Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
Şamdan Plus/Banu Kazanç
Günümüzde hemen her mevsim bütün sebze ve meyveleri bulup yeme imkanı var ancak bu ne kadar sağlıklı? Bunun yanı sıra, mevsimin getirdiği tüm sebze ve meyveler özellikle diyet yapanlar için çok değerli alternatifler oluşturuyor.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
ÇİLEK
Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir. Sakinleştirici etkisi ile strese iyi gelir.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
BEZELYE
Sultani bezelye adı verilen çeşiti kabuğuyla birlikte yenilir. Bir başka çeşit de taneleri iri olan araka bezelyesidir. Bezelye, içerdiği protein, karbonhidrat, fosfor, potasyum ve A vitaminiyle çok önemli bir besin türüdür. Karaciğerin, Safrakesesinin çalışmasını düzenler, kansızlığı giderir.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
HAVUÇ
Betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengindir. Havuç bol miktarda A vitamini içerdiğinden dolayı gözler ve cildiniz için faydalıdır. Havuçun içerdiği A vitamininden tam anlamıyla faydalanmak için içerisine iki-üç damla sıvı yağ damlatmamız gerekir.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
ENGİNAR
Ortalama kalorisi oldukça düşüktür. Bünyesinde C, B vitaminleri, folat ve potasyum, kalsiyum, magnezyum bulunur. Doymuş yağ oranı oldukça azdır. Posa yönünden zengindir, çözünür lif içerir. Kolesterol içermez.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
TAZE FASULYE
Tam bir protein deposudur. A, B ve C vitamini ile demir ve magnezyum mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, kalsiyum ve lif içerir.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
KABAK
Kalorisi oldukça düşüktür. Kolay sindirilebilen ve hafif bir sebze olduğu için diyetlerde önerilir. Folik asit ve C vitamini bakımından zengindir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. İdrar söktürür.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin
SEMİZOTU
C vitamini ile demir bakımından zengin bir besindir. Ayrıca bol miktarda Omega 3 yağ asidi içerir. İçeriğinde kuzukulağı asidi bulunduğundan tadı biraz mayhoştur. Düşük kalorilidir, kolesterol problemleri olanlar ve şeker hastaları için ideal sebzelerden biri olarak sayabiliriz.