Yeni yeşil çay: Matcha
GÜZELLİK

Yeni yeşil çay: Matcha

Günlük olarak içilen yeşil çayın yeni bir türü olarak Matcha, metabolizmayı canlandırma konusunda iddialı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Şubat 2019

Yeni yeşil çay olarak adlandırılan Matcha, Gwyneth Paltrow'un Instagram hesabından tutun, New York'taki Michelin yıldızlı restoranların menüsüne girmeyi başaran ve popülerliği son senelerde gittikçe artan bir çay türü. Espresso kahveye sağlıklı bir alternatif olarak görülen, antioksidan içerikli Matcha, gerginliğe sebep olmadan vücudun kafein ihtiyacını karşılıyor. Fakat bu çayın kadınlar arasında akıllarda kalan etkisi, kilo vermeyi desteklediği yönünde çıkan açıklamalar.

Matcha içeriğinde bağışıklığı güçlendiren bir bileşime sahip; EGCG (epigallocatechin gallate). Charlize Theron ve Sandra Bullock gibi isimlerle çalışan Los Angeleslı beslenme uzmanı Cynthia Pasquella, "Bu etken içerik metabolizmayı hızlandırması ve yağ hücrelerinin büyümesine engel olmasıyla bilinir. Matcha, çoğu danışanım üzerinde kilo verme yönünde önemli bir rol üstlendi" diyor. EGCG ayrıca, yeşil çay ve bazı siyah çay türlerinde ve elmada da bulunan bir bileşim. New Yorklu beslenme uzmanı Jillian Tuchman da bu görüşe katılan bir başka diyetisyen. "Kan şekeri dengesini bozan ve kilo alımına sebep olan kahve yerine Matcha içmek daha akıllıca bir seçim." Bu konuda yapılan ilgi uyandırıcı bir araştırma da mevcut: 2000 endokronoloji uzmanı tarafından toplanan verilere göre, farelere günlük olarak enjekte edilen EGCG, bir hafta içerisinde kilo kaybını yüzde 21 oranda etkiliyor. Bu içeriğin tokluk hormonu leptin üzerindeki etkisi, 2005 yılında American Journal of Clinical Nutrition tarafından da araştırılmış. Yapılan klinik araştırmaya göre, zengin yeşil çay içeriğini günlük olarak alanlar, almayanlara oranla on iki hafta içerisinde iki kat daha hızlı kilo verebilmiş.

Peki, Matcha tam anlamıyla nedir? Yeşil çay kurumuş ve çatlamış yapraklardan meydana gelirken, Matcha pudraya benzer yapısıyla özellikle gölgede yetişen bitkilerin toplanmasıyla elde edilen, zengin bir tada ve neon yeşili bir renge sahip. Bu çay türü ayrıca, vücutta yarattığı uyarıcı ve dikkat açıcı etkisi sebebiyle Japon ve Çinli Budist rahipler tarafından da yüzyıllardır tercih sebebi. Servis sırasında, pudra formdaki yarım kaşık çay bir poşete konmadan direkt olarak sıcak suya ekleniyor ve bambu kaşıkla karıştırılıyor. Kilo verme açısından miktar olarak ne kadar Matcha çayı tüketmek gerektiği yönündeki açıklamalar ise kafa karıştırıcı. Beslenme uzmanları Pasquella ve Tuchman günde bir ya da en fazla üç bardak içmeyi öneriyor. Ancak eğer kafeine duyarlıysanız uyku kaçırabileceği için öğle saatlerinden sonra tüketilmemesi gerektiğini unutmayın. Tuchman, "Matcha, iyi planlanmış bir beslenme programının sadece küçük bir parçası. Şekerli çörek yemeyi sürdürüp, yanında Matcha içerek kilo kaybetmeyi beklemeyin!" diyor.