Evrensel altın oran
GÜZELLİK

Evrensel altın oran

Op. Dr. Leyla Arvas estetikte global yeniliklerin izinde ilerliyor ve güzelliğe bütünsel bir yaklaşım sunuyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 1 Kasım 2017

Pelin Hasçalık

Op. Dr. Leyla Arvas, kişisel beklentilerle şekillenen, 'kişiye özel' estetik uygulamalar yapmak adına bütünsel tedavilerin geçerliliğine inanıyor. O nedenle kurucusu olduğu Quartz Clinique, bünyesinde farklı profesyonel alanları da bulunduruyor. Burada estetik uygulamalar dışında medikal estetik, diş sağlığı, kadın sağlığı ve anti-aging konusunda da hizmet veriliyor. Arvas, teknolojiyi tamamlayıcı bir unsur olarak görüyor ve sıklıkla yaptığı estetik işlemleri anlatıyor.

Günümüzde farklı kültürlere ve etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösteren güzellik kavramına siz hangi perspektiften bakıyorsunuz?

Bu konuda en önemli faktör orantı ve simetri. Ancak herkesin genetik yapısı farklıdır. Aslında herkesin vücudu ve yüzü asimetriktir ama bu oran küçük olduğunda dikkat çekmez hatta kişiye güzellik katar. Dolayısıyla doğada örneği olmayan, çok işlem görmüş ve yapılı gibi duran yüzler rahatsız edici olabilir. İşte bu noktada doktorun yapacağı operasyonla hastanın beklentisi uyuşmalı. Örneğin Arap toplumu daha frapan ve gösterişli; Asyalılar cilt güzelliğine meraklı ve beyaz ten seviyorlar. Türkler tam aksine bronz teni tercih ediyor. Günün sonunda güzelliğin evrensel tanımı altın oranla ilgili.

İlerleyen yaş ve kolajen kaybı nedeniyle cildimizde sarkma ve sıkılaşma problemleri ortaya çıkıyor. Bunları mümkün olduğunca geciktirmek için neler yapılabilir?

Cilt güzelliği en son akla gelen ancak en önemli nokta. Yüz ve vücut germe ameliyatları cilt kalitesi olmadan düşünülemez. Bu nedenle yeni teknolojileri cilt sağlığını geliştirme açısından sıklıkla kullanıyoruz. Lazer uygulamalarıyla ısı vererek cildi uyarıyoruz ve dokunun kendi kendini yenilemesini sağlıyoruz.

Estetik uygulamalar arasında en sık başvurduğunuz uygulamalar neler?

Ses dalgalarıyla yağları parçalayıp eriten Laser 1 Ultrasonic Liposuction adlı cihazla High Definition yöntemini sıklıkla uyguluyorum. Bu yöntemle tüm vücuda lokal anestezi altında şekillendirme yapıyorum. Uygulamaya çok kilolu olmayan ve spor yapan erkekler, karın bölgesinde six-pack görünümü ve çözünürlüğü yüksek gölgeler için başvuruyor. Kadınlarda da genellikle karın bölgesinde orta ve yan hatları oluşturuyoruz; bacak ve kol şekillendirmesi yapıyoruz.

Ameliyatsız yöntemlerde özel olarak ilginizi çeken yenilikler neler?

Yeni lazer teknikleri akne oluşumunu önleme, akne izlerini yok etme, küçük kırışıklık ve leke konusunda oldukça başarılı. Hatta bu yöntem cildi bebek cildi gibi yaptığı için adı Baby Face. Bunun dışında 'altın iğne' dediğimiz yöntem iğne etkisiyle ısı vererek ince kırışıklık ve akne izlerini daha derin dokuya işleyerek etki gösterebiliyor. Kolajen artırımı için kasın üzerindeki derin dokuya etki eden Thermage ya da Ulthera yöntemlerini yüz ve vücut bölümünde tercih ediyoruz. Estetik ameliyatlar da bu tamamlayıcı uygulamalarla desteklenmediğinde tam başarıya ulaşmış sayılmıyor.

Quartz Clinique'te estetik dışında neler var?

Kliniği kurarken çıkış noktamız estetik alanında profesyonel kişileri bir araya getirerek danışanlarımıza hizmet vermekti. Öyle ki diş estetiği de kadın doğum uzmanları da klinikte yer alıyor. Bunun dışında klinikte metabolik balans sistemini yöneten doktorlar da var. Uygulama sonrası hastalara beslenmeyle ilgili bir liste veriyoruz. Zaten ameliyattan çıkan bir hastayı diyete sokmak da doğru değil; ilk hafta ne istiyorsa yemeli. Ameliyat sonrası ikinci hafta itibariyle metabolik balans sistemine uygun şekilde diyet listeleri hazırlanıyor.