New York - Roma hattı
GÜZELLİK

New York - Roma hattı

Minyatür mikrofonların sıralandığı bir bilezik veya flamingoların başrolde olduğu bir kolye... Stil ve taş kesiminde az yenilikle karşılaşılan mücevher platformuna adeta, “Bu ciddiyet niye?” diyerek kafa tutan bir koleksiyon karşınızdaki. Bulgari Wild Pop

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Eylül 2018

Güneş Uysalefe

Moda haftaları dahilinde özel sunum, sergi ve etkinliklerle High Jewellery koleksiyonları daha önce hiç tatmadıkları bir görünürlük yaşıyorlar. Paha biçilmez taşlar kullanılarak yaratılan bu tasarımlar, bazen bir defile, bazen de parti formatında özel davetlilerle ve elbette Instagram üzerinden tüm dünyayla paylaşılıyor. İşte, gündemde kalmak uğruna bazı marka ve mücevher evleri, bu geleneğin bir sanat olduğunu, neden isminde 'high', yani yüksek kelimesi geçtiğini unutabiliyor; ortaya çıkan parçalar pahada ve boyutta büyük olsa da yeni bir değer katmak, mücevher tarihinde bir mihenk taşı olabilmek asıl gaye olmaktan çıkabiliyor.


Turmalin, ametist ve pırlantalı pembe altın Butterflies kolye

Andy Warhol'un bu vakalara çok uygun, ironik tespitleri var; "Gelecekte herkes 15 dakikalığına meşhur olacak" veya "Hayat değişen ve kendini tekrar eden imajlardan ibaret değildir de nedir?" gibi. İnsanların şan şöhrete duydukları tapınma benzeri arzuyu sanatına ilham kaynağı belleyen Warhol, yaşıyor olsa sosyal medya ile bulanıklaşan gerçekler ve çöken değerler sistemini hayranlıkla izler, muhtemelen durmadan üretirdi. Belki de büyük usta bu yüzden genel akımdan ayrılan Bulgari'yi seviyor, onu ayrı bir yerde tutuyordu. İtalyan markanın son High Jewellery koleksiyonu Wild Pop, riskli bir stil benimseyerek alışılageldik mücevherin dışına çıkma cüreti gösteriyor, bunu yaparken de 1980'lerde birebir diyalog içinde olduğu Andy Warhol'e saygı duruşunda bulunuyor.


Turkuaz, mercan, yakut ve pırlantalı pembe altın Geometries küpeler

Eva Green ve Bella Hadid gibi konukların katılımıyla, 80'lerin efsane müzik grubu Duran Duran'ın sahne aldığı Roma'daki Wild Pop gecesi, aslında başka açıdan da 'içi dolu' bir organizasyondu. 2016 tarihli dondurma formlu Roman Sorbets tasarımları veya 2017'deki pasta ve hediye paketlerini andıran Festa koleksiyonunda olduğu gibi, Bulgari için gündelik objeleri değerli kılmak yeni bir ifade biçimi değil. Pop Art'ın tarifine de uyan bu çizgisi 80'lerin moduyla o kadar örtüşüyordu ki, sanat akımının elçisi kabul edilen Warhol, o dönemde bir süreliğine New York'a yerleşen Nicola Bulgari'ye, "Senin mücevherlerin bence 1980'lerin ta kendisi" demişti.

Permalı kabarık saçlar, vatkalı devasa ceketler, taşkın renkler... Evet, moda tarihinin en uçuk dönemi ile yaratıcı İtalyan'ın, "İmkansız olanın peşindeyiz" görüşü birbirini tutuyordu. Yine aynı yıllarda zirve yapan logo furyasında, markanın Bulgari Bulgari Tubogas saatleri ünlü isimlerin kolunda görülmüştü. Antik Greko-Romen paraların yer aldığı Monete koleksiyonu da sanatçının favorileri arasındaydı. İşte, bu etkileşimin başlı başına bir koleksiyona dönüşebileceğini fark eden kişi, New York'taki Andy Warhol Foundation for Visual Arts'ı ziyaret etmesiyle Bulgari kreatif direktörü Lucia Silvestri olmuş.

"Roma'ya her yolum düştüğünde Bulgari butiğine uğrarım çünkü ziyaret edilebilecek en önemli çağdaş sanat müzesi orası." Bu cümle yine Pop Art ustasına ait ve aslında birçok şeyi özetliyor.

Akdeniz'in bahçelerinden de, Yunan mitolojisinden de ilham alsa, Bulgari aynı anda zamanın ruhunda ve ötesinde tasarımlar ortaya koyma gücünde. Wild Pop bunun son örneği. Markanın tarihi boyunca renkli taşları yüceltmiş olması ve 80'lerin neona varan canlı paleti, koleksiyonunun kimliğine temel oluşturmuş. 30 adet yeşil malahitin yerleştiği Serpenti My Handcuff Watch kol saati, pembe altının parladığı Flamingos kolye veya turkuaz ile mercanın pırlantalarla yan yana geldiği Roaring 80's kolye, koleksiyondaki renk skalasının genişliğini en iyi yansıtan parçalardan. Warhol'ün Campbell's konserve çorba veya Coca Cola şişesi gibi alelade objeleri sanatına taşıyışındaki Pop Art çizgi ise bir DJ setindeki plağın Music, tuşların ise Synthesizer tasarımlarında oniksle yorumlanışı veya akumarin, rubelit ve peridotların rengarenk minyatür mikrofonlara dizildiği Mics adlı parçada dışa vurulmuş. Böylesi nüktedan ve ters köşe bir tavırla klasik mücevher algısına meydan okuyan Wild Pop, High Jewellery geleneğine cila çeken bir koleksiyon olmuş.


Zümrüt, ametist, turkuaz ve pırlantalı pembe altın Precious Ruffles küpeler