Daha az kaloriyle doymak mümkün

Daha az kaloriyle doymak mümkün

Daha az kaloriyle doymak mümkün
Doyma, tokluk, açlık ve iştah... Bu tanımlar adeta birbirinin yerine geçer, çoğu kez karıştırılır. Doyma, gıda alımının kesilmesini gerektiren tatmin olmuşluğu tanımlarken, tokluk gıda alımının kesilmesi sonrasında bir daha açlık hissi oluşmasına kadar geçen süreyi kapsar. Açlık ve iştahın yeme davranışını denetleyen iki etkisinden söz edebiliriz. Açlık, fizyolojik bir olaydır, kan şekerinin düşmesi ile karakterize edilirken, iştah olayın psikolojik boyutudur. Vücudumuzda enerji gereksinimine bağlı olarak fizyolojik olarak açlık mekanizması devreye girer ve burada hormonların etkileri de söz konusudur. Doymak, yeterince doydum hissinin sağlanmasıdır. Örneğin büyük bir çanak salata yediğinizde doyduğunuzu hissedersiniz ama üzerinden bir süre geçtiğinde tekrar kendinizi aç hissedebilirsiniz. Tokluk hissi ise açlığı uzun süre giderme veya doyurma özelliği olarak tanımlayabiliriz. Diyette başarının sırrı daha uzun süre insanın kendisini tok hissetmesidir.