Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin
Banu Kazanç/ŞamdanPlus
Zeytinyağı; fenoller, lignanlar gibi antioksidan bileşikler ile vücudu oksidatif hasarlardan korur, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur, dokuların yaşlanmasını geciktirir. Zeytin ve zeytinyağı içeriğinde tekli doymamış omega-6 (linoleik asit) yağlar bulunur. Tekli doymamış yağlar kolesterol içermezler. Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur. Sindirim sistemi hastalıklarına da zeytinyağı önerilir. Yağlar, midede değil bağırsaklarda sindirilir. Zeytinyağı, yağların içinde en kolay hazmedilenidir.İçeriğindeki doymamış yağ asitleri vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Mideyi ülsere karşı koruduğu, bağırsak, idrar yolları, safrakesesi hastalıklarına iyi geldiği bilinir.
Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin
Kalsiyum kaybını engellediği için kemik erimesine karşı koruyucudur. Beynin gelişimini ve kemik sağlığını destekler. Eklemlerdeki kronik romatizmal hastalıklara karşı koruyucudur. Zeytinyağı aynı zamanda en doğal kozmetik malzemesidir. Cildi besler, korur ve yumuşatır.
Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin
ZEYTİNYAĞI ÇEŞİTLERİ
Yağ çıkarma yöntemleri zeytinin işlenmesine göre farklılık gösterir. Soğuk sıkım yöntemlerle işlem gören zeytinyağında, zeytinde bulunan vitaminler, sağlığa yararlı bitkisel kimyasallar, renk tat ve aroma yok olmaz. Sıcak sıkım yöntemlerde zeytinyağında bazı kayıplar olur. Zeytinyağı natürel sızma, rafine ve ikisinin karısımı ile 'Riviera' olarak imal edilir. Asitlik derecesi de her 100 gram zeytinyağında bulunan oleik asit miktarının yüzde olarak ifade edilmesidir.
Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin
En değerli çeşit ise sızma zeytinyağıdır, bunun sebebi içindeki asit oranının maksimum yüzde 1 olmasıdır. 'Rafine zeytinyağı' ise yüksek asit, kötü tat ya da kokuya sahip zeytinyağlarının doğal yapısını bozmadan yağdan ayrıştırılarak (rafine edilerek) yenilebilir hale getirilmiş haline denir.
ZEYTİNYAĞI NASIL KULLANILMALI?
➷ Zeytinyağının yüksek sıcaklığa maruz bırakılmaması gerekir.Zeytinyağının toksititesi olmamakla birlikte, ısıtıldığında iyi özelliklerini kaybetmesi nedeniyle kızartmalarda kullanılması önerilmez.
Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin
➷ Sızma zeytinyağı sadece soslarda kullanılmalıdır. En iyisi, yemek piştikten sonra zeytinyağını ekleyerek harika lezzetinin ve besinsel değerinin tadına varmaktır.
➷ Zeytinyağı ile yemek yaparken natürel sızma yagları, salatalar, soslar ve çiğ tüketim için saklayın. Ayrıca kızarmış ekmeklerin ya da üstü açık sandviçlerin üzerinde de kullanabilirsiniz. Bu zeytinyağını fırın patateste tereyağı yerine kullanabilirsiniz. Natürel sızma zeytinyağı haşlanmış ya da çiğ sebzelerle de harika olacaktır. Servis etmeden önce balık ya da etlerin üzerine de bir fırça yardımı ile sürebilirsiniz.
Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin
Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin
➷ Zeytinyağlı sebze yemekleri kısık ateşte pişirilmelidir.
➷ Zeytinyağlılar pişirildikten sonra tencerede bırakılmamalı, cam veya porselen bir kapta servis edilmelidir. Önemli olan yemek pişirirken çok yüksek ısılarda kavurma, kızartma yapıp yağı yakmamaktır.
ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANMALI?
Zeytinyağı hava, ısı ve ışıktan etkilendiği için ağzı sıkı kapalı bir şişede, serin ve ışık almayan bir yerde saklanmalıdır. Şişe içinde boşluk ve hava olmaması için şişede yağ azaldıkça ilave edilmelidir. Zeytinyağının tat renk ve kokusu ancak bu koşullarda yaklaşık bir, bir buçuk sene süreyle korunabilir.