Düşük kalori yüksek lif oranı
Banu Kazanç/ŞamdanPlus
Salatası, çorbası, kıymalısı, terbiyelisi, zeytinyağlısı, portakallısı, yoğurtlusu... Kereviz yemeklerinin çesitleri saymakla bitmez. Kolesterolu düşüren ve vücudun su dengesini sağlayan bir sebze olan kereviz, C vitamini yönünden oldukça zengin, kalorisi düşük, diüretik özelliktedir (idrar söktürmeye yardımcı) ve kilo almayı önler. Kerevizin 100 gramı sadece 18 kalori içerir. Patates ve havuç gibi diğer kök sebzelerle karşılaştırıldığında kerevizin kalorisi çok düşüktür. Şeker hastalarında karbonhidrat seçeneği olarak diğer kök sebzeler yerine kullanılabilir.
VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU
Kerevizde vitamin ve mineral olarak A vitamini, folik asit, B6 ve B1, B2 vitamini bulunur. Ayrıca C vitamini, E vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içerir. Kereviz iyi bir magnezyum kaynağıdır ama yaprakları sapından daha çok magnezyum içerir. Düsük kalorili, su içeriği çok yüksek ve lif oranı oldukça fazla bir sebzedir.
Düşük kalori yüksek lif oranı
KEREVİZİN YARARLARI SAYMAKLA BİTMEZ
➷ Kereviz bileşiminde bulunan kalsiyum ile sinir sistemini, demir ile kansızlığa, magnezyum ile yorgunluk, anemi kalp ve damarlar hastalıklarına karşı önerilir.
➷ Kereviz, zihinsel ve fiziksel performansı artırır.
➷ Šİçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu daha dirençli hale getirir. Kalp-damar sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirir, kan kolesterolünü düşürür.
➷ Rahatlatıcı, ağrı kesici, antiseptik ve anti alerjik özellikleri olan kereviz, sindirim sistemi rahatsızlığı olanlara önerilmektedir. Sindirim sistemi, ülser, gastrit ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.
➷ Tansiyona iyi gelir, su-tuz metabolizmasını ayarlar, ödemi çözmede etkili olur.
Düşük kalori yüksek lif oranı
➷ İdrar söktürür , idrar yollarını ve kanı temizler
➷ Uykusuzluğa ve strese de iyi gelir. Kerevizin sinir sistemi üzerinde yararlı etkileri vardır, belleği uyarır.
➷ Ürik asit düzeyini azaltıcı etkisi ile gut hastaları için önerilir.
➷ Kerevizin yara ve ülserler için yararlı etkileri olur. Tümörler, tromboz ve ateroskleroza karşı vücudu korur.
➷ Kereviz vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
➷ İnflamatuar hastalıklar ve eklem iltihabı ile savaşmaya yardımcıdır.
Düşük kalori yüksek lif oranı
YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRIR
Kereviz yağ yakımını da hızlandırır. Diğer bir özelliği sindirimi kolaylaştırmasıdır. Bu sebeple diyet yapanların haftada iki defa kereviz yemelerinde fayda vardır.
TARİHİ ANTİK YUNAN’A KADAR DAYANIYOR
Kerevizin tarihi Antik Yunan’a kadar dayanır . Kereviz, Akdeniz’i çevreleyen bölgelerden dünyaya yayılmış, antik çağdan bu yana kullanılan, mineraller açısından zengin, kalori düzeyi düşük ve kolay sindirilebilen, hafif baharatlı bir lezzeti ve kendine özgü aroması olan bir kök sebzedir. Ški çeşit kereviz vardır. Bunlardan bir tanesi kökü yumru oluşturmayan yaprakları, sapları uzun olan yaprak kereviz, diğeri ise yaprak sapları kısa kökü yumrulu, kök kerevizidir. Taze veya kurutulmuş yaprakları salatalara, çorbalara, soslara, et sularına ve pişirme soslarına çeşni olara kullanılır. Yumru kökü için yetiştirilen kereviz çiğ veya pişmiş tüketilir.
Düşük kalori yüksek lif oranı
SUNUM ÖNERİLERİ
1. Rendelenmiş çiğ kereviz kökü ve rendelenmiş havuçları sarımsaklı yoğurt ve biraz zeytinyağı ile karıştırıp üstüne ceviz serpebilirsiniz.
2. Çiğ olarak rendelediğiniz kerevizi hardal, zeytinyağı ve baharatla ve sirkeyle çeşnilendirin.
3. Kerevizden fırında cips... Kerevizleri yıkayıp elma patates kıvamında kesin, zeytinyağı, dövülmüş sarmısak ve bol biberiye, az miktarda tuz ve biber ile harmanlayıp, yağlı kagıt üzerinde fırına verin ve piştikten sonra üzerine biraz parmesan peyniri serpebilirsiniz.
4. Ayva da yakışıyor yeşil elma da, hem pişirirken hem de çiğ halde rendeleyerek hos lezzetler yakalayabilirsiniz. Elma ve kerevizi rendeleyin yanına yeşil soğan, dereotu, kereviz ve ince ince yeşillik doğrayın.
5. Süzme yoğurt, labne peyniri veya light mayonez ile farklı salatalar yapabilirsiniz.