Saç bakımında otokontrol
GÜZELLİK

Saç bakımında otokontrol

İnovatif içeriklerle bakım yapmak ve uygulama aşamasında kontrollü ilerlemek

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Haziran 2019

Fotoğraflar Agata Pospieszynska
Yazı Pelin Hasçalık

No.21 Hair Design Studio saç stilisti Tayfun Kaydok, saç derisi bakımı ve gıda takviyeleri ile bakıma bütünsel yaklaşan önerilerde bulunuyor:

Yıpranmış saçlar için uzun vadede çözüm sunan en etkili yöntem nedir?
En doğru yöntem, etkin bir saç analizi sonrası, belirlenen kişinin saç yapısına ve kimyasına uygun ürünleri istikrarlı bir şekilde kullanmak olacaktır. Saçlara uygulanan yoğun işlemler saç yapısının ve PH dengesinin bozulmasına neden olur. Sonuç olarak saçlarda kuruma, kopma, canlılığını ve parlaklığını kaybetme gibi reaksiyonlar gözlemlenir. Şanslıyız ki, profesyonel saç markaları yıpranmış saçlar gibi problemli durumları dikkate alarak inovatif yaklaşımlarda bulunuyor ve ürünleri bu problemlere çözüm sunmak üzere geliştiriyorlar.

Sizce saç bakım ürünleri saç kırılmalarını önleme konusunda ne denli başarılı?
Saç kırılmalarının tam olarak önlendiğini söyleyemeyiz ancak bu tip bakım ürünleri kırılma sorunlarını minimize ediyor. Saçlarımızın direncini güçlendirerek bir kalkan oluşturuyor gibi düşünebiliriz. Başarılı bulduğum Kerastase ve Urban Tribe gibi profesyonel ürünlerden saç bakımı konusunda destek alabilirsiniz.

Saç derisine nasıl bir bakım uygulanmalı? Arındırıcı şampuan ve peeling'lerin kullanımı saç sağlığını etkiler mi?
Saç bakımı sadece saç boyu ve uçları ile sınırlı değil, saç derisi ile bir bütündür. Bakım yaparken cilt tipi, saç yapısı ve tepkileri dikkate alınarak bir kür belirlenmeli. Her cilt ve saç yapısına göre esneklik gösteren bir yelpazede, profesyonel destek almamız daha etkin sonuçlar verecektir. Saç diplerinin sağlıklı olması saçlarımızın sağlıklı uzamasına katkı sağlar. Kullanılan kozmetik ürünleri saç tipi ve saç derisi ile uyumlu ise saç sağlığını olumsuz yönde etkileyeceklerini düşünmüyorum.

Biotin gibi saçları besleyen gıda takviyelerini kullanmayı önerir misiniz?
Bakım ürünlerinin yanı sıra aslında gıda takviyesi almak saçları kökünden beslediği için büyük önem taşıyor. Tabii ki sağlıklı, parlak ve daha güçlü saçlar için dengeli beslenmek gerektiğini de unutmamak gerek.


Evde uygulayacağınız bakımlarla saç sağlığınız kontrol altında

Gıda takviyesi

Sağlıklı saçlara kavuşmak için çinko, demir, sağlıklı yağlar, protein ve C vitamininden oluşan bir beslenme programını uygulamak şart. Beslenme uzmanı Kyla Newcombe, kalori kısıtlaması yaparken düşük oranda protein alıyorsanız dikkat etmeniz gerektiğini söylüyor: "Saç sağlığının yapı taşı proteindir. Yeterli miktarda protein almamak saçları incelterek zayıflatır. Sağlıklı yağlardan yoksun bir diyet planı da saç parlaklığını olumsuz yönde etkiler." Eğer beslenmenizin ideal oranda olmadığını düşünüyorsanız ek gıda takviyelerinden yardım alabilirsiniz. Voonka DST Multivitamin, içeriğinde bulunan vitamin ve minerallere ek olarak cilt, saç ve tırnak sağlığının korunması için Omega 7, kolajen, selenyum ve CoQ10 desteği içeriyor.

Favori ürünler

Formülündeki keklik üzümü türevli salisilik asit sayesinde saç derisini nazikçe arındıran Aveda Purifying Cleanser, banyoda, saçı şampuanlamadan önce kullanıldığında sebum seviyelerini anında dengelerken temiz bir saç derisi oluşumu sağlıyor. Boyalı, ombre ve röfleli saçlar için saçın rengini koruyucu Hair Rituel by Sisley Protective Hair Fluid saç bakım spreyi, saçı besleyerek yumuşaklık ve parlaklık kazandırıyor. Head & Shoulders Dökülme Karşıtı Saç Kremi, saçların daha uzun süreyle dolgun görünümünü koruması için kırılmalardan kaynaklanan saç dökülmelerini azaltıyor. Kérastase Blonde Absolu maske, kusursuz sarışınlık için istenmeyen yansımaları yok ederek saç tellerini yapılandırıyor. Saç bakım ritüelinin son adımı olan ve durulanmadan uygulanan Phyto Color Shine Activating Care, boyadan kaynaklı matlaşma problemine çözüm sunuyor. Sephora Gece saç bakım maskeleri, gece boyu daha iyi bir etki için kuru saçlara uygulanıyor.