Yaza özel cilt ve saç bakım önerileri
GÜZELLİK

Yaza özel cilt ve saç bakım önerileri

Yaz aylarında işinizi kolaylaştıracak cilt ve saç bakım önerileri ve bu dönemde uygulanabilecek estetik yöntemler.

GÜNCELLEME TARİHİ: 7 Mart 2019

Hazırlayan Pelin Hasçalık
Fotoğraf Richard Phibbs
Moda editörü Anna Rosa Vitiello

Yaz aylarında cilde kaybolan nemini geri kazandırmak için bakım uygulamalarına daha sık başvuruyoruz. Vücut şeklini korumak için yapılan medikal tedavilere de... Avşar Klinik Kurucu Ortağı Operatör Dr. Dilek Avşar için özellikle yaz dönemi ve sonrası cildin maruz kaldığı en önemli sorunlardan biri su kaybı; "Suyunu kaybeden cilt incelir. Alttaki yağ ve cilde esnekliğini veren kolajen azalır. Bunlar da ciltte önce kırışıklık ve renk değişikliği ardından sarkma ve matlık oluşturmaya başlar." Çatlak ve selülit problemine gelince; Dr. Dilek Avşar yaz başında ve süresince ihmal ettiğimiz bu sorunun ICON lazer tedavileri sayesinde kalıcı olarak giderilmesinin mümkün olduğunu, aynı zamanda yüz bölgesinde cilt yenileme, kırışıklık tedavisi, akne skarlarını giderme ve izleri silme konusunda da yoğun olarak kullanılacağını söylüyor. Bunun dışındaki estetik trendlerini kendisinden dinliyoruz…

Fiziksel mükemmelliğe ulaşma hedefiyle size danışan kadınları nasıl yönlendiriyorsunuz?
Fiziksel mükemmelliği ancak sağlıklı bir ruh hali ile yakalayabiliriz. Kişinin kendisinden memnun olup vücudundaki bir takım sıkıntıların farkında olması ve bunların giderilmesini istemesi ya da güzel bir vücuda sahip olduğunu bilip bunu korumaya çalışması önemlidir. Mükemmel vücut görüntüsüne ulaşmada en önemli unsur kişinin ne istediğini bilmesi ve buna yönelik hareket etmesi. İstenilen vücuda sahip olmak sadece cerrahi ya da medikal işlemlerle değil; aynı zamanda sağlıklı beslenme, spor yapma ve ruhsal rahatlama ile mümkün olur. Kişinin vücut ihtiyaçları doğrultusunda işlem yapılıp sıkıntının giderilmesi ve sonrasında da uygun bir protokolle devam edilmesi yapılan işlemlerin kalıcılığı açısından mühim.

Estetik trendlerin etkisiyle değişim gösteren güzelleşme standartlarını siz nasıl yorumluyorsunuz?
Günümüzde güzelliğin artık bir bütün olduğu biliniyor. Özellikle yaş alırken yapılan tüm uygulamaların eğer uygun şekilde desteklenmezse kalıcı olmadığı da yine bilinenler arasında. Sağlıklı bir görünüm, estetiği de beraberinde getirir. Spor yaparak ve sağlıklı beslenerek kas gücü artırılıp fazla olan yağ dokusu yakılır. Bunların sonucunda vücut kontürlerindeki fazlalıklar da cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle alınabilir. Medikal uygulamaların son aşamasında vücut cildine yatırım yapmak yer alır. Çünkü vücut estetiğini tamamlayan en önemli gösterge onu saran gergin, parlak ve pürüzsüz bir cilttir.

Gözle görülür şekilde sonuç veren ve cerrahi olmayan estetik yöntemler arasında neler ön planda?
Günümüzde cerrahisiz vücut estetiğinde en iyi sonucu ultrasonik ses dalgalarını radyo frekans sistemleri ile kombine ederek alıyoruz. Özellikle yüzeysel uygulanan ultrasonik ses dalgaları cilt altındaki dalgalanmaların giderilmesini sağlıyor. Radyo frekans ise cilt dokusunun sıkılaşmasını ve yerçekimi etkisiyle oluşan sarkmaların giderilmesini sağlıyor. En son aşamada lazer tedavileriyle cildin alt katmanına kolajen desteği yapılarak kalitesi artırılıyor.

