Burun ameliyatlarında sık görülen hatalar
GÜZELLİK

Burun ameliyatlarında sık görülen hatalar

Herkes güzel bir buruna sahip olmak ister fakat bazen herkes istediği kadar şanslı olamaz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Eylül 2014

Son dönemde modadan güzelliğe beslenmeden estetiğe her şey doğala dönüyor. Doğallığa dönüşle birlikte estetik kavramlar da değişiyor. Örneğin eskiden beğendiğimiz kalkık, burun delikleri görünen burunlar artık doğallıktan uzak bulunurken küçük dokunuşlarla düzeltilmiş gibi görünen burunlar tercih ediliyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Karaca da burun ameliyatlarında doğallıktan uzak birçok sorun yaşandığını ve bu sorunların nasıl ortadan kalkabileceğini anlatırken estetikli burunların nasıl anlaşılabileceği konusunda da ipuçları verdi.

Burun estetiği sorunları

Pinch Deformitesi

Burun ucunun mandalla sıkılmış gibi görünmesine Pinch Deformitesi deniliyor. Bu burun ucu sorununu aslında burun ameliyatı yaptırmış birçok kişi yaşayabiliyor. Çünkü estetik burun ameliyatlarında genellikle burun ucu kibarlaştırılıp belirginleştirilmek isteniyor. Bu sorunun ortaya çıkmasının 2 sebebi bulunuyor. Daha önce uygulanan tekniklerde burun uç ve kanat kıkırdakları olabildiğince daraltılıyor, burun ucunu oluşturan kıkırdak açılarına atılan dikişlerle de burun ucu sivriltiliyordu. Erken dönemde güzel görünse de ödemlerin geçtiği geç dönemde burun ucunca mandalla sıkılmış gibi bir görüntü oluşuyordu. Kanatlarda içe doğru olan çökmeler aynı zamanda hava yolunu da daraltıp kişinin nefes almasını da bozabiliyordu. Fakat yeni uygulanan estetik operasyonlarda burun ucunun belirginleşmesi ve zarif hale getirilmesi için kıkırdaklardan daha az alınıyor. Uç kıkırdaklarının tamamen farklı bir anatomik noktasına atılan dikişler sayesinde hem kıkırdakların tepe noktaları belirginleşiyor, hem kıkırdaklar hava yolunu daha fazla açacak şekilde pozisyon alıyor, hem de bu pozisyon sayesinde çökme engellenip mandalla sıkılmış burun ucu görüntüsünden kaçılmış oluyor. Çünkü güzel burun iyi nefes alır!

Ters V Deformitesi

Özellikle flaş ile çekilen fotoğraflarda burun sırtında ters V şeklinde bir gölge oluşmasına Ters V Deformitesi deniliyor. Ameliyatlı burunlarda sıklıkla görülebiliyor. Bu sorun 2 nedenden dolayı ortaya çıkıyor. Burnumuzda kemiğin bitip kıkırdağın başladığı yerde kıkırdak dokunun eksik olması buna sebep olabiliyor. Bu sorun ise kıkırdağın fazla alınmasından ya da gerekli desteğin konmamasından kaynaklanabiliyor. İkinci sebep ise burun kemeri alındıktan sonra açılan kemik çatının yeterince kapatılamaması oluyor. Ters V deformitesini engellemek için burun kemiklerinin çatıyı kapatacak şekilde şekillendirildiğinden emin olmak gerekiyor. Ayrıca, burun sırtında septum kıkırdağının her iki yanına kiriş şeklinde uzun kıkırdak destekler konuluyor. Böylece hem doğal genişlikte bir burun sırtı oluşuyor, hem de kemik – kıkırdak geçiş hattı yumuşayarak gölge oluşması engelleniyor. Bu destek kıkırdakları aynı zamanda internal nazal valv denilen açıyı artırarak hava yolunun açıklığına da katkıda bulunuyor. Ne demiştik: Güzel burun iyi nefes alır!

Semer Burun

Yandan bakıldığında burun sırtının çökmüş olmasına Semer Burun deniliyor. Bunun da sebebi 2 uygulamadan kaynaklanıyor. Birincisi aşırı kavisli burun yapılmaya çalışılması bu buruna sebep olabiliyor. Zaten artık aşırı kavisli burun çok az kişi tarafından isteniyor. Son yıllarda daha doğal, dengeli yükseklikte ve daha düz burunlar yapıyoruz. İkinci sebep ise septum (burun içinde ortada bulunan, kemik ve kıkırdaktan oluşan, burnun temel destek yapısı) eğriliklerinin tedavisi sırasında septuma çok agresif cerrahi uygulamak ya da septumun tamamına yakın kısmının çıkarılması da Semer Burun görüntüsünün ortaya çıkmasına neden oluyor. Septumun burnun temel desteği olduğunu biliyoruz. Artık septuma uygulanan cerrahi işlemler sırasında minimalist yaklaşımlar sergileniyor. Septumun destek fonksiyonunu bozmadan sadece eğri olan kısmı düzeltiliyor. Ama mutlaka septum eğriliklerini düzeltmek gerekiyor. Çünkü ortada olmayan bir septum hem nefes almaya engel oluyor, hem de burnun dışarıdan eğri gözükmesine neden oluyor. Evet bildiniz: Güzel burun iyi nefes alır!

Dorsum Düzensizlikleri

Burun sırtında özellikle yandan görülen girinti ve çıkıntılara ise Dorsum Düzensizlikleri deniliyor. Özellikle ödemlerin geçtiği geç dönemlerde ortaya çıkabiliyor. Bu olmasın diye çok ince ve hassas tekniklerle burun sırtını törpü, keski, bistüri ve makaslarla şekillendirmek gerekiyor. Defalarca kontrol yapılıyor. Op. Dr. Mustafa Karaca, "Ben bunun üzerine bir de kemik ve kıkırdak tozlarından hazırladığım bir macunu da burun sırtı pürüzlerini gidermek için kullanıyorum" diyor.