Çikolatanın yararları

Çikolatanın yararları

Banu Kazanç/ŞamdanPlus

Çikolatanın yağ ve kalori oranı yüksek olduğundan kilo almaktan korkan çogu kişi çikolata yemekten suçluluk duyabilir. Sizi sevindireceğini düşündüğüm bilgi ise; az miktarda çikolata tüketmenin sağlığınız için yararlı olduğudur. Latince adı theobroma olan kakao, “tanrıların yiyeceği” anlamına gelir. Kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Azteklerde ve Mayaların çok eskiye dayanan kültürlerinde çikolata içmek önemli bir olaydı. Maya toplumunda kakao hem bir para birimi, hem de soyluların altın kadehlerde içtiği bir içecekti. Aztek hükümdarı Montezuma çikolatanın ruhsal bilgelik, inanılmaz bir enerji ve artmış cinsel gücün kaynağı olduğuna inanıyordu.

SİHİRLİ MADDELER; FENİLETİLAMİN VE SEROTONİN

Çikolata alkaloidler olarak bilinen organik maddeler içerir. İçeriğindeki teobromin merkezi sinir sistemini uyararak kafein benzeri bir uyarıcı gibi işlev görür. Çikolatada bulunan bir diğer önemli madde endorfin olarak bilinen kimyasal bir grubun parçası olan feniletilamindir. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini artırır ve mutluluk hissi verir. Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafein içerir.

BİZE ULAŞIN