Barda neler oluyor?
Touch İstanbul/Zeynep Yayınoğlu
Kürdanda beyaz peynirle sunulan rakı shotlar ya da fındık mandalina özlü votkalar... Hiç akla gelmeyecek karışımlar ve orjinal sunumlar. Bu işin uzmanı; bar catering’i kavramını yaratan Alcoholoco’cular...
Barda neler oluyor?
Düğünlerin, büyük davetlerin, doğum günlerinin eğlence motivasyonunun nereden geldiğini herkes biliyor. Lezzetli yemek, kaliteli içki ve estetik sunumlar. Yemek konusunda işin ustasını seçmek zor. Farklı beklentilere yönelik seçenek bol. Peki ya içecek? Şık bir düğünde servis elemanlarından rica ettiğiniz içki her zaman istediğiniz ölçüde, istediğiniz soğuklukta geliyor mu? Peki ya canınız ilginç bir kokteyl çektiyse... O karışıklıkta yapmaları mümkün oluyor mu? İşte bu noktada işler oldukça kısır yürüyordu. Ta ki Alcoholoco tanınana dek. 2003 yılında tamamen hobi olarak başlayan ve zamanla kendi sektörünü yaratan Alcoholoco, kısa bir deyişle bar catering’i yapıyor. Ancak İspanyolca “alkol delisi” anlamına gelen adına aldanmayın. Onlar alkollü-alkolsüz tüm içeceklerde son derece orjinal reçeteler yazmakla kalmıyor, gittikleri organizasyonlarda ilginç sunumlarıyla dikkat çekiyor.
Barda neler oluyor?
Firmanın kurucuları Nafi Pinhas ve eşi Reyzi Pinhas. Tekstille uğraşan Nafi Pinhas, bundan 8 yıl önce ilk olarak kuzeninin düğününde bir organizasyon yapmak istiyor. Ailesi başta “Bu yaştan sonra barmen mi olacaksın başımıza?” dese de zamanla ne kadar orjinal bir işe giriştiğini anlıyor. Zira yurtdışında bile Alcoholoco kadar profesyonel bar catering’i yapan ve 7 bin kişilik bir kitleye aynı anda servis yapabilecek firma bulmak zor. Bu hizmeti Türkiye’ye sokan da onlar. Zamanla elbette onlardan esinlenip bu işe girişenler oluyor. Pinhas bundan oldukça memnun. “Rekabet, rehaveti önlüyor” diyor. 2006 yılında aralarına katılan ortakları Uğur Karagöz sayesinde de hızla yükselen bir grafiğe sahip oluyorlar.
Barda neler oluyor?
Nitelikli ve özgün kokteyller
Çıkış noktaları ise oldukça basit aslında. Uzun yıllar Türkiye’nin en popüler kokteyllerinden biri olan Sex on the Beach’e karşı ortaya çıkıyorlar. “Birkaç meyve suyu ve birkaç alkol türünü karıştırdığınızda bunu hazırlayabilirsiniz. Ama biz nitelikli ve özgün formüller üretiyoruz” diyor Pinhas. Bu üretim için firma çalışanlarını bile organize etmişler. Yönetim ve organizasyon ekibi haricinde bir de AR-GE bölümü var ki; onlar işlerinde son derece deneyimli barmenler. Görevleri ise kokteyl denemek. Her sezon yeni aromalar elde etmek için meyve-sebze araştırmaları yapılıyor, içki türlerinde de çeşitlilik yaratmaya çalışılıyor. Bunun için adreslerinden biri Nişantaşı’ndaki Mevsim Manavı. Kivi çıktıysa kivi, kestane çıktıysa kestane alınıyor. Sonra da fındıkla mandalina gibi hiç olmayacak birliktelikler yaratılıyor. Bu aromalar daha sonra bir demo günü düzenlenip Alcoholoco çalışanları tarafından deneniyor. Muhasebecileri dahil herkes fikrini söylüyor ve ona göre bir içecekle karıştırılıyor. Bu sadece alkol olmak zorunda değil. Aromaya göre süt de olabilir, kahve de.
Barda neler oluyor?
Peki ya onlara nasıl ulaşılıyor? Örneğin; bir davet vermek istiyorsunuz. Alcoholoco’nun Teşvikiye’deki ofisine gidiyorsunuz. Vereceğiniz daveti nasıl hayal ettiğinizi, kaç kişilik bir organizasyon olduğunu, nerede yapacağınızı anlatıyorsunuz. Onlar da sizin hiç aklınıza gelmeyecek önerilerde bulunuyorlar. Mesela bir ilaç firmasının ürün lansmanında barı laboratuvara çeviriyorlar. Ya da bir doğum gününde pipetlerle uyumlu renkte kokteyller hazırlayabiliyorlar.
Barda neler oluyor?
İşlerinin en zor kısmını ise atlamamak lazım. Alkolün girdiği yerde sorumluluk almak zordur ancak Alcoholoco bu tür davetleri idare etmekte usta. Çok hızlı içmeye başlanmış bir gecede otomatik olarak kokteyllerin alkol düzeyi azaltılıyor. Arada tepsi tepsi su servisi yapılıyor. Aslında bu sayede sadece bara değil, geceye de hakim oluyorlar. Onlar çok içilip erken bitirilen gecelerin değil, keyifl i ve kaliteli içilip uzun saatler eğlenilen davetlerin vazgeçilmezi oluyorlar.
Barda neler oluyor?
İşlerinin en zor kısmını ise atlamamak lazım. Alkolün girdiği yerde sorumluluk almak zordur ancak Alcoholoco bu tür davetleri idare etmekte usta. Çok hızlı içmeye başlanmış bir gecede otomatik olarak kokteyllerin alkol düzeyi azaltılıyor. Arada tepsi tepsi su servisi yapılıyor. Aslında bu sayede sadece bara değil, geceye de hakim oluyorlar. Onlar çok içilip erken bitirilen gecelerin değil, keyifl i ve kaliteli içilip uzun saatler eğlenilen davetlerin vazgeçilmezi oluyorlar.