Haftada 2 gün balık yemeyi ihmal etmeyin
Banu Kazanç/ŞamdanPlus
Balığın iyi bir protein kaynağı olması kişide tok kalma süresinin uzamasını sağlar. Ayrıca kısa sürede pişebiliyor olması, balık ve salata ikilisinin doyurucu bir öğün olması tercih nedenidir. Bütün balıklar sağlığınız için yararlıdır ama özellikle içeriğinde Omega-3 bulunan somon, ton, sardalya, alabalık, uskumru hamsi ve istavrit gibi yağlı balıklar daha da yararlıdır. Omega 3 yağ asidi, vücut için gerekli olup,insan vücudunda üretilemez. Omega 3 bizi kalp- damar hastalığı risklerine karsı korur. İçeriğindeki yağ asitleri EPA ve DHA antienflamatuar etkisi vardır, ayrıca kas-iskelet sistemi ile kemik ve eklem sağlığında ve bağışıklık sistemi üzerinde, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasındaki etkileri, yapılan pek çok araştırmada ortaya konmuştur.
Haftada 2 gün balık yemeyi ihmal etmeyin
BALIĞIN YAĞ ORANI AZDIR
İçinde saglık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmakla birlikte, balıklar kırmızı ete oranla daha az yağlı ve kalorisi daha düşüktür (fazla yağlı balıklar hariç), kilo aldırmazlar. Balık eti proteinleri sindirim enzimleri tarafından kolayca parçalandığı için balıkların sindirimi çok daha kolaydır ve vücut bu proteinlerden maksimum oranda faydalanır. Izgara balık, bol yeşillikli salata, esmer ekmeğin yer aldığı bir öğünde yeterli ve dengeli beslenme sağlanır. Balıkta bulunan yağ asitleri ile A vitamini göz sağlığı üzerinde, retina hücreleri üzerinde ve görme fonksiyonunda olumlu etki sağlar.
Haftada 2 gün balık yemeyi ihmal etmeyin
BALIK BOLCA VİTAMİN VE MİNERAL İÇERİR
Balık, aynı zamanda yağda eriyen vitaminler ve mineral madde bakımından da zengindir. Balıkta A, B grubu vitaminleri (B1, B2, B6, B12), D, K vitaminleri bol miktarda bulunur. İçerdiği koruyucu yağ asidi ile kalp hastalarının sofralarından eksik etmemesi gereken gıdaların başında gelir. Vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini içerir. Balık iyot bakımından da zengin bir besindir. Balık; demir ve çinko gibi vücut için çok önemli olan iki mineralden de son derece zengindir. Ton, sardalya konserve balıklar gibi kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, kalsiyum ve fosfor için iyi bir kaynaktır.
Haftada 2 gün balık yemeyi ihmal etmeyin
PİŞİRİLMESİNE ÖZEN GÖSTERMELİSİNİZ
Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için pişirilmesine de dikkat etmek gerekir. Balığı ızgarada ya da fırında pişirmek daha sağlıklıdır. Balığın en önemli avantajlarından biri yağsız protein kaynağı olmasıdır. Yağda kızartma gibi pişirme yöntemini tercih etmeyin, kızartma işlemi yağ ve kalori ekler, tüm eve kızartma kokusunun sinmesi ise farklı bir sorun olur . Tuz, mayonez, tereyağı ve krema sos gibi sağlıksız öğeleri eklemeyin. Pişirirken çeşni verici olarak çesitli baharatlar ve taze otlar, defne yaprağı, nane, maydanoz, karabiber, biberiye, kekik kullanılabilir. Limon suyu ile sos hazırlamak balığınızı lezzetlenirmeniz için en iyi yöntemdir. Balık sebzelerle birlikte haşlanarak da hazırlanabilir.
Haftada 2 gün balık yemeyi ihmal etmeyin
BALIĞI SALATA İLE BERABER YİYİN
Balıkta en az bulunan vitamin ise C vitaminidir. Balık yanında yenilecek bol limonlu bir yeşil salata bu açığı da lezzetli şekilde kapatan çok iyi bir seçimdir.
Haftada 2 gün balık yemeyi ihmal etmeyin
ANNE KARNINDAN BAŞLAYARAK HER YAŞTA TÜKETİLMELİ
Anne karnında bebeklerin gelişimi için hamilelerin balık yemeleri çok önemlidir, çocuklarda zekayı geliştirici özelliğini vurgulamak gerekir. Omega 3 yağ asitleri çocukların büyümesi, beynin gelişmesi için son derece gerekli yağ asitleridir. Balık anne karnından itibaren her yaşta tüketilmelidir.