Mücevherde madalyon trendi
GÜZELLİK

Mücevherde madalyon trendi

Madalyon trendinin yaygınlaştığı şu günlerde, milattan öncesine dayanan çıkış noktasını ve Bulgari’nin antik paraları modern bir mücevhere dönüştürerek yarattığı Monete koleksiyonunu hatırladık.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Şubat 2019

Müzelerin hediyelik eşya mağazalarını sever misiniz? Sanki sergilenen koruma altındaki eserlere sahip olamayan, ama hayranı oldukları sanatçıya ait bir şeyi beraberinde götürmek isteyenler için bir avuntu durağı gibidirler. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen antik bir heykele sahip olamayabilirsiniz, ama alçıdan minik bir replikasını satın alabilir ve o günü hatırlarsınız. Evet, hatırlamak...

Tıpkı mücevher gibi; onun da en büyük görevlerindendir anımsatmak. Antika parçalara da aynı şekilde insandan bir iz taşıdığı, bir dönemin stilini yansıttığı, bir geçmişi olduğu için aynı sebepten sahip çıkılır. Bulgari'nin Monete koleksiyonu işte tüm bunların bir alaşımı ve çünkü sadece Yunan asıllı kurucusuyla Roma'da filizlenen 134 yıllık tarihini değil, çok daha fazlasını barındırma özelliğine sahip. Mitolojik yılanı sembolü kılan Serpenti tasarımları, arkeolojik kalıntılardan ilhamla doğan Diva koleksiyonu ve hatta en büyük koleksiyonerlerinden Kleopatra'yı beyazperdede canlandırmışlığı olan Elizabeth Taylor; Monete, işte tüm bunlar ve daha fazlası.

Antik Greko-Romen ruhlu marka, Helenistik Çağ'dan kalma madeni paradan mücevher yapma adedini, 1960'larda yeniden canlandırmış. Kendisi antika para koleksiyoneri olan Nicola Bulgari'nin yarattığı bu tasarımlar, en başta arkadaşı ve müşterisi olan Andy Warhol, sonra da Taylor gibi yıldızlar tarafından benimsenmiş. Bronz, gümüş veya altından, Julius Caesar, Büyük İskender veya Medusa gibi mitolojik figürlerin yer aldığı, kazılardan çıkma paralar böylece birer müze yerine, Bulgari'nin vitrinlerinde, mücevher olarak hayatlarına devam eder olmuşlar! O günden beri farklı yorumlara kavuşan Monete, anlayacağınız İtalyan zanaatini ve binlerce yıllık medeniyet tarihini temsil ettiği için mücevher dünyasında özel bir yere sahip. Eğer büyükler liginde olsak bile, müzayedeye çıkmadığı sürece hiçbir yapıta kolay kolay ulaşamayacağımız düşünülürse Monete, oldukça değerli bir 'avuntu' doğrusu.


Antika İngiliz, Yunan ve Amerikan paraları, pırlanta gibi değerli taşlar ve altının farklı renklerdeki altınla Bulgari tarihi boyunca Monete koleksiyonlarında yer almış.