Sonbaharda beslenme ve duygu ile ilişkisi
Sonbaharda beslenme ve duygu ile ilişkisi
Şamdan
Besinler, stresli durumlarda vücudun ihtiyaç duydugu güç ve enerjiyi artırırken, beyin kimyamızı etkileyerek moral degerlerimizi de yükseltir. Beslenmede folik asit ve selenyum eksikliginin mutsuzluk ve endiseli ruh hali gibi olumsuz duygulara neden oldugu tespit edilmistir
Unutmayın!
Mutluluk hissi saglayan serotonin hormonu parlak gün ısıgında daha fazla salgılanır. Kana kontrollü olarak ve yavas yavas karısan, enerji saglayan kompleks karbonhidratları tüketmeniz
serotonin seviyelerini yükseltmenize yardımcı olacaktır.
Sonbaharda beslenme ve duygu ile ilişkisi
Yaz ayları, günesin pırıl pırıl parladıgı o sıcak günler artık geride kaldı. Tatil programları yerini ders zilinin çalması ile kalabalıklasan sehir trafigine, yogunlasan is temposuna bıraktı. Mevsim geçislerinin yasandıgı su günlerde, yagan yagmurlar, kasvetli bulutlar ve yavas yavas soluklasan gün ısıgı nedeniyle beyindeki serotonin hormonu daha az salgılanır. Kisiler stresten daha fazla etkilenir ve daha depresif olur. Besinler, stresli durumlarda vücudun ihtiyaç duydugu güç ve enerjiyi artırırken, beyin kimyamızı etkileyerek moral degerlerimizi de yükseltir.
Sonbaharda beslenme ve duygu ile ilişkisi
Kahvaltı,öğle ve akşam yemeklerin de neler yemeliyiz?
Taze mevsim meyvelerini içine kattıgınız kahvaltılık tahıl ve dogal yogurt ile güne baslayabilirsiniz. Haslanmıs kurufasulye, mercimek gibi kuru baklagillerle veya ton balıgı ilavesi ile hazırlayacagınız bol yesillik ile salata veya haslanmıs sebzelerin eslik ettigi ızgara tavuk ve balık, mantar ile sotelenmis hindi de alternatif olabilir. Yemek aralarında muz, yogurt, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, ceviz, fındık, badem ile ara ögünler olusturabilirsiniz. Gece yatarken ise kakaolu süt ile günü bitirebilirsiniz.
Sonbaharda beslenme ve duygu ile ilişkisi
Vitamin ve minaral desteğini hafife almayın
A vitamini, betakaroten, B2 ve B6 vitamini, folik asit, B5 vitamini (pantotenik asit), C vitamini ile çinko, magnezyum, kalsiyum ve potasyumdan zengin sebze ve meyvelere agırlık vermelisiniz. Bu vitamin ve minerallerin günlük beslenme içerisinde dengeli, vücut için gerekli miktarlarda dagıtılması gerekir. C vitamini ihtiyacını karsılamak için turuncu ve kırmızı yiyecekleri dolabınızdan eksik etmemelisiniz. Turunçgillerden man- dalina, portakal, greyfurt, limon ile ananas, kivi, dolmalık biber, enginar, brokoli, fasulye, maydanoz, kusburnu ve ahududu iyi C vitamini kaynaklarıdır. A vitamini ihtiyacını karsılamak için havuç, ıspanak, kabak, marul, brokoli, roka, dereotu, kırmızı biber, domates, yesil yapraklı sebze ve kayısı, seftali gibi turuncu meyveler ile et, süt, yumurta yemelisiniz.
Sonbaharda beslenme ve duygu ile ilişkisi
B grubu vitaminleri stresle savaşır
B grubu vitaminleri antistres vitaminleridir. Vücudun stresle mücadelesine yardım ederler, bu dönemde kesinlikle ihmal edilmemelidir. B vitaminlerinin eksikligi yorgunluga, hafıza ve zeka performansının zayıflamasın neden olur. B vitaminlerini islenmemis tahıllar, bakliyat, yesil yapraklı sebzeler, yumurta, et, tavuk, balık, karaciger ve böbrek gibi sakatatları yiyerek saglayabilirsiniz. Ceviz, fındık, soya fasulyesi, keten tohumu, yesil sebzelerin yanı sıra somon, hamsi, uskumru gibi balıklardan ve balık yagında bulunan omega-3 zengini gıdalar da beslenmenizde yer almalıdır. Kalsiyum, magnezyum ve çinko, potasyum içeren yiyecekler de beslenmenizde olmalı.
Triptofan B6'nın gücü
Triptofan, vücudunuzun ruh halini düzenleyen ve uykuyu tesvik eden serotonin ve melatonin gibi kimyasalların yapılması için kullanılan
bir aminoasittir. Triptofan, süt gibi ürünlerin yanı sıra muz, kırmızı et, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanlarında yumurta, soya fasulyesi, fındık, badem, peynir ve çikolata da dahil olmak üzere
çesitli gıdalarda bulunur. B6 vitamini, serotonin ve diger aminoasitlerin üretimi için gereklidir. B6 vitamini açısından
zengin gıdalar, kepekli tahıllar, ayçiçegi tohumu, ceviz, baklagiller, patates, Brüksel lahanası, karnabahar, kahverengi pirinç, fındık, muz ve avokadodur.