İyi görünmenin yaşı yoktur
GÜZELLİK

İyi görünmenin yaşı yoktur

En ünlü defilelerde mankenlerin makyajlarını yapan, yeni makyaj sanatçıları yetiştiren ve dünya çapındaki makyaj trendlerini belirleyen Gordon Espinet'le Londra'da buluştuk ve makyaj yapmanın inceliklerini konuştuk.

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Aralık 2011

Miray Uçar

Makyaj yapmak eğlenceli, ancak bir o kadar da meşakkatli bir iş. Pek çok kadın sabahları aynanın karşısında allığını ve dudak parlatıcısını sürüp evden çıkıyor. Oysa ki makyaj endüstrisi aldı başını gidiyor. Artık moda haftalarında kıyafetlerden çok sezonun makyaj trendleri konuşuluyor. Hal böyle olunca profesyonel makyaj sanatçıları da birer ressam edasıyla tüm yaratıcılıklarını sergiliyor. Ünlü kozmetik markası M.A.C'in en tepedesinki makyaj sanatçısı Gordon Espinet'le, iyi makyajın ve güzel görünmenin sırlarını konuştuk.

- Güzelliği nasıl tanımlarsınız?
- Biraz klişe olacak ama güzelliğin içimizde olduğuna inanıyorum. Bazı insanlarla tanışıyorsunuz, dışarıdan kusursuz bir güzelliğe sahip görünüyorlar, ancak içlerine girdikçe yanıldığınızı anlıyorsunuz. Ben çocukken, güzellik belli kalıplar içine sığdırılmıştı. Sarı saç, mavi göz ve küçük bir burna sahipseniz kusursuzdunuz. Günümüzde güzellik anlayışı değişti. Burnunuzun kemerli ya da yüzünüzün çilli olması güzel olmanızı engellemiyor.


- 2012'nin favori makyaj görünümleri hakkında ipucu alalım mı sizden?
- M.A.C her sezon dünyanın birçok farklı yerinde 850'ye yakın defileye makyaj desteği verir. Bu nedenle hem Londra, New York, Paris, Milano'daki, birincil diye tabir edilen moda haftalarından hem de Sidney, İstanbul, Barcelona, Dubai gibi diğer gelişmekte olan moda haftalarında tasarımcılarla beraber geliştirdikleri makyaj tasarımlarından ilham alarak sezonun trendlerini belirler. Bu trendleri de yepyeni koleksiyonlarla sunar. Bu sezon bunlar arasında en çok dikkatimi çekenler, uzun ve kıvrık kirpikler ve onlarla flört eden, doğal tonlarda renklendirilmiş dudaklar. Bu sezonun en sevdiğim görünümü Audrey Hepburn ve Maria Callas gibi, 1950'li yılların naif yıldızlarının ilham verdiği klasik görünümler. Zarif olmasının yanında, beklenmedik şekilde sert ve kışkırtıcı olan bu makyajın anahtar parçası ise kusursuz uygulanmış eyeliner. Bir de yüzü, güçlü bir çerçeve gibi saran kaşlar.

Mutlu olanın cildi ışıldar

- Bir kadın yüzünü, operasyonsuz sadece makyajla değiştirebilir mi?
- Estetiğe karşı değilim, ama günümüzde estetik ameliyatlar abartılıyor. Defalarca operasyon geçirmiş yüzler, genç ve güzel değil, tuhaf görünüyor. Düzenli kozmetik kullanıyorsanız, yaşlanmayı geciktirebilirsiniz. Doğru makyajla, kusurlarınızı kapatabilirsiniz. Artık 50'li yaşlardaki kadınlar, 30'lu yaşlardakilerle yarışacak kadar güzel ve seksi. Her yaşta iyi görünebilirsiniz. Bu yüzden makyaj yapın!

- Kusursuz cilde ulaşmanın sırrı nedir?
- Teknoloji sayesinde kusursuz cilde ulaşmak artık çok daha kolay. Akne kremleri, nemlendiriciler, tonikler... Ama en önemlisi mutlu olmanız. İşte o zaman ışıl ışıl bir cilde sahip olacaksınız.

- Sizce Türk kadını nasıl makyaj yapıyor?
- Güçlü bakışları ve güzel gözlerini öne çıkarmak adına göz makyajına yoğunlaşıyorlar. Fakat Ortadoğu kadını sadece siyah eyeliner, siyah göz kalemi ve bol maskara ile dramatik bakışlar yaratırken, Türk kadını Avrupa'dakiler gibi, renkli farlar ekleyerek daha canlı ve sofistike bir görünüm elde ediyor.

FEMİNENLİĞİN YOLU, KIRMIZI RUJDAN GEÇER

- Peki kırmızı ruj?
- Kırmızı ruj favori makyaj ürünlerimden biri, bir diğeri de maskara. Bir kadının feminenliğini vurgulamanın yolu, cesur bir kırmızı rujdan geçer. Burada asıl önemli nokta, gözlerinizi ve yanaklarınızı mümkün olduğunca az renklendirmeniz. Bırakın dudaklarınız tüm dikkatleri üzerine toplasın. Bu senenin favori kırmızı ruju 'Lady Danger' maskarası ise 'Haute&Naughty' olacak. Bu görüntüyü daha önce birkaç defilede erkeklerde de denedik ama itiraf etmem gerekirse biraz garip durdu. Kırmızı ruj son derece feminen ve zamansız.

- Erkekler makyaj yapmasın mı?
- Erkekten erkeğe değişir. Bazı erkekler makyajı kadınlardan çok daha iyi taşıyabiliyor. Ama öncelikle makyaja uygun bir stile ihtiyaçları var. Gri takım elbise, ciddi kravat ve makyaj üçlüsü cool değil, komik görünebilir. Geçenlerde bankaya uğradım ve gözlerinde eyeliner olan bir adam bana 'Size nasıl yardımcı olabilirim?' diye sordu. Oldukça garipti.

-Peki ya siz, makyaj yapıyor musunuz?
- Pek sayılmaz. Bazen pudra ve kapatıcı kullanıyorum. Kapatıcılar hayat kurtarıcıdır; herkesin çantasında bir acil durum kapatıcısı bulunmalı.