İlkbaharda detoks
Banu Kazanç/ŞamdanPlus
Bahar mevsimi, insan bedeninin kendini yenileme dönemidir. Bahar bizim için de kış aylarında biriken toksinlerin vücuttan atılması için uygun zamandır. Detoks, vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma programıdır. Detoksla vücudun mineral ve su dengesi ve Ph (asit/baz) dengesi sağlanır, vücuttan ödem ve toksinler atıldığında, kendinizi daha enerjik ve zinde hissedersiniz.
TOKSİNLER KARACİĞER TARAFINDAN TEMİZLENİR
Vücudumuz, toksinlerin kurtulacak şekilde tasarlanmıştır. Böbrekler, bağırsaklar, akciğerler, lenf ve deri yoluyla toksinler atılır. Metabolizmanın oluşturduğu atıklar, ilaçlar, rafine edilmiş gıdalar, doymuş yağ, katkı maddeleri karaciğer tarafından temizlenir. Böbrekler, protein sindirimi sonucu vücutta oluşan birçok toksinin idrarla dışarı atılmasını sağlar. Deri ise ağır metallerin ve toksinlerin terle atılmasını sağlar.
İlkbaharda detoks
VÜCUDU ARINDIRMAK İÇİN ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi vücudunuzu arındırmak için doğal bir yoldur. Akşamları yatarken ise ılık suya ilave edilmiş enzimler ve potasyum bakımından zengin bir tatlı kaşığı elma sirkesi, toksinlerden kurtulmaya ve ph dengesini korumaya yardımcı olur.
GÜNLÜK SU TÜKETİMİNİ ARTIRMANIZ GEREK
Günde en az iki, iki buçuk litre su için. Detoksun birinci koşulu bol sıvı tüketmektir. Su, bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, yağların vücuttan atılmasını sağlar, vücudun su tutmasını önler.
İlkbaharda detoks
DETOKS YAPARKEN...
➷ Karahindiba kökü, dulavratotu ve devedikeni sütü gibi otlar ile yapılan bitkisel çaylar ve yeşil çay içmek karaciğeri koruyacaktır.
➷ Alkol, şeker, tuz, rafine un, asitli içecekler, doymuş yağ, işlenmiş gıdalar ve katkı maddeleri detoksifikasyon sürecini yavaşlatır.
➷ Diyetle alınan hayvansal kaynaklı proteinler bir süreliğine diyetten çıkarılır.
➷ Lif, vücutta doğal detoksifikasyon süreçlerinde yardımcı olur. Kahverengi pirinç ve organik yetiştirilen ıspanak, elma, portakal, turunçgiller, havuç, lahana, papaya, muz, ananas, incir, marul, su teresi, maydanoz, roka, böğürtlen, yaban mersini ve çilek gibi taze meyve ve sebze gibi lif içeriği yüksek yiyecekleri bol bol yiyin.
➷ Detoks için çiğ gıdaları tercih edin, enzim ve vitamin açısından daha zengindirler.
➷ Kalsiyum, vücudu alkalik yapma özelliğine sahiptir ve detoksun etkili elementidir. Badem, brokoli, ıspanak, kereviz sapı, pazı, keten tohumu; bitkisel kalsiyum kaynaklarıdır.
➷ Limon suyu toksinlerden arınmak için önemlidir. Sabah güne başlarken ılık bir bardak su ile birlikte içilen limon suyu detoks için yardımı olur. Limon, kendisi asidik olmasına rağmen, vücut için alkali ortam oluşturan bir meyvedir.
İlkbaharda detoks
KİMLER DETOKS YAPMAMALI?
Hamileler ve emzirenler, büyüme çağında çocuklar, yaşlılar, böbrek yetmezliği olanlar, karaciğer hastaları, kalp hastaları, diyabet, kanser gibi hastalıkları olan, düzenli ilaç kullananların detoks yapmaları önerilmez. Detoks süresi de önemlidir. Uygulama süresi üç günü geçmemelidir.