Tarzınız sofranıza yansısın
House beautiful
Şebnem Yıldız
Tülin Doğruer’in özgün tariflerini paylaştığı ikinci kitabı ‘Hayat Dolu Sofralar’, eşsiz lezzetleri çarpıcı görüntülerle buluşturuyor.
Tülin Doğruer, “Benim için her zaman büyük bir ilham kaynağı olan Türk mutfağının geçmişten gelen renklerini ve lezzetlerini bugünle buluşturmak istedim,” diyor Hayat Dolu Sofralar’ı anlatırken. Bu doğrultuda, Siren Ertan Çarmıklı, Demet Sabancı Çetindoğan, Zeynep Fadıllıoğlu, Çiğdem Simavi, Didem Çapa ve Begüm Şen’in ‘romantik’, ‘klasik’, ‘Osmanlı’, ‘minimalist’, ‘bohem’ ve ‘pratik’ temalarla oluşturdukları sofralar, Doğruer’in tariflerine eşlik ediyor. Biz de onunla şık sunumlar ve Ramazan sofraları üzerine konuştuk.
Tarzınız sofranıza yansısın
Kitabınızda tariflerle birlikte sofra düzenlemeleri verme fikri nasıl oluştu?
Ben yemeği sofra ile bir bütün olarak görüyorum. Kitabımın konsepti de bu yönde. Masa düzenlemesi, masaya uygun yemekler ve yemeklerin sunumunda bir bütünlük var. Bu bileşenlerden birine daha az önem verirseniz, bir şeylerin eksik kaldığını çok net görürsünüz. Bu sebeple tarifler kadar yemeklerin görselliği ve masa tasarımlarına da önem vermek gerekir.
Tarzınız sofranıza yansısın
Başarılı bir sofra düzenlemenin tüyoları sizce nelerdir?
Belki çok klasik olacak ama ilk şart, ütülü ve temiz bir masa örtüsü derim. Bunun yerine runner’lar da olabilir. Ama tercihim örtüden yana, ben masayı giydirmeyi severim. Mumlar ve çiçekler de masanın aksesuarları olmalı, fakat yükseklikleri çok önemli. Çok yüksek ya da çok alçak olmalı ki oturulduğunda insanları rahatsız etmesin. Başka bir ayrıntı ise günümüz koşullarına çok uymasa da, masa örtüsü ile takım kumaş peçeteler. Ayrıca masanın ortasına yemekleri doldurmanın servis anında gereksiz zorluk çıkardığını düşünüyorum. Konukların tabaklarına yemekleri sırasıyla, tek tek servis etmek de ayrıca şıklıktır.
Tarzınız sofranıza yansısın
Kitaptaki altı konsepti oluştururken neleri göz önünde bulundurdunuz?
Bu konseptlerin kişinin o günkü ruh haliyle seçeceği öneriler olmasını istedim. Örneğin o gün kişi mutfakta çok zaman harcamak istemiyor ve kısa zaman içinde, lezzeti yerinde yemekler yapmak istiyorsa, ‘pratik’; çok romantik bir gece geçirmek istiyorsa, ‘romantik’ konseptlerden faydalanabilir.
Şimdilerde en ilgi gören sofra düzenleme tarzı hangisi? Sizin tercihiniz nedir?
Daha minimalist düzenlemelerin ön planda olduğunu düşünüyorum. İnsanlar günlük koşuşturmaları sonrası evlerine döndüklerinde, hayatın anlamsız kalabalığından uzaklaşıp huzur bulacakları, gösterişten uzak masaları tercih ediyorlar. Fakat benim tercihim -ruhumun göstergesi olsa gerek, daha enerjik, daha renkli ve daha klasikten yana.
Tarzınız sofranıza yansısın
Geleneksel Türk mutfağından çok etkilendiğinizi belirtiyorsunuz. Peki, bu tatları oldukları gibi uygulamayı mı, modernize etmeyi mi tercih ediyorsunuz?
Evet, Türk mutfağını çok severim. Osmanlı İmparatorluğu her konudaki ihtişamını mutfağında da göstermiş bir toplum. Bizlere şahane bir miras bırakmış. Bu yemeklere bazen ufak dokunuşlar yapsam da, lezzetlerine hiç dokunmadan çok uyguladığım olur. Bence Türk mutfağındaki en büyük sorun, görsellik. Çok yakın bir zamana kadar kepçe ile tabaklara servis ederdik. Yemek ne kadar lezzetli olursa olsun, sunumunun da bir o kadar ona lezzet kattığını düşündüğüm için modern bir tarzı tercih ediyorum.
Tarzınız sofranıza yansısın
Ramazan ayına dönük sofralar hazırlarken tavsiye etmek istediğiniz özel detaylar var mı?
Yukarıda anlattıklarımı bir kenara koymalı ve Ramazan sofralarına hakim olan alaturkalığı hiç bozmamalıyız. Bu tema doğrultusunda, sofralara gelenekselci yaklaşıp, klasikten uzaklaşmamamız gerektiğini düşünüyorum.