Ne kadar karpuz yemelisiniz?
Vücudu temizliyor
Karpuzda bulunan citrulline, vücuda uzun süreli enerji verir ve kas yorgunluğuna karşı savunur. Citrulline vücuttaki enzimlerle reaksiyona girer ve 'arginine' adlı bir amino aside dönüşür. Karpuzun içeriğindeki arginin, damarlar üzerinde etkisi ile erektil disfonksiyona yardımcı olduğu konusunda bazı çalışmalar yapılmıştır. Karpuzun yüzde 92'i su olduğundan vücudu temizler, böbrekleri çalıştırır ve idrar söktür. Karpuzun içeriğindeki karbonhidrat; serotonin seviyesini artıcı özelliktedir böylelikle uyku derinliğini uzatabilirsiniz.
Ne kadar karpuz yemelisiniz?
Ancak gece geç saatlerde yemek isteyenleri uyaralım: Diüritik etkisi ile gece tuvalete çıkma sıklığınızı göz önünde bulundurmalısınız. Karpuz çekirdeklerinin de içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı madde de kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Ne kadar karpuz yemelisiniz?
Yazın en sevilen yiyeceklerinden biri karpuz... Ancak diyete uygun olması için ne kadar karpuz yemeliyiz? Sorunun cevabı ve daha fazlası bu yazıda..
Karpuz tatlı tadıyla, yağ ve kolesterol içermediğinden, kalorisi düşük olduğundan, vücut için gerekli pek çok vitamin ve minerali bünyesinde barındırdığından, yüksek su içeriğiyle yaz aylarının en çok tercih edilen serinleten, ferahlatan meyvesi. Karpuz yiyerek metabolizma hızlanabilir, fazla suyun vücuttan atılması desteklenebilir. Karpuzun yağ içeriği ve kalorisi düşüktür, ama şeker içeriği için aynı şeyi söyleyemeyiz. Kalorisinin düşük olmasına karşın, karpuzun diyet yaparken 'sınırsız' tüketilmesi doğru olmaz, miktarı ölçülü olmalıdır. Orta büyüklükte bir karpuzun sekizde bir dilimi bir porsiyon için yeterlidir; yaklaşık 45 kalori içerir. Karpuz, yüksek glisemik indekse sahiptir, sağladığı kalorinin yüzde 90'ı şeker; fruktoz ve glikoz şeklinde karbonhidratlardan gelir. Bu şekerler kolayca kanda emilir ve kan şekeri düzeylerini arttırır.
Ne kadar karpuz yemelisiniz?
Karpuz diyetine dikkat!
Karpuz ve peynir yiyerek yapılan şok diyetlere dikkat etmelisiniz! Sizi tok tutmayan bu ikiliyi fazla miktarlarda tüketmemelisiniz. Karpuz glisemik indeksi yüksek bir meyve olduğu için kilo almanıza bile neden olabilir. Tek tip besinlerin tüketilmesi sağlıklı değildir. İhtiyacınız olan tüm besin gruplarını dengeli ve yeterli olarak almazsanız, kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Ara öğünlerde karpuzu, yanında 30 gramı geçmeyecek (üçgen peynir büyüklüğünde) şekilde, fazla yağlı ve tuzlu olmayan peynir eşliğinde yiyebilirsiniz.
Ne kadar karpuz yemelisiniz?
Vitamin Deposu
Yaz aylarında karpuz dehidratasyon riskini azaltır, potasyum için iyi bir kaynaktır. Yaz aylarında terleme sonucu vücuttan kaybedilen sodyum ve potasyumun geri kazanılması için oldukça elverişli bir meyvedir. Yaz adeta elektrolitler ve su içeriği yönünden zengin olan karpuz ile eşanlamlıdır. Karpuz yüzde 92 su içerir. Bu nedenle terleme yoluyla kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine koymak için ideal bir seçenektir. Karpuz aynı zamanda potasyum için iyi bir kaynaktır. Potasyum kalp hızı ve kan basıncı kontrolüne yardımcı olur. Karpuzun kırmızı pembemsi rengi özellikle likopen'den kaynaklanır. Karpuzda bulunan flavonoidler ve karotenoidler, karpuzu anti-enflamatuvar ve antioksidan açıdan zengin bir meyve konumuna getirmektedir. Vücutta serbest radikallere karşı güçlü bir oksidandır. Birçok kanser riskini azaltmaya yardımcı olan likopen içerir. Karpuzun içindeki likopen, güneş yanığı ve kırışıklıklara neden olan UV kaynaklı serbest radikallerle savaşmada oldukça etkilidir. Karpuz aynı zamanda, riboflavin, tiamin, pantotenik asit, niasin gibi temel B vitaminlerini içerir. C ve A vitaminleri, beta-karotenler açısından oldukça zengindir.