Güncel ruj indeksi
GÜZELLİK

Güncel ruj indeksi

Hangi dönem olursa olsun, olumsuz ekonomik şartlardan etkilenmeyen ruj satışları bize ne kadar vazgeçilmez olduklarını kanıtlıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Aralık 2017

Leonard Lauder'ın 2001 yılında rujlar hakkında yaptığı 'ruj etkisi' yorumu finansal bir gerçekliğin altını çiziyor: Ekonominin düşüşe geçtiği dönemlerde kozmetik sektöründe ruj satışları yükselişe geçiyor. Öyle ki İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasından üç ay sonra ülkedeki ruj satışları yüzde 30 oranda arttı. Bu durum 1930'da Büyük Buhran döneminde ruj satışlarındaki yüzde 25 yükselişi akıllara getirdi. İkinci Dünya Savaşı'nda bir kozmetik markasının reklam kampanyası da rujların bu etkisi üzerine kurgulanmıştı: "Hiçbir ruj -ne başkasının ne de bizimki- savaşı kazanamaz. Fakat neden kavga ettiğimizin sebeplerinden birini sembolize eder."

Evet, rujlar lüks kozmetik kategorisinde makul maliyetlere sahip olmalarının yanı sıra zor dönemlerde kadınlar üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahipler. Yapılan çalışmalar bu etkinin psikolojik yönlerini ve tüketici davranışları açısından inceliyor. 2012'de yapılan American Academic Araştırma Projesi de ekonomik düşüş dönemlerinde güzellik endüstrisinde patlama gözlendiğini ve rujların gücünü işaret etmişti. Ama kadınlar ekonomik durgunlukta güzellik ürünleri sayesinde feminenliği vurgulamaya devam ediyor. Bu açıdan baktığımızda Estée Lauder ve Revlon gibi şirketlerin ekonomik açıdan zorlu dönemlerde kurulması bir tesadüf değil aslında. Harrods Güzellik Departmanı Direktörü Annalise Fard, günümüzde ruj satışında bile bir bekleme listesi olduğunu söylüyor. Bu veriden ve Leonard Lauder'ın saptamasından yola çıkacak olursak, ekonomik anlamda zorlu bir dönemden geçtiğimizi söyleyebiliriz.

Baştan sona doğru: Rouge Coco Shine Noir, 158 TL, Chanel. Lip Color Dark and Stormy, 210 TL, Tom Ford. Rouge Lipstick Ruby Copper, 115 TL, Shiseido. Rouge d'Armani, 135 TL, Giorgio Armani. Antimatter Lipstick Midnight, Illamasqua. Big & Sexy Bold Gel Lipstick Red Inferno, Buxom.
Sheer Lip Colour Vibrant Coral, Trish McEvoy. Big & Sexy Bold Gel Lipstick Mate Wildfire, Buxom. Audacious Lipstick Annabella, 115 TL, Nars. Kiss Kiss Rouge Kiss, 180 TL, Guerlain. Rouge Interdit Lipstick Rouge Interdit, Givenchy. Kiss Kiss Rouge Kiss, 180 TL, Guerlain. Big & Sexy Bold Gel Lipstick Rouge Red, Buxom. Lip Colour Kisses, Trish McEvoy. La Petite Robe Noire Pink Bangle, 147 TL, Guerlain. Luxe Lip Color Raspberry Pink, 135 TL, Bobbi Brown. Kiss Kiss Excessive Rose, 180 TL, Guerlain. La Petite Robe Noire Ruby Ring, 147 TL, Guerlain. Pure Color Envy Matte Lipstick Neon Azalea, 140 TL, Estée Lauder. La Petite Robe Noire Neon Pumps, 147 TL, Guerlain. Audacious Lipstick Claudia, 115 TL, Nars. Sheer Lip Colour Milan, Trish McEvoy. Antimatter Lipstick Isotope, Illamasqua.