Burun estetiğinin püf noktaları
GÜZELLİK

Burun estetiğinin püf noktaları

Yüzün tüm güzelliğini etkileyen burna estetik yaptırmadan önce iyi bir uzmana danışmakta fayda var. Çünkü amaç hem görsel kusurları düzeltmek hem de hava yollarını açmak olmalı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Eylül 2014

En yaygın estetik girişimlerden biri olan burun estetiğini, Superplast Estetik Merkezi'nden Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Güner'le konuştuk. "Burun operasyonlarında amaç; görsel kusurların düzeltilmesi ve bununla beraber hava yollarının açılmasının sağlanmasıdır" diyor Güner ve sözlerini şöyle sürdürüyor: "En başarılı estetik sonuç, sizi tanımayan insanların burnunuzun işlem geçirdiğini anlamamasıdır. Burnunuzda bir değişiklik yapıldığı anlaşılıyorsa, doğal ve iyi olmamış demektir. Özellikle hangi uzmanlık branşı tarafından hangi bölgelerinin yapılması gerektiği hastaların kafasını karıştırır. Bu sorunu çözebilmek için, öncelikle burnu bir çadır gibi düşünmek gerekiyor. Çadırın ana taşıyıcı direkleri eğriyse, çadırın bezi dışarıdan da eğri gözükür ve çadırın iç taşıyıcılarını doğrultmadan dışarıdaki bezin iyi gözükmesi sağlanamaz. Burun, düzgün iç kıkırdak ve kemik destekleri üstünde düzgün görünür. Bu da, burnun içi ve dışının ayrı değerlendirilmesi söz konusu olamaz demektir."

Op. Dr. Hüseyin Güner ayrıca, "Mükemmel bir sistem olan vücudumuzda hiçbir parça fazla ve gereksiz değildir. Bu, burun için de geçerlidir. Eğri olan bölümler düzeltilmelidir; koparılıp sökülerek dışarı alınamaz. Bu yapılırsa sonuç; eğri olan çadır direğinin çıkarılmasına benzer ve çadır çöker" diyerek birçok kişiyi uyarıyor. Uzmanlar, iyi bir sonuç için iki önemli konunun varlığına da değiniyor: Bunlardan ilki, kişinin yüzüne yakışacak burun şeklini belirleme, ikincisi ise cerrahın planlananı gerçekleştirme becerisine sahip olması. Son teknoloji ürünü olan üç boyutlu görüntüleme sistemi (Three D Vectra) ile burnun önden, yandan, karşıdan, alttan ve üstten görüntüsünün planlanması ve değerlendirilmesi yapılır. Bu sayede hastanın yüzüne en uygun burun şekline hastayla birlikte operasyon öncesinde bu sistem kullanılarak karar verilir. Genel anestezi kullanılarak gerçekleştirilen operasyon öncesi ve sonrasında hasta ağrı duymaz. Baştan sona yoğun dikkat gerektiren bu operasyonun sonucu gösterilen titizliğe bağlıdır. Rötuş işlemleri için lokal anestezi tercih edilebilir.

Ameliyatlarda lazer ve USG teknolojilerinin kullanılabildiği doğrudur. Lazerler burun ucu cildini inceltir ve gözeneklerini daraltır. Bu, kalın ciltli hastalarda daha ince burun ucu görünmesine yardımcı olur. Çok kalın ciltli hastalarda faydası vardır. Bunun dışında rutin kullanılmamaktadırlar. USG ise kemik üzerinde yapılan işlemlerin daha az travmayla yapılmasını sağlar. Burun estetiği 1-2 saat sürmektedir. Operasyon sonrasında hastalar çok az ağrı duyarlar, çoğu zaman aynı gün taburcu edilir. Burun operasyonunda klasik olarak kemiklerin doğru şekilde kalması ve şişlikler için alçı, burun içindeki kanama ve şişlik için de silikon tampon kullanılır. Burnun şeklini korumak için alçı yerine yeni teknoloji ürünü şeffaf termoplastik malzemeler kullanılır. Böylece hasta sosyal hayatına daha kolay dönebilmektedir. Şişliklerin yüzde 80'i 3-5 gün içinde, varsa morluklar 4-5 gün içinde kaybolur. Hastalar rahatlıkla ertesi gün dışarı çıkabilir. Bir hafta içinde ise normal hayatlarına dönebilirler.

Şah YAYCI / ŞAMDAN DERGİSİ