Cilt bakımının altın kuralları
GÜZELLİK

Cilt bakımının altın kuralları

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Şubat 2012

Dermatoloji uzmanı Dr. Meriç Aksoy ile cilt sağlığı üzerine konuştuk. Aksoy cafeRUJ okuyucularına özel cilt tipine göre bakım tüyolarını verdi. Ayrıca sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir cilt için yememiz gereken besin tavsiyelerinde bulundu. İşte röportajımızın ayrıntıları...

Röportaj: Marilla ERÇİK

Cildimizin, farkında olmasak da her gün maruz kaldığı hasarlar var. Bunu en aza indirmek için neler yapabiliriz?
Çevresel nedenler, nem oranının azalması, aşırı güneşte kalma, sık banyo yapma, uzun süreli su teması, soğuk hava, stres, hava kirliliği gibi bir çok etken cildimize zarar verebilir. Özellikle kış aylarında soğuk havalarda, cildimizde nem kaybına neden olarak kuruluk problemi oluşur. Bu sebeple kış aylarında temel cilt bakımımızda bazı değişiklikler yapmalıyız. Cilt kuruluğuna yol açmamak için şunlara dikkat etmeliyiz:
-Sıcak su cilt kuruluğunu artıran en önemli faktörlere birisidir. Sıcak su ile yıkanmamalıyız,
-Her banyo sonrası özellikle cildimiz çok kurumadan etkin vücut nemlendiricilerini yada vücut yağlarını vücudumuza uygulamalıyız,
-Yaşadığımız ortamlarda nem oranını artıracak önlemleri almalıyız,
-Bol su içmeliyiz
-Biotin, çinko, folik asit, omega -3 yağ asitlerinden zengin beslenmeliyiz,
-Güneşe çıkmadan önce güneş koruyucularını uygulamalıyız. Aşırı güneşte kalma durumunda ise uygun nemlendiricileri kullanmalıyız.

Siyah noktalardan kurtulmak için neler yapmalıyız?
Siyah noktanızı asla sıkmayın. Bu noktalardan kurtulmak için, özel olarak formüle edilmiş ürünlerle cildinizi sabah akşam yıkayabilirsiniz. Temizleyici losyonlar ile silebilir ve gözeneklerinizi tıkamayan bir nemlendirici kullanarak siyah nokta oluşumuna savaş açabilirsiniz.

Sağlıklı bir cilt için beslenmenin de önemi büyük. Cildi gençleştiren besinler nelerdir?
Domateste bol miktarda bulunan likopenin cilde sıkılık ve canlılık verir. Antioksidanlar, cildi genç tutar. Antioksidan gücü yüksek yiyeceklere öncelik verin. Örneğin; erik, üzüm, elma, nar, greyfurt gibi besinleri bol bol tüketmenizde fayda var.

Cilt bakımı açısından baktığımızda, Türk kadınları nelere odaklanmalılar?
Maalesef bizim kadınlarımız cilt bakımı konusunda zayıf, bilinçsiz ve bunun önemini kavrayamamışlar. Önce, cildin özelliğine uygun bir temizleyiciyle ile haftada 1-2 kez ölü derilerden arındırma amacıyla yüzeysel peeling yapılmalı. Daha sonra cilt yapısını göz önüne alarak uygun bir nemlendiriciye odaklanmalıdırlar. Tabii bunlar kaba ana hatlardır. Cildi temizleyici, gözenekleri sıkılaştırıcı tonikler, makyaj temizleme losyonları, jeller unutulmamalıdır. Cildin yapısal özelliklerine göre uzman önerileri doğrultusunda kişiye özel farklı seçmeler tabii ki daha doğrudur.

Cilt bakımının altın kuralları nelerdir?
•Cildinizi güneşten koruyun. Güneş, yaşlanmanın temel nedenleri arasındadır. Bu nedenle yaz ve kış devamlı olarak cildi ultraviyole ışınların yarattığı hasardan korumak için güneş koruyucu kremlerin kullanılması önemlidir.
•Cilt tipinizi öğrenin. Cilt bakımı için kullanılacak ürünleri seçmeden önce kişisel cilt özelliklerinin belirlenmesi önem taşıyor.
•Temiz tutun.Cildinizi her gün sabah akşam cilt tipinize uygun bir temizleme ürünü temizleyin. Zamanla cilt üzerinde biriken yağ, kir ve ölü cilt hücreleri gözenekleri tıkar ve sivilce, siyah noktaların oluşumuna sebep olur.
•Cildinizi nemlendirin. Cilt temizliğinden sonra cilt tipine uygun bir nemlendiricinin sabah akşam uygulanması günlük cilt bakımında önemlidir.
•Yüz bakımınıza temizleyici losyon (tonik) ekleyin.
•Çoğu insan yüz bakımı içn temizleyici ve nemlendirici kullanır. Ancak özellikle siyah noktalardan kurtulmak için temizleyici losyon (tonik) da ihtiyacınız vardır. Temizleyici, cildi kir ve makyaj kalıntılarından arındırırken, tonik gözenekleri kapatır ve korur.

CİLT TİPİNE GÖRE BAKIM TÜYOLARI
Normal ciltler:
Nem ve yağ durumu dengeli, gözenekleri kapalı ve pürüzsüz bir cilt tipidir.
Bakım:
Krem veya süt tipi temizleyici ve peeling krem ile temizlenebilir. Hafif bir nemlendirici kullanabilir. Haftada 1-2 gün besleyici gece kremi, göz çevresi kremi ve maskeler.

Karma ciltler: T bölgesi (alın, burun ve çene) yağlı, yanaklar ve göz çevresi daha normal ve kuru olan ciltlere karma cilt denir. Yağlı kısımlarda gözenekler açık olabilir, siyah nokta ve sivilce görülebilir. Diğer bölgelerde gözenekler kapalıdır.
Bakım:
Süt ve jel tipi temizleyici, alkol oranı düşük tonik (yüzde 3-5), cildin ihtiyacına göre nemlendirici, temizleyici, sıkılaştırıcı maskeler, peeling krem, otuzlu yaşlardan itibaren cildin ihtiyacına göre gece kremi ve göz çevresi kremleri kullanılabilir.

Hassas ciltler: Kızaran, kaşınan dalga dalga olan ve yanan bir cilt türüdür. Kötü koşullara hemen reaksiyon gösterir.
Bakım:
Süt tarzı temizleyici, alkolsüz tonik ve hassasiyet giderici bakım kremleri kullanılabilir.

Yağlı ciltler: Görünümü parlak ve yağlı ciltlerdir. Gözeneklerin içi dolu ve açık, siyah noktalı, sivilceye müsait cilt tipidir.
Bakım:
Jel tipi temizleyici, alkollü tonik, su bazlı nemlendirici ürünler, temizleyici- sıkılaştırıcı maskeler ve peeling krem kullanabilirler.

Kuru ciltler: Görünümü mat, yağ salgılanması normalin altında ve nem oranı çok düşük bir ciltler kuru cilt tipidir. Gözenekler ufak ve kapalıdır.
Bakım:
Krem veya süt tipi temizleyici, alkolsüz tonik, yoğun bir nemlendirici, yoğun yağ ihtiva eden besleyici gece kremi, nem ve yağ depo edici maskeler, göz çevresi ve boyun kremleri, peeling krem, yaş ilerledikçe serumlar ve ampuller kullanabilirler.