha yüksek bir meyvedir.