Tatilde saç ve cilt bakımı
GÜZELLİK

Tatilde saç ve cilt bakımı

Isının yükseldiği bugünlerde güneşten yararlanma yolları, saç ve cilt bakımını yaza adapte etmek için gerekenler...

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Temmuz 2019

Hazırlayan Pelin Hasçalık
Fotoğraflar Pierre Toussain

Güneşin cilt üzerindeki yaşlandırıcı etkilerinden korunurken; bağışıklık sistemini güçlendiren ve D vitamini takviyesi yapan güneş ışınlarından mahrum kalmamak için neler yapmalı?

Cildin mümkün olduğunca genç kalması, güneşin zararlı ışınlarından korunmasıyla doğru orantılı. UV ışınlarının cildi birçok seviyede etkilemesi, lekeler, kırışıklıklar ve canlılık kaybıyla ortaya çıkıyor. Dr. Mustafa Karataş, güneşe karşı korunmak ve genç kalmak için en güçlü antiaging ürünün etkili bir güneş koruyucu krem olduğu görüşünde "Güneş ışınları yaşlanmanın en önemli nedenidir. Yaşlandırıcı etkilerini anında fark etmeyebilirsiniz. Ancak korunmaya özen göstermediğiniz birkaç günlük tatil bile cildinizde kahverengi lekelerin belirmesi için yeterli. Bunları önlemenin tek yolu ise doğru güneş koruyucuyu seçmek ve onu doğru şekilde kullanmaktır."

AKTİF MADDELER
UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma etkisi olan bir güneş koruyucu seçmek ve mutlaka kliniklerde, eczanelerde satılan ürünleri tercih etmek gerekiyor. Dr. Karataş, seçtiğiniz ürünün içinde avozolone ve mexoryl gibi zararlı ışınları bloke eden etkili aktif maddelerin yer almasının da önem taşıdığını belirtiyor "Hatta güneş koruyucuyla yetinmeyin, plajdayken ve dışarıda çok zaman geçirdiğiniz günlerde geniş kenarlı şapka kullanın. Güneş koruyucunuzu dışarı çıkmadan yarım saat önce sürmelisiniz ki etkisini göstersin. Gün içinde de iki saatte bir tazelemeyi unutmayın."

OLASI LEKELER
Yazın kullanılan parfümler cilt lekelenmelerinin başlıca nedenleri arasında. Dr. Karataş, koruyucu sürmüş olsanız bile parfüm nedeniyle lekelerin oluşabileceği ve bu tip lekelerin zor tedavi edilebildiği konusunda uyarıyor "Özellikle plaja giderken asla parfüm kullanmayın. Güneşe çıkmadan önce kullandığınız deodorantın da koltuk altlarınızda geçmeyen kahverengi lekelere neden olması söz konusu. Ayrıca sigara içmenin cilt rengini donuklaştırdığını, cilde kirli-sarı bir renk verdiği biliniyor."

D VİTAMİNİ KÜRÜ
Cilt tarafından absorbe edilen güneş ışınları vücutta son derece önemli fonksiyonlarda rol oynayan bir yapıtaşına, yani D vitaminine dönüşüyor. Dr. Karataş, bu değerli vitamini besinlerle, takviyelerle destekleyebildiğimizi ancak güneşin yerini hiçbir şeyin tutmadığını belirtiyor "Bunu ben değil, bilimsel araştırmalar söylüyor. Özellikle son yıllarda bu vitamin ve sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu gösteren pek çok araştırma yapıldı. Araştırmalar, D vitamini rezervinizi doldurmak için günde 15-20 dakika güneşlenmenizi öneriyor. 10 dakika sırt üstü, 10 dakika da yüzüstü güneşlenirseniz, güneşin cilt üstündeki yaşlandırıcı etkilerini en aza indirmiş olursunuz. Hassas tenliler ilk günlerde güneş banyolarını 10 dakika ile sınırlamaya özen göstermeli. Bu kısa süreli ve kontrollü D vitamini küründen faydalanabilmeniz için vücudunuza güneş koruyucu ya da güneş yağı sürmemeniz gerekiyor."

YÜZ BÖLGESİNