Parfüm etkileşimi
GÜZELLİK

Parfüm etkileşimi

Baştan çıkaran kokular nasıl keşfedilmeli?

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Nisan 2019

Marilyn Monroe, yatarken Chanel No.5 (gül, yasemin ve zambak notalarından oluşan bir buket çiçek kokusu hayal edin) dışında hiçbir şey giymediğini açıklamıştı. Perfumes:The Guide kitabının yazarlarından Luca Turin, doğru parfümü bulduğunuzda yaşadığınız hissi şu sözlerle ifade ediyor: "Kullandığınız parfüm kişiliğinize uyduğunda, ruhunuzdaki müziği duyabilirsiniz." Ruhunuzla bütünleşen bir koku bulabilmeniz içinse Turin'in önerisi; "Sezon parfümlerini incelerken sizi derinden etkileyecek içerikleri keşfetmeye odaklanın ama bu konuda aceleci davranmayın."

YASAK ÇİÇEKLER
Zarif bir hediye ya da gelin buketi olarak görmeye alışkın olduğumuz çiçekler, hisleri ifade etmenin etkileyici bir yolu. Fakat bazen de farklı mesajlar taşıyabiliyorlar. Kilian parfümlerinin kurucusu Kilian Hennessy, sümbülteber çiçeğinin taşıdığı anlamla ilgili bir örnek paylaşıyor: "Eğer Hindistan'da bir kadın bu çiçeği topluyorsa erkekler yanına yaklaşmaktan çekinir. Bunun sebebi, kontrollerini kaybedeceklerine olan inanıştır." Hennessy'e göre sümbülteber dünyadaki en seksi kokulardan biri. Bu özel notayı merak ediyorsanız, Gucci Bloom Nettare di Fiori, Carolina Herrera Good Girl Collector Edition Velvet Fatale ve Chanel No.5 gibi parfümler içinde keşfedebilirsiniz. Turin'e göreyse seksi kokmak için klasikleşmiş parfümlerden vazgeçmemek gerek: "Klasik parfüm kullananların kesinlikle bir bildikleri var!"

SAF ISI
Paçuli, baharat ve odunsu kokular doğaları gereği bir sıcaklık barındırırlar ve bu ısı yakınınızdaki kişi tarafından hemen fark edilir. Hennessy, bu içeriklerin teni sarmaladığını ve gün sonunda dahi boynunuzdan kokunun yayıldığını söylüyor. Deneyin: Dolce & Gabbana Sicily.

YALIN VE SADE
Eğer denediğiniz pek çok parfüm size aşırı yoğun ya da baskın geliyorsa, sezonun parfümleri fikrinizi tamamen değiştirebilir. International Flavors & Fragrances Inc. Ambrox'un parfümörü Celine Barel, kokusuyla kaşmiri andıran, burnu yormayan hafif notalı parfümleri öneriyor: Estée Lauder Beautiful Belle ve Viktor & Rolf Magic Salty Flower.

GİZEMLİ DOKUNUŞ
Terapist Esther Perel'e göre erotizmin temelinde gizli ve karmaşık duygular yatıyor. Parfüm dünyasının da onunla aynı bakış açısına sahip olduğu söylenebilir. Barel'e göre seksi bir koku sürprizlerle dolu olmalı. Örneğin Proenza Schouler'in ilk parfümü Arizona'da, ilk kez bir kaktüs notası ile karşılacaksınız. Misk notalarına sahip Mugler Come Together ise tendeki doğal kokuyu taklit etme fikrinden yola çıkılarak tasarlandı.

LEZİZ KARIŞIM
1992 yılında lanse edilen Thierry Mugler Angel parfüm, yaydığı pamuk şekeri kokusuyla hem kadınları hem de erkekleri cezbetti. Angel'ın yanık karamel kokusunu çağrıştıran notalarını çoğu kişi "iştah kabartıcı ve seksi" olarak yorumladı. Bu seçenekler de benzer etkiye sahip: Erimiş çikolata kokusu ile Clinique My Happy Cocoa & Cashmere ve marşmelov notasıyla harmanlanan Kilian Princess.