Madalyanın iki yüzü
GÜZELLİK

Madalyanın iki yüzü

Boucheron, 160. yılını özel bir sergiyle kutlamaya hazırlanıyor. Etkinlik için seçtiği mekan Paris’teki darphane olunca, bu doğum gününü ele alalım dedik.

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Ocak 2018

Güneş Uysalefe

Biz estetik ve zanaat düşkünlerine sorsanız 'En değerli mücevher ne olabilir?' diye, birimiz 'Bir taç!', bir diğerimiz 'Hayır, bir kol saati!' diye cevaplayabiliriz hiç düşünmeden. Bambaşka şeyler de sayılabilir elbette. Örneğin aralarında Marc Chagall, Le Corbusier ve Gabriel Garcia Marquez gibi isimlerin bulunduğu ayrıcalıklı bir grup size sürpriz bir yanıt verecektir: Sanattan mimariye veya edebiyata, dünya kültürüne katkısı bulunmuş başarılı kişilere Fransız hükümetinin bahşettiği Légion d'honneur. Burada anahtar kelime 'başarı' olsa gerek. Ne de olsa bu madalya parayla satın alınamaz veya başkasına armağan edilemez bir mücevher. Boucheron ise bu takdirname ile ilginç bir değeri paylaşıyor.

Bildiğiniz üzere 1858 kuruluşlu marka, Paris'in en prestijli adresi olan Place Vendôme'a yerleşmeyi seçen ilk mücevher evi ve bununla gurur duyuyor. Bu ikonik meydan ile Euro basmak ve aynı zamanda Légion d'Honneur gibi devlet nişanlarını hazırlamakla görevli olan 894 kuruluşlu Fransız darphanesi La Monnaie de Paris'nin haşmetli binası içine gizli bir malikane, Jules Hardouin Mansart imzası taşıyor. Yani Boucheron mücevherlerini hazırlayan ustalar ve anlamlı madalyaların zanaatkarları, bir yerde aynı felsefe çatısı altında birleşip aynı mirası paylaşıyorlar. Ve şimdi marka, 160. yaşını kutlayan özel sergiyi, hem kendi mirasını hem de Versailles ile anılan mimar Mansart'ı da yüceltecek bir yapı içinde, La Monnaie de Paris'te açmaya hazırlanıyor.

Başarı demiştik... Frédéric Boucheron, mücevherat kariyerinin daha ilk 10 yılında, ortaya koyduğu değerli taş işçiliğinin örnekleriyle katıldığı prestijli yaratıcılık fuarı Exhibition Universelle'de altın madalyaya layık görülmüş. Bu birincilik ödülü markanın tarihinde üç kez daha kendilerine atfedilmiş; Art Nouveau akımın temsilcisi, doğayı anlatan türlü bitki ve hayvan motifli parçalar, sonradan sembolü olacak 'soru işareti' isim ve formlu kolye ve yılan figürlü tasarımlar, her biri ilk defa bu fuarda lanse edilmiş. Düşünün, bu fuar Eiffel Kulesi gibi yapıtların açılışı ile ünlenmiş bir organizasyonmuş.

12 – 28 Ocak tarihleri arasında gör ülebilecek olan Vendôrama adlı bu sergi de, La Monnaie de Paris'ye kurulacak çelikten özel yapısıyla Exhibition Universelle'e aslında bir saygı duruşunda bulunuyor olacak. Rus çarlarından Hint mihracelerine sayısız kraliyet üyesine tasarladığı efsanevi taçları, koleksiyonlarını ve Reflet gibi kült saat modellerini düşünürsek, Boucheron 160 yılı dolu dolu geçirmiş. Şimdi düzenleyeceği bu sergide sanal ve doğal dünyaları yan yana getirerek marifetlerini gözler önüne serecek; dijital ve interaktif sunumlar ile iş üstündeki mücevher zanaatkarları bir çeşit bahçe içinde bu yapıda ziyaretçileri bekliyor olacak. Sunacağı görsel ve içerik zenginliği açısından bu ayki Haute Couture haftasında Paris mücevher çevresinin en çok konuşacağı etkinlik sanki şimdiden belli, bizden söylemesi.