Kışın diyet yaparken içinizi ısıtacak öneriler
Banu Kazanç/ŞamdanPlus
Soğuk havalarda soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riski artar, dolayısıyla grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi solunum yolu hastalıkları kapımızda. Bu durumda öncelikle baharatlar eklenmiş sıcak içecekler ile bağışıklık sistemimizi güçlendirmenizi öneriyorum. Bir kase sıcak çorba, özellikle soğuk bir kış günü hem içimizi, hem de ruhumuzu ısıtan mükemmel bir seçimdir. Bu sıcak karışımlar; benzersiz kokuları, tatları, buram buram tüten sıcak dumanları, görsel keyifli sıcaklıklarıyla yerken zevk verecektir.
Kışın diyet yaparken içinizi ısıtacak öneriler
ÇORBA BESİN TÜKETİMİNİ DENGELER
Çorba; soğuk mevsimlerde ısınmanın, organizmayı korumanın yanında, kilonuzu kontrol etmenize, çok fazla kalori almanızı engellemeye de yardımcı olabilir. Enerji yoğunluğu düşük, su ve lif içeriği yüksek, düşük glisemik indeksli sebzelerle hazırlanan az yağlı çorbalar içerseniz; daha fazla yiyip, kendinizi daha tok hissedersiniz ve daha az kalori alırsınız. Çorba içmek, aynı zamanda yemek yeme süresini uzattığı için, besin tüketimi de dengelenerek, enerji alımı azalacaktır.
Kışın diyet yaparken içinizi ısıtacak öneriler
ÇORBA-VİTAMİN İLİŞKİSİ
Tahıl içeren çorbalar (tarhana) B vitamininden, sebze çorbaları (lahana, domates, soğan) C vitamini ve anti-oksidan bakımından, kuru baklagil çorbaları (mercimek) B vitamini ve liften, proteinli çorbalar (köfteli, tavuk, balık etli) protein yönünden, yoğurtlu çorbalar (yayla) protein, kalsiyum ve minerallerden zengindir. Çorbalarınıza sarımsak ve soğan ilave ederek anti-bakteriyel ve antiviral etkileri yanında, içeriğindeki yüksek anti-oksidanlarla sağlığınıza katkı sağlarsınız. Havuç beta karoten, domates ise harika likopen kaynağıdır. Ispanak ve kabakta ise bol miktarda lutein bulunur. Ayrıca, kekik, biberiye, nane gibi kurutulmuş otlar çorbalarınıza lezzet katacak, köri, kimyon, kırmızı biber ve karabiber içinizi daha fazla ısıtacaktır.
Kışın diyet yaparken içinizi ısıtacak öneriler
BAHARAT VE OTLAR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Kış aylarında baharat ve otlar soğuk algınlığı ile savaşır, antibakteriyel, antiviral, analjezik ve antiinflamatuar özellikler içerirler. Tarçın, kakule, zencefil ve karanfil vücut sıcaklığını oluşturmak, bağışıklığı artırmak, solunum problemleri önlemek ve öksürük ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları hafifletmek gibi iyileştirici, bağışıklığı kuvvetlendirici özellikleri nedeniyle kışın yararlıdır.
ZENCEFİL: Keskin tadı çorbalar ve soslara lezzet katar. Dilimlenmiş veya rendelenmiş zencefil tavuk, et ve balığa yakışır. Zencefil bilinen en güçlü doğal anti-inflamatuar maddeleri içerir. Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır.
Kışın diyet yaparken içinizi ısıtacak öneriler
ZERDEÇAL: Sağlık için çok yararlıdır, bunu içeriğindeki sarı rengini veren curcumine borçludur. İnflamasyon ve kansere karşı koruyucu etkileri incelenmiştir. Bu baharat doğal bir antibiyotik olarak kabul edilir.
KAKULE: Soğuk algınlığı ve öksürüğü önlemek için kullanılır. Bağışıklığı artırmak, solunum ve burun tıkanıklıklarını gidermek için önerilir. Kakule, bakteri ve virüsler üzerinde etkilidir. Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde yararlıdır.
KİMYON: Spazm çözücü ve gaz söktürücüdür. Ayrıca antimikrobiyal etkiye sahiptir. Özellikle midede şişkinlik hissi, sindirim güçlüğü gibi hazımla ilgili sorunlarda kullanılması önerilir. Terletici etkisi de bulunmaktadır.
Kışın diyet yaparken içinizi ısıtacak öneriler
KARANFİL: Karanfil çiğnemek boğazda tahrişleri giderir, antiseptiktir; mikropları öldürür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, balgam söktürücüdür, öksürüğü keser.
TARÇIN: Bilinen en eski baharattır. Bazı çalışmalar tarçının kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
IHLAMUR, ADAÇAYI VE KUŞBURNU
Ihlamur, soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir, göğsü yumuşatır. Kuşburnu C vitamini deposudur, içeriğindeki antosiyaninler ve antigripal özelliklerinden dolayı doğal bir koruyucudur. Adaçayı da soğuk algınlığında önerilir.