Kadınların mutfak sözlüğü
Mutfak kimileri için vazgeçilmez bir mekan iken, kimi insanlar için de karmaşık, zor anlamına geliyor. Yemek yapmayı, korkulacak bir şeymiş gibi görmek ise, çoğu kavrama uzak olmaktan kaynaklanıyor. Oysa ki yemek kitaplarıyla, anlaşılır tariflerle yemek yapmak, kolay ve zevkli hale gelebilir. İşte, çok sık duyduğumuz ama ne anlama geldiğini tam olarak bilmediğimiz ve bir türlü soramadığımız yemek yapma sözlerinin anlamları:
Kadınların mutfak sözlüğü
Alacalı soymak: Patlıcan için sıklıkla kullanılan bu söz aşağıdan yukarı kadar ince şerit halinde soyulma demek. Yanında bir şerit bırakılan soyma şekline alacalı soymak deniliyor.
Kadınların mutfak sözlüğü
Tepeleme: Ölçü kabı veya kaşığın alabildiği kadar taşacak kadar doldurmak.
Kadınların mutfak sözlüğü
Bir çimdik: İki parmağın ucu arasında tutulabilecek kadar tuz.
Kadınların mutfak sözlüğü
Kefini almak: Kemik, tavuk, baklagiller ilk kaynamaya başladığında suyun üzerinde oluşan köpük mutlaka alınır yoksa tadı bozar.
Kadınların mutfak sözlüğü
Kefini almak: Kemik, tavuk, baklagiller ilk kaynamaya başladığında suyun üzerinde oluşan köpük mutlaka alınır yoksa tadı bozar.
Kadınların mutfak sözlüğü
Meyane: Terayağında kavrulmuş unun üzerine sıvı kıvamında bir malzemenin eklenmesiyle yapılır.
Kadınların mutfak sözlüğü
Bir taşım kaynatmak: Sulu yemeklerde kullanılan bu söz kaynamaya başlayan durumlarda söylenilir.
Kadınların mutfak sözlüğü
Terbiye: Etleri yumuşatmak ve lezzet katmak için çeşitli baharat, yağ, limon, süt gibi karışımların içinde bekletmek; çorbalara kıvam ve lezzet katmak için limon, sarımsak, sirke, yumurta sarısı gibi malzeme ile hazırlanan karışım. Et, tavuk, kemik haşlanırken kaynayan suyun üzerine toplanan köpüğe kef denir ve bir kaşıkla alınır.
Kadınların mutfak sözlüğü
Öldürmek: Pişirerek veya elde mıncıklayarak soldurmak, yumuşatmak.
Kadınların mutfak sözlüğü
Sote: Kızgın yağda ve hızlı ateşte sürekli çevirerek pişirme.
Kadınların mutfak sözlüğü
Kulak memesi kıvamı: Hamur işlerinde kullanılan bu söz hamurun yumuşaklığı anlamında kullanılır.
Kadınların mutfak sözlüğü
Ilıştırmak: Özellikle çorbalara eklenecek karışımları tencereye eklemeden önce sıcak olandan eklenerek karışımın ılık hale gelmesi demek.
Kadınların mutfak sözlüğü
Demlendirmek: Özellikle pilavlar için kullanılan bir deyimdir. Pilavın pişmesi tamamlandıktan sonra servis edilmeden önce 10 dakika kadar bekletilmesi.