İran'da da yaşarım New York'ta da

İran'da da yaşarım New York'ta da

Sabah / Melis D.Çalapkulu

10 yıl önce ani bir kararla New York'a yerleşen ve orada üç kitap yazan gazeteci yazar Aslı E. Perker, İstanbul'a son romanı Sufle'yle döndü...

Yıl 2001. Gazeteci Aslı E. Perker'le çizer Kutlukhan Perker çifti bir gün tası tarağı toplar ve New York'a göçer. Kutlukhan Perker çok yetenekli bir çizerdir ve çok geçmeden New York Times'a çizmeye başlar. Aslı E. Perker ise bir yandan kafe işletmek, tercüme yapmak gibi işlerle uğraşırken diğer taraftan en büyük hayali olan yazarlığa adım atar. 2005'te Başkalarının Kokusu, 2009'da da Cellat Mezarlığı romanları çıkar... Yıl 2011. Dünyanın herhangi bir yerinde çalışabilme gibi bir 'lüksü' olan çift, bu kez tası tarağı toplayıp İstanbul'a döndü. Aslı Perker, dönüşünü Sufle adlı üçüncü romanıyla yaptı. Geçtiğimiz günlerde Doğan Kitap'tan çıkan Sufle, bir yemek kitabı değil, yalnızca ağırlıklı olarak mutfakta geçen bir kitap. Kitapta Paris'te yaşayan Marc'ın, New York'ta yaşayan Lilia'nın ve İstanbul'da yaşayan Ferda'nın hikayesini okuyoruz. Hiçbiri birbirini tanımıyor ama üçü de hayata tutunmak için yemek yapmayı seçiyor. Marc, çok sevgili karısının ölümünün ardından yaşama, Paris pazarlarında ve tüm malzemelerini yenilediği mutfağında dönüyor. Küçük yaşta Filipinler'den New York'a gelen Lilia, 'sıkıcı Amerikan ailesi' yaşantısından, dünya mutfaklarından yemek keşifleriyle kurtulmaya çalışıyor. Ferda ise demans hastası yatalak annesinin gazabından kaçış yolunu mutağının kapısında, ortasını çökertmemeyi başardığı suflesinin kokusunda buluyor... Aslı E. Perker'le 'macera dolu' yaşamını, kitabını ve yemek tutkusunu konuştuk.

BİZE ULAŞIN