Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?
Özlem Yılmaz Küçük / ozlem.yilmaz@sabah.com.tr
Yılbaşına dair, misafirlerinize özel eşsiz bir sofra hazırlamak istiyor, ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Bu durumda, söyleşimiz tam da size göre… Yılın hem en güzel hem de en özel sofralarından birini hazırlamak hiç de zor değil. Dikkat etmeniz gereken noktalar ise, sofra düzeni, süslemeleri ve neyle neyi bir arada pişirmeniz gerektiği…
Hangi yemekle hangi içecek içilir, yılbaşı sofrasının menüsünde neler olmalıdır, gibi tüm soru işaretlerinize son vermeniz için konuyu uzmanına, Türkiye'nin en iyi Master Chef'lerinden, Chef's Table Mutfak Okulu'nun sahibi Serkan Bozkurt'a sorduk. Bozkurt, yılbaşı sofrası hazırlık ve detaylarıyla ilgili her şeyi anlatırken, yılbaşına özel hindi tarifini de vermeyi ihmal etmedi…
Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?
Yılbaşı sofrasında öncelikle dikkat edilmesi noktalar neler oluyor?
Yılbaşı sofrası, akşam saatlerinde kurulum için hazırlıkların başlaması gereken bir masadır. Uzun soluklu yenilecek yemeklerin tüm akşama yayılması gerekir. Sıcak sohbet ortamının oluştuğu gece yarısına kadar eğlence ile birlikte yemeklerin yenildiği bu ortamda, genellikle yemek akşam saat 7 civarında başlar. Çok uzun süreceğinden çeşitin bol, ancak porsiyonların çok küçük tutulmasını öneririm. Böylece ilerleyen saatlerde midede oluşabilecek herhangi bir şişlik veya rahatsızlık oluşmasını önlemiş oluruz. Yılbaşı sofralarında yemek çeşitliliğinin çok olması makbuldür, zenginlik yaratır ve değişik harmonilerden oluşmuş tatlarla daha farklı bir keyif oluşmasını sağlar.
Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?
Peki, sofra düzeni nasıl olmalı?
Yemeklerin çeşitliliği ile birlikte masada olması gereken servis malzemelerinin sayısı ve çeşitliliği de artar. Yiyeceklerin sergilendiği alan ve iki yemek tabağı arasındaki mesafe iyi ayarlanmalıdır ki çatal, bıçak, tabak, bardaklar vs koyulduktan sonra sohbet esnasında kişiye rahat hareket alanı kalsın. Unutmayın, özellikle masa başında geçen gece uzun ve eğlenceli olacak.
Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?
Yeme düzeni ve sıralaması nasıl olmalı?
İyi bir yılbaşı menüsü isteğe bağlı olarak, 6-7 çeşitten oluşabilir. Böyle bir akşamda yemeğe başlamadan önce mideyi rahatlatacak digestivler almak, yemek öncesi kişinin ilerleyen saatler içinde rahat olmasına zemin hazırlayacaktır. Başlangıç ardından ara sıcak, daha sonra sorbe (İçerisinde yumurta ve krema olmayan genellikle meyve özlerinden ve sularından yapılan dondurma gibi yenilen buzlu yiyecek sorbe, ana yemek öncesi lezzetlerin daha net algılanması için boğazı temizleme amaçlı olarak faydalıdır.) ve sonrasında ana yemek, tatlı ve çay, kahve ikramı ile petifür denilen küçük tatlı ve kurabiye çeşitleri servis edilir. Bu gecede, yemekle birlikte tüm akşam içki servisi olur. Ancak burada da mide durumu göz önüne alınmalıdır. Mutlaka içilecek içeceklerin durumu ve çeşitliliği, yenilecek yemeklere uygun olarak seçilmelidir. Örnek olarak beyaz etle beyaz şarap, kırmızı etle kırmızı şarap tercih edilmeli. Tabii bu akşama özel masada şampanya da patlatılabilir. Beyaz şarap servis ederken, şarabın soğukluğunu kaybetmemesi için soğuk bardağın 3/1’i, kırmızı şarapta oda ısısında bardağın 2/1’i kadar doldurulmasına dikkat edilmelidir.
Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?
Ana yemek ve tatlı önerileriniz neler?
Yılbaşı denince, menüsünün de olmazsa olmazlar var. Özellikle ana yemek olarak tercih edilen hindi, iç pilav ve özellikle kestane ile doldurulursa çok daha geleneksel ve özellikli olur. Bir de bunların yanında balkabağı tart menüyü tam anlamıyla tamamlar. Menü servis edilmek istenirse soğuklar bölümünün daha çok meze ağırlıklı olmasını öneririm. Yemeklerde hindi, sebze, kestaneli pilav ve tatlılarda balkabağı ile balkabağından yapılmış tatlı çeşitleri uygun olacaktır. En makbulü olan ise, turta ile sütlü tatlılar servis edilmesidir. Sütlü tatlıların amacı yine midenin zorlanmamasını sağlamaktır. Şayet menü tabak servisi, yani set menü değil de büfe olarak servis edilecekse ki, bu tür akşamlar için pek uygun bir servis yöntemi olmadığını belirtmek isterim. Unutmayın, hareketli bir gece olduğundan küçük kazalar oluşabilir.
Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?
Peki, yılbaşı gecesi yapılan en büyük yeme hataları neler oluyor?
Türk yılbaşı kutlama menülerinde, uluslararası diğer menülere baktığımızda gece 12’den sonra, yani eğlenceyle ilerleyen saatlerde, gece yarısı alınan alkolü bastırsın diye işkembe çorbası ikram edilir. Ayrıca uygunluğa göre ızgara sucuk vb. yiyeceklerde ekmek arası olarak, dans ya da hareketin etkisi ile acıkanlara mide bastırıcı olarak ikram edilir. Ancak bu tür beslenme çeşitlerini, özellikle de yılbaşı menüsünden sonra kesinlikle önermiyorum.
Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?
Yılbaşı masası süslemesi için önerileriniz neler olur?
Masa süslemesinde tabakların altına, masanın üzerine parlayan renkli yıldızlar, küçük çam kozalakları ve masa ortasına görüş mesafesini etkilemeyen boyutta bir noel baba koyulursa hoş durur. Aslında yemek masasını süsleme olarak çok abartmamak gerekir. Sonrasında karışıklığa neden olabilir. Süslemeyi bulunan ortama yoğunlaştırmak daha iyi olur.