Mükemmel alaşım
GÜZELLİK

Mükemmel alaşım

50. yaşını dolduran Pomellato, bir simyacı rolüne bürünerek ikonlarını tek bir koleksiyonda kaynaştırdı. Başrolde, İtalyan markanın zanaatını vurgulayan altın zincirler var.

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Eylül 2018

Güneş Uysalefe

O kadar değerli taş, maden ve tasarım arasında altın zincirin mücevher kültüründeki yeri hep ayrı. Sanki pranga şekli ona ironik bir dille özgürlüğü çağrıştırma gücü addediyor, adeta takanın "Güç bende" mesajını iletmesine yarıyor.

Bir Hip-hop müzik videosundaki yıldızın boynunda pırlantalı versiyonuyla, bir bilek güreşinde gümüş künye yorumuyla veya jet-set bir hanımın çay saati randevusunda kolundan çıkarmadığı charm bracelet rolünde; geniş kitlelerce benimsenmiş bir sembol bu mücevher. Erkek ile kadını ayırmayan unisex tavrı da onu bir ikona çeviren Pomellato'nun ruhuna hitap etmiş olabilir; ne de olsa marka 1960'ların hippi akımında doğmuş bir 'çiçek çocuk' sayılır. Yeni Pomellato: Since 1967 kitabının arşivsel kapak resminde dahi zincirler başrolde. Rizzoli Yayınevi'nden markanın 50. yaşını kutlamak için çıkan bu eser, Pomellato'nun tarihini ve yücelttiği özgürlükçü karakter özelliğini, kuruluşunun denk geldiği dönemin sosyo-kültürel atmosferiyle ele alıyor.

Andy Warhol ile Pop-Art akımından Vespa motosiklet furyasına kadar uzanan devrim niteliğindeki yıllarda; İtalyan marka, kreasyonlarını çağın getirdiği bu sınır tanımaz yaratıcılıkla ortaya koymuş ve mücevherin inci ve pırlantadan ibaret olmadığını, renkli ve yarı değerli taşları yorumlayarak günlük hayata uyarlayışıyla göstermişti. Tıpkı o dönemde Yves Saint Laurent'ın hazır giyim ile tasarımı kesiştirmesi gibi...


Rizzoli'den çıkan kitapta markanın 50 yıllık tarihi sosyo-kültürel açıdan ele alınıyor

Helmut Newton, Herb Ritts ve Horst gibi fotoğraf çekimleri için işbirliği yaptığı sanatçılarla olan ilham alışverişleri veya aralarına son olarak sosyal medya fenomeni Chiara Ferragni'nin, nam-ı diğer The Blonde Salad'ın katıldığı #PomellatoForWomen kampanyası da doğum tarihini çevreleyen kreatif içgüdülerden kaynaklanmış olsa gerek. Ayrıca farklı madenleri başrole taşıdığı Nudo ve Sabbia gibi koleksiyonları kadar, zincire Milanolu bir yorum getirdiği Tango da aynı dürtülerle yaratılmış. Şimdi birer klasik olarak görülen bu farklı parçalar, Pomellato'nun devirdiği yarım asrın şerefine, özel bir koleksiyonda adeta füzyonlanmışlar.


Iconica koleksiyonunda altın işçiliği ön planda

Iconica, yuvarlak ve yumuşak hatlara sahip altın işçiliği ile zanaat konusundaki ustalığa atıfta bulunan yüzük, kolye ve bileziklerden oluşuyor. Kimi tasarım, üzerine serpiştirilen pırlantalarla spontan tavrın altını çizerken; zincir bir kez daha öne çıkıyor ve Pomellato'nun güçlü kadın imajını sıkı sıkı perçinliyor.