Voodoo etkisi
GÜZELLİK

Voodoo etkisi

Richard Mille, yeni kadın saat tasarımı Talisman ile bir kez daha yüksek saatçilik geleneğine meydan okuyor. El zanaatlarını, titiz İsviçre tekniğini, rap müzik ve hatta Pokemon’ları buluşturan bu harikanın arkasında ise vizyoner bir kadın var.

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Ağustos 2018

Güneş Uysalefe

Konu moda olunca en feminist kesilen bizler, saate olan yaklaşımımızı gözden geçirsek fena olmaz. Vintage 'baba' saatlerinin nostaljik ama konformist kollarından ayrılmanın veya 'maskülen', 'unisex' gibi sıfatlarla modaseverleri cezbetmeyi amaçlayan ancak alışılageldik cinsiyetçilikten öteye gidemeyen nice hit parçanın döngüsünden çıkmanın zamanı geldi de geçiyor. Klasiğe, feminene duyulan çekimde sorun yok ama Stella McCartney imzalı minimal bir pantolon-ceket takımın veya Rick Owens tasarımı avangard bir elbisenin duruşuna yakışacak çok daha 'doğru' seçenekler var.

Richard Mille, cüsseli tasarımları ve otomobil yarış dünyası ile yakınlığından dolayı belki henüz aklınıza ilk gelen isim olmayabilir. Oysa pek çok kadın, İsviçreli markanın kalıplaşmış saatçiliğe getirdiği farklı yorumların takibinde. Hatta öyle sıkı bir takip ki bu, satışların dörtte biri kadın saatlerinden elde ediliyor. Aslında moda kültürünün cesur olanı ödüllendirdiğine ve lüksü 'nadir olan' diye tanımladığına vakıf olmak, bu başarıyı anlamaya yeterli. Son yeniliği RM71-01 Automatic Tourbillon Talisman'ı ele alalım. Onu, Richard Mille'in havacılık endüstrisinin astronomik ölçüde değer taşıyan malzemeleri ve mükemmeliyetçi teknik kriterleri ile üreten de bir kadın vizyoner. Kadın Koleksiyonları Direktörü Cécile Guenat'nın üç yıl süren araştırma ve denemelerden sonra ortaya koyduğu çalışma, öncelikle yüksek saatçilik otoritelerinin alıştığı üzere tek bir model değil, gerçek bir koleksiyondan oluşuyor.

On farklı kadran çeşidinin her birinden sadece beşer tane üretilmiş. Saate bu yaklaşımı biraz Haute Couture anlayışına benzeyen Guenat, sadece bu bilgiyle dahi merak uyandırıyor. Talisman'ın ilk bakışta verdiği izlenim ise ismiyle örtüşüyor çünkü adeta bir takım güçlere sahip etnik bir mücevhere benziyor. Kadran yakından incelendiğinde, merkeze oturtulmuş oniks ve sedefli motif Guenat'nın Afrika maskelerinden aldığı ilhamı açıklarken; kasanın üzerini farklı boy ve kesimlerde, geometrik düzende süsleyen pırlantalar Art Deco akımına gönderme yapıyor. Koleksiyonun hazırlık aşaması sorulduğunda Frank Ocean'ı dinlediğini, Pokemon Go oyunundaki metamorfoz özelliğinden etkilendiğini ifade eden Guenat, kadın tasarımcı imajına çağdaş bir soluk getiriyor, ilham kaynaklarıyla da hayranlık uyandırıyor. Yani Richard Mille'in ilk otomatik tourbillon mekanizmasını ikonik tonneau formlu kasasına yerleştirmek için Talisman'ı seçmiş olmasına şaşırmamalı.

Kırmızı veya beyaz altından, titanyumla kaplanmış, sadece 6.2 mm kalınlık ve 8 gram ağırlıktaki bu tasarımın, popüler markaların, uzun tarihlerin, yıldız isimlerin üzerimizdeki büyüsünü bozacak güçte olduğu kesin.