Avşar Klinik'te yaz mevsiminde vücut şekillendirme üzerine neler uygulanıyor?
Yaz mevsimi özellikle daha ince kıyafetlerin giyildiği ve deniz sezonu olması nedeniyle parlak bir vücut dokusuna sahip olmak en çok istenilenler arasında. Vücut postürünün düzelmesi adına -ihtiyaca göre haftada bir ya da iki kez- kardiyo, yüzme, yürüyüş, egzersiz ya da pilates yapmak çok önemli. Bunun dışında klinik ortamında özellikle cilt altını canlandırmak ve gerginliğini sağlamak için yapılan ultrasonik ve radyo frekans uygulamaları vücut estetiği için gerekli. Güneşin yan etkilerinden korunmak için yapılan yoğun nem desteği, ödem atıcı etkisi sayesinde önerdiğim bakımlar arasında. Tüm uygulamalar ihtiyaca göre değişmekle birlikte ortalama iki-üç haftada bir rahatlıkla yapılabilir.

Bölgesel yağlardan cerrahi olmayan bir şekilde nasıl kurtulabiliriz?
Bölgesel yağlardan ameliyatsız olarak kurtulmanın en sağlıklı yolu FDA onaylı, uzun yıllardır yurt dışında ve artık ülkemizde yaygın olarak kullanmaya başladığımız lazer lipoliz yöntemi. Bu yöntem avuç içi büyüklüğünde bir pedin, yağlı olduğu düşünülen bölgeye takılarak yağların yüzde 25 oranında azalmasını sağlıyor. Lazer lipolizin bir seansı, ortalama 25 dakika ve aynı anda dört ped takılabiliyor. Bölgesel yağlar ortalama bir buçuküç aylık bir zaman dilimi içinde vücuttan kalıcı olarak atılıyor.

Medikal uygulamaların ardından özellikle nelere dikkat etmek gerekiyor?
Estetik bir vücut görünümü kazanmak için sağlıklı beslenme ve egzersizin çok önemli olduğunu belirtmiştim. Bunların yanında tüm medikal uygulamaların daha gergin ve parlak bir cilt dokusu için yapıldığı biliniyor. En önemli konu da tüm bu işlemlerin bırakıldığı zaman gerileyecek olması. Çünkü kişi her gün yaş almaya devam eder. Bu işlemlerin kalıcılığı, kişinin kendi sağlığını korumasıyla ve uygulamaların tekrarıyla mümkün.

NEM VE KORUMA

Hassas ciltleri UV ışınlarına karşı koruyan antioksidan içerikli nemlendirici sulardan faydalanın. Bioderma Hydrabio Eau de Soin SPF 30'u (69.50 TL) sprey formu sayesinde elinizle yaymaya gerek kalmadan kullanabilirsiniz. Uludağ Premium doğal maden suyu (32.90 TL) ise zengin mineralli içeriği ve E vitamini ile cildin nemlenmesine yardımcı olan bir diğer alternatif.

TATİL IŞILTISI

Bronz ten görünümünü artıran ve vücuda ışıltı katan yağlar hem sabah hem de akşam saatlerinde kullanılabilir. Darphin Soleil Plaisir Sultry Shimmering Oil (129 TL) cildi besleyerek parlaklık veren hafif yapılı bir yağ. The Body Shop Honey Bronze bronzlaştırıcı damla (69.90 TL) ise fondöten ve nemlendiriciye karıştırılarak kullanılabilir.

GÜN BOYU

Yüz bölgesine sürülen güneş koruyucusunun neden olduğu parlama ya da ton eşitsizliği gibi sorunlara çözüm sunan ürünler yaz aylarında kurtarıcı niteliğinde. Karma ve yağlı ciltler için geliştirilen Bioderma Photoderm Nude Touch SPF 50+ (99.50 TL) sıvıdan pudraya dönüşen bir yapıya sahip. Bu nedenle güneş ışınlarına karşı koruma sağlarken cilde mat bir görünüm de veriyor. Bunun yanında gün boyunca koruyan suya dayanıklı ürünler de bakım ritüelinin vazgeçilmezlerinden. Önerimiz nar özü içeriğiyle kızarıklıkları yatıştıran Murad Waterproof Sunblock SPF 30 (165 TL).

SAÇLARDA DENİZ TUZU

Deniz suyu içerikli spreyler doğal dalgaların yapısını korurken saçlara hacim ve dolgunluk veriyor. Tercihimiz formülündeki deniz yosunuyla saçları nemlendiren OGX Moroccan Seal Salt Spray (49.50 TL) ve UV filtresi ile saçları güneşten koruyarak bakım yapan Urban Care Texturizing Sea Salt (26.25 TL).

RAHATLATICI ETKİ

Cildi güneş sonrası rahatlatan ve sakinleştiren nemlendirici bakım losyonları ve jeller, banyo sonrası olmazsa olmazlar arasında. Daylong After Sun Gel (56 TL) güneşten olumsuz etkilenmiş hassas ciltleri tedavi edici özellikte ve jel yapısıyla oldukça serinletici. Avène After-Sun Repair ise kremsi yapısıyla tüm hassas ciltlerin kullanımına uygun.