Azzedine Alaïa parfümü
GÜZELLİK

Azzedine Alaïa parfümü

Tasarımcı Azzedine Alaïa, modadan parfüme uzanan cezbedici hikayesiyle kadın ruhuna hitap etmeyi sürdürüyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Şubat 2019

Moda dünyasındaki couture tasarımlarıyla Azzedine Alaïa, kadın bedenini adeta yeniden çizebilen ve bunu yaparken de kadını modern zamanların tanrıçası olarak yücelten bir tasarımcı. Alaïa, aynı zamanda Naomi Campbell, Stephanie Seymour, Linda Evangelista ve Iman gibi ikonik modelleri de keşfetmesiyle tanınıyor. Tunuslu tasarımcı yarattığı ilk parfümle bir kez daha büyük bir riski kabul ederek kendine özgü bir yaratımda bulunuyor. Modernliğe bürünmüş olan eau de parfum tasarımının koku piramidi, bir ferahlık etkisi olarak kendini ortaya koymayı başarıyor. Alaïa, "Bu bir parfüm değil, eau de parfum diyerek iddiasını sürdürüyor: "Parfüm kullanmak kendini yenilemek gibidir; bu çok olağan beraberinde kıyafet unsurunu tamamlayıcı nitelikte."

Parfümün tasarımcısı Marie Salamagne, yarattığı nota sayesinde Bay Alaïa tarafından özel olarak seçiliyor. "Azzedine Alaïa'nın çalışmalarını biliyorum ve gençliğimden beri onu takip ediyorum. Diğer birçok parfümörün yaptığı gibi Alaïa parfüm için bir nota yarattım. Bay Alaïa yarattığım notayı beğendi ve bu şekilde çalışmaya başladık." Parfüm tam anlamıyla Alaïa kadınının tarzını taşıyor; soyut, zarif ve gizemli. Koku, bir haute couture elbisenin parfüm uzantısı olarak yüzlercesinin arasında fark edilebilecek bir tarzı yansıtıyor. Bay Alaïa, parfümün tasarım aşamasında oryantal ya da çiçek notalarının net olarak fark edilmemesini istemiş. Bu sebeple Salamagne, kokuya fark edilebilir kırmızı biber taneleri ve floral çiçek tonları ekleyerek, parfüme soyut bir değer kazandırmayı başarmış: "Kokunun teması Alaïa'nın çocukluğuna dayanıyor. Çıkış noktası ise, sıcak ve soğuk kombinasyonu." Salamagne'ın koku yaratma aşamasındaki referansı ise, Alaïa'nın Tunus'ta geçirdiği zamanlar. "Bay Alaïa özel bir anısını benimle paylaştı: Büyükannesinin bahçe avlusunu serinletmek için sıcak kireç taşına soğuk su döktüğü zamanlar. Parfümü yaratma çalışmalarımız işte bu öyküden ilham aldı." Parfümün yaratım süreciyle birebir ilgilenen Alaïa, tasarlanan koku konusundaki net seçimleri de Salamagne'a heyecan vermiş. "Tasarım sürecinin her anı çok özeldi. Gelişim aşamasındaki paylaşım ve mükemmeliyetçilik oldukça sıra dışı bir deneyim kazandırdı."

Parfümün şişesi de, en az yaratım sürecinde olduğu kadar titizlikle hazırlanıyor. Tasarımcı Martin Szekely tarafından 'kadınlara adanmış bir fetiş objesi' yaratma fikriyle oluşturulan şişeye Black Mirror (Siyah Ayna) ismi veriliyor; saf, öz ve sıra dışı. Ağır ve değerli yarı saydam cam (yarısı meteor taşı, yarısı parlak çakıl taşı) gövdenin çevresi Alaïa imzalı lazer kesimin dokusunu taşıyor. Şişenin aksine, sanki şişeyi daha da güzelleştirmek istercesine, parfüm kapağı Alaïa'nın ustalığıyla bezeniyor.