Baharda vücudun enerji depolamasına özen gösterin
Şamdan Plus/Banu Kazanç
Bahar aylarında yaşanan çoğu şikayetin temelinde enerji azalması yatar. Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi toplamak için B ve C vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir, potasyum ve çinkodan zengin gıdaları içeren sebze ve meyvelerden tüketmelisiniz...
İkbaharla birlikte doğa kış uykusundan uyanır, yeşillenmeye, ağaçlar çiçek açmaya başlar. Bizlerde de baharın gelmesiyle birlikte değişimler olur. Bunlar tabii ki fiziksel görünümümüze yansımaz ama ruh halimizde doğanın yenilenmesine paralel olarak bir canlanma ve çoşku yaşanır. Mevsim geçişleri, metabolizmamızda bazı değişikliklere sebep olduğu gibi, yorgunluğa ve ruhsal sıkıntılara da neden olur. Baharın gelişi ile enerji ve canlanmadan söz ederken, tersine gelişmeleri de yaşarız, bu döneme özgü şikayetlerin başında ise ise bahar yorgunluğu gelir. Baharın gelişiyle, eklem ve kas ağrıları artar, konsantrasyon bozukluğu, depresyon ve isteksizlik, sinirlilik, uyku bozuklukları görülür. Bu şikayetlerin başlıca nedeni ise, vücudun eksikliğini duyduğu enerji azalmasıdır. Baharda enerjiyi toplamak için enerji verecek besinleri, B ve C vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir, potasyum ve çinkodan zengin gıdaları içeren mevsimin sebze ve meyvelerinden tüketmek yararlı olur. Ispanak, mısır, muz, kayısı, çilek, kepekli un, kepekli pirinç, yulaf, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, üzüm, badem, fındık tercihiniz olmalıdır.
Baharda vücudun enerji depolamasına özen gösterin
C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir
Baharla birlikte havanın ısı ve nem miktarlarındaki değişiklikler insan sağlığı için bazı mevsimsel riskleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle bu dönemde bağışıklık sistemi zayıflar, üst solunum yollarında görülen hastalıklar da bu nedenle artar. nsan vücudu dış etkenlere karşı duyarlıdır, iç ve dış etkenler bu biyolojik yapıyı yakından etkilerler. C vitaminlerinden zengin bir beslenme bağışıklık sistemini daha güçlü kılar. C vitamini yüksek kivi, portakal, biber, maydanoz, yeşil salata yemeye çalışın. Canlanan, yeşillenen, çiçeklenen doğayla artan polenler, alerjik tabloların artmasında da önemli bir rol oynar. Baharda sık görülen rahatsızlıklardan birisi de mide ve barsak şikayetlerinin artmasıdır
Baharda vücudun enerji depolamasına özen gösterin
Yemek sondasında 30 dakika yürüyüş yapın
Öğle yemeğinden sonra yiyeceklerin sindirilmesi için kan, daha çok mide ve bağırsak bölgesine yönelir ve beyine giden kan miktarı azalır. Bu da bir süre zihinsel potansiyelinizin düşmesine neden olur. Bundan dolayı önemli toplantılarınızı hemen yemek ertesindeki saatlere gelmeyecek şekilde organize edebilirsiniz. Yiyeceklerin az yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Yağlı, çok miktarda ve ağır yiyecekler ise bu etkiyi daha fazla artıracaktır. Yemek sonrasında 30 dakikalık bir yürüyüş, dolaşımı artırır ve vücudunuzda daha hızlı oksijen taşınır ve bu da uzun süreli bir enerji artışı sağlar.
Baharda vücudun enerji depolamasına özen gösterin
Yağsız proteinler daha zinde hissettirir
Öğle yemeğinde sebze, yeşil salata ile balık, tavuk gibi yağsız proteinler daha zinde hissetmenizi sağlar. Lif açısından zengin baklagiller, hem doyurucudur hem de kompleks karbonhidrat ve protein içerirler, dolayısıyla salatalarınıza baklagilleri ilave edebilirsiniz.
Baharda vücudun enerji depolamasına özen gösterin
Yemek sonrasında vücut yavaşlama eğilimindedir
Vücudumuzun doğal bir ritmi ya da saat ayarı vardır . Yemeğin ertesinde salgılanan hormonlara da bağlı olarak vücudumuz yavaşlama eğilimde olur. En azından 15-20 dakika süre için çalışma temponuzu düşürebilirsiniz ya da onun yerine enerjinizi beslenme düzeni ile yükseltebilirsiniz. Püf noktası, kan şekeri düzeyini artırmak ve öğleden sonra geri kalan zaman için nispeten sabit tutacak bir aperitif seçmektir. Düşük kan şekeri, enerji ve konsantrasyon azalmasına neden olabilir. Bazı proteinlere, karbonhidrat sağlıklı bir yağ içeren fındık, doğal fruktoz içeren meyve gibi karbonhidrat açısından zengin bir gıda ekleyerek kan şekeri seviyesini dengede tutabilirsiniz. Taze veya kuru meyveler, fındık ile peynir, kepekli kraker, muz, ananas parçaları ya da mandalina, portakal ile yoğurt ile seçenekler oluşturabilirsiniz.