Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Güçlü beslenerek vücut direncini artırabilirsiniz... Bu sayacağım listedeki besin türleri vücut direncinin azaldığı ve hastalıkların sıkça yaşandığı şu dönemde vücudunuzun sağlık kalkanlarını güçlendirecek ve yaşam kalitenizi arttıracaktır.
BİTKİ ÇAYLARI
Günde 5 bardak çay tüketenlerimizin kanında diğerlerine göre 10 kat daha fazla virüslerle savaşan interferon bulunmaktadır. L-theanine amino asidi bağışıklık sistemini ateşlemeye yardımcı olur ve güçlendirir. Çay poşetinizden daha fazla antioksidan elde edebilmek için ipinden tutup sıcak suya bandırıp çıkarmayı unutmayın.
ŞAMDAN PLUS / Dr. YASEMİN AMATO
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
YAĞ ASİTLERİ
Sağlıklı yağlar bakımından zengin olan balıkları tercih etmeniz, bu yağ asitlerinin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerini arttırmada en güçlü kaynak olacaktır. Omega-3 yağları bakımından zengin olan somon, uskumru ve ringa balıkları iltihaplanmayı azaltıp akciğerleri soğuk algınlığı ve enfeksiyonlardan koruyabiliyor. Hamile bayanlar haricinde, haftada 2 öğün tüketmeye özen gösteriniz.
AMİNO ASİTLER
Yapılan bir araştırmaya göre tavuk çorbası soğuk algınlığının bronşlara inmesine izin vermeyerek bir bariyer oluşturabiliyor. Tavuğun pişirilmesi sırasında sistein amino asidinin kimyasal olarak bronşit hastalığı ilacı olan asetilsistein’i andırması bu bulgunun dayanağı olarak görülebilir. Aynı öksürük şuruplarının çalışma sistemi gibi,tuzlu tavuk suyunun da balgamı inceltme gibi bir etkisi vardır. Birde soğan ve sarımsak eklenirse bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki ortaya çıkarılabilir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
MİNERALLER
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren minerallerden çinkonun eksikliği, özellikle vejetaryenlerde, birçoğumuzun mağdur olduğu bir sağlık durumudur. Alyuvar hücrelerinin gelişimi için çok önemli olan çinko bağışıklık sisteminizin bakterileri tanıyıp yok etmesi için büyük önem taşır. Bu sebeplerden dolayı çinko bakımından zengin dana eti beslenmemizde eksik olmamalıdır. 100 gram yağsız dana eti günlük çinko ihtiyacınızın %30’unu karşılamaya yeter. Aynı zamanda çinko zengini mısır gevreklerini de denemek isteyebilirsiniz...
PROTEİNLER
Süt, tavuk, et, yumurta, baklagiller veya balık... hangi cins olduğu fark etmez! Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileri nedeniyle yeteri kadar protein tüketmek zorundasınız. En sağlıklısı kuşkusuz organik besinler, fakat günlük protein ihtiyacınızı es geçmemeye özen gösterin. Protein eksikliği, kas ve kemik erimesi gibi problemlerin yanı sıra bağışıklık sistemini de zayıflatabilir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
MANTARLAR
Dünyanın birçok kültüründe yüzyıllar boyunca bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla insanlar mantarlara yönelmişlerdir. Yapılan araştırmalarda mantarların alyuvar hücrelerinin üretimini ve aktivitelerini desteklediğini göstermektedir. Özellikle soğuk algınlığının geldiğini hissettiğinizde günlerde 2 öğün tüketilmesinde fayda var.
TAHILLAR
Beta-glukan içeren tahılların, Norveç’te yapılan bir çalışmaya göre antimikrobik ve antioksidan özellikleri ekinezyadan daha fazladır. Yulaf ve arpa tüketen hayvanlarda görülmüştür ki viral enfeksiyonlara kapılma riskleri azalmıştır. İnsanlarda ise bağışıklık sistemini güçlendirip antibiyotiklerin daha etkili çalışmasına yardımcı olabilirler. En azından üç öğünlük bir zaman diliminde bir kez tam tahıllar olarak kullanmaya özen gösteriniz.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
SARIMSAK
Yapılan bir çalışma, 146 kişilik bir gurubun yarısına 12 hafta boyunca, sarımsak ekstresi vermişler. Sarımsak özü alanlar almayanlara göre yüzde 70 daha az soğuk algınlığına yakalanmış. Günde 2 diş çiğ ve ezilmiş halde yemeklere katarak kullanmaya çalışın.
Süt, tavuk, et, yumurta, baklagiller veya balık, hangi cins olduğu fark etmez! Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileri nedeniyle yeteri kadar protein tüketmek zorundasınız.