Çikolatanın yararları
Banu Kazanç/ŞamdanPlus
Çikolatanın yağ ve kalori oranı yüksek olduğundan kilo almaktan korkan çogu kişi çikolata yemekten suçluluk duyabilir. Sizi sevindireceğini düşündüğüm bilgi ise; az miktarda çikolata tüketmenin sağlığınız için yararlı olduğudur. Latince adı theobroma olan kakao, “tanrıların yiyeceği” anlamına gelir. Kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Azteklerde ve Mayaların çok eskiye dayanan kültürlerinde çikolata içmek önemli bir olaydı. Maya toplumunda kakao hem bir para birimi, hem de soyluların altın kadehlerde içtiği bir içecekti. Aztek hükümdarı Montezuma çikolatanın ruhsal bilgelik, inanılmaz bir enerji ve artmış cinsel gücün kaynağı olduğuna inanıyordu.
SİHİRLİ MADDELER; FENİLETİLAMİN VE SEROTONİN
Çikolata alkaloidler olarak bilinen organik maddeler içerir. İçeriğindeki teobromin merkezi sinir sistemini uyararak kafein benzeri bir uyarıcı gibi işlev görür. Çikolatada bulunan bir diğer önemli madde endorfin olarak bilinen kimyasal bir grubun parçası olan feniletilamindir. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini artırır ve mutluluk hissi verir. Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafein içerir.
Çikolatanın yararları
ÇİKOLOTANIN PSİKOLOJİK ETKİSİ
Çikolatanın yarattığı ruhsal durumla beraber askla ilişkili iyilik ve sevgi hisleri uyarılır. Olumlu bir duygudurum değişikliği yaşanır, kan basıncında artış ve kalp hızını artıran yoğun bir duygu hissedilir. İnsanı baştan çıkaran kokusunu duymak bile mutluluk hormonlarının harekete geçmesini sağlar, yeme isteği uyandırır. Çikolatanın içinde kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve bakır mineralleri ile A, B1, B2, C, D ve E vitaminleri bulunur.
Çikolatanın yararları
BESİN DEĞERİ OLDUKÇA ZENGİNDİR
Çikolata, besin değeri açısından da oldukça zengindir ve yiyen kişiye enerji verir.Çikolata satın alırken içinde bulunan şeker ve yağ oranına dikkat etmek gerekir. İçeriğinde kakao oranı yüksek oranda olanı seçmek daha sağlıklıdır. İyi bir çikolatada kullanılan kakao yağı ve kakao çekirdeği oranının şeker oranından daha yüksek olması istenir. En ideali ise yüzde 75’lik kakao yağı ve çekirdeği oranına karşılık, yüzde 25 oranında şeker kullanılmasıdır.
Çikolatanın yararları
PORSİYONLARI ABARTMAYIN!
Çikolatanın sağlığa yararları oldukça fazladır, abartmamak koşuluyla diyetteyken bile haftada iki kere iki kare bitter çikolata yiyebilirsiniz. Porsiyonlarınızı mümkün olduğunca küçük tutmalısınız. Kalorileri daha fazla olan kremalı ve fındıklı çikolatalardan kaçınmalısınız.
Çikolatanın yararları
ÇİKOLATA KALP SAĞLIĞINI VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR
Çikolatanın, kalbe son derece yararlı olduğunu LDL (kötü kolesterolü) oksidasyonunu sağlayarak damar çeperlerine yapışmasını engellediği ve son yapılan araştırmalarda aspirinin yaptığına benzer etki ile kanda pıhtılaşmanın önüne geçtiği, kalp krizi olasılığını azalttığı yönünde bilgilere ulaşıldı. Kakao çekirdekleri fitokimyasallar açısından zengindir. Çikolatada bulunan antioksidan madde olan katesinler, polifenoller, flavinoidler; kalp sağlığını, bağışıklık sistemimizi korumaya, kanser ve yaşlanmaya bağlı başka hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Bitter çikolata ayrıca doğal bir antidepresan özellik gösterir.