Karaciğer yağlanmasına dikkat
Şamdan PLUS / Banu Kazanç
Karaciğer yağlanmasına ilaç tüketimi, şeker hastalığı, aşırı alkol, şişmanlık, metabolik bozukluk veya sağlıksız beslenme neden olabilir. Basit karaciğer yağlanması söz konusu ise uygun bir diyet ile enzim düzeyleri düşebilir...
Hatalı beslenmeden kaynaklanan sorunların yol açtığı aşırı kilo, hareketsiz bir yaşam, karın-bel bölgesindeki yağlanma ve kandaki trigliserit seviyelerini yükseltmesi ile stres faktörü birleşince, buna alkol alımı da eşlik ediyorsa karaciğer yağlanması karşımıza özellikle 40 yaş üstü jenerasyonun ortak sorunu olarak çıkıyor. Alınabilecek önlemlerin öncesinde doktorunuzun önereceği sıklıkta karaciğer fonksiyon testlerini yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekir. Neyse ki basit karaciğer yağlanması söz konusu olduğu zaman, uygun bir diyet ile enzim düzeyleri düşebilir, karaciğer hücreleri kendi kendini yenileyebilir.
Karaciğer yağlanmasına dikkat
Alınabilecek önlemlere gelince, fazla kiloların verilmesi, doymuş yağdan zengin hayvansal yağlar yerine uskumru, somon ve ton gibi balıkları yemek, keten tohumu, ceviz gibi Omega 3 açısından zengin besinleri tercih etmek, zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar kullanmak, tavuk ve balık gibi beyaz etlerin yer aldığı bir beslenmeyi benimsemek, daha fazla lifli beslenmek için glisemik indeksi düşük, meyve ve sebzelere ağırlık veren Akdeniz tarzı bir beslenme modeli seçmek ve fiziksel aktivitenin arttırılması söz konusudur.
KARACİĞER YAĞLANMASINA KARŞI BESLENME ÖNERİLERİ
►Dengeli bir diyet takip edin ve aşırı yememeğe, kilo almamaya özen gösterin. Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
►Yağda kızartılmış ve işlenmiş gıdalardan kaçının.
► Vitamin ve mineral takviyelerine dikkat edin. Özellikle B kompleks vitaminleri, folik asit ile manganez, selenyumdan yüksek zengin besinler tüketin.
Karaciğer yağlanmasına dikkat
► Doymuş yağ oranı yüksek, yağlı gıdaları yemeyin. Tercihiniz omega-3 içerikleri yüksek yağlar olmalı.
► Enerji içecekleri ile alkol ve yüksek şeker içeren içecekleri tüketmeyin.
► Kırmızı etler ve kızartılmış gıdaları çok fazla miktarlarda yemeyin. Tavuk veya hindi tercih edin.
► Sebze ve meyveler ile özellikle C vitamini içeriği yüksek besinlere beslenmenizde daha fazla yer verin.
► Kahverengi pirinç ve öğütülmemiş tahıllar gibi lif içeriği yüksek kompleks karbonhidratlar önceliğiniz olmalı. Şekerleme ve tatlılarda bulunan bu gibi basit karbonhidratları yemeyin.
DIŞARIDA YEMEK YERKEN NELERE DİKKAK ETMELİSİNİZ?
► Yemeği dışarıda yiyeceğiniz akşamlarda, öğle öğününde protein içeren bir seçenek sizi daha uzun süre tok tutar. Bir partiye gitmeyi planlıyor veya dışarıda yemek yiyecekseniz, öğün atlamayın.
Karaciğer yağlanmasına dikkat
► Akşam yemeğinde çok aç olup da, yeme kontrolünü kaybetmemeniz için iki ara öğün yapmanızı öneririm. Saat 15.00 gibi bir parça meyve ile birkaç ceviz yiyebilirsiniz. Saat 18.00 gibi ise bir kase light yoğurt veya iki kepekli grisini ile bir parça peyniri de tercih edebilirsiniz. Bu ara öğün, kan şekerinizin seviyesini kontrol ederek iştahınızı dengelemenize yardımcı olur.
► Porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz. Restoranlardaki tabak ölçüsünün büyük olduğunu unutmayın ve servis yaparken tabağınızın yarısı kadarı ölçünüz olsun. Yemeğinizi mümkün olduğunca yavaş yavaş yiyin ve lokmalarınızı da çok çiğnemeye çalışın, böylelikle iştahınızı kontrol edebilirsiniz.
Karaciğer yağlanmasına dikkat
► Düşük kalorili çorba ve salatala, kalori değerlerini yükselten soslarından uzak kalmak koşulu ile ana yemek öncesi açlığı bastırmakla kalmayıp sonrasında daha az yemenizi sağlar.
► Kabuklu deniz mahsullerinin, şarküteri ürünlerinin, işlenmiş et ürünlerinin kolesterol değerleri çok yüksektir, siparişiniz bu listenin dışında olmalı.
► Dışarıda yemek yerken ekmek yememeye özen gösterin. Eğer karbonhidrat alacaksınız, bunu tatlıya saklayın. Yine bir öneri, tatlı geldiğinde mümkünse yarısını yiyin, aslında tatlı yerine siz tercihinizi meyve olarak yapın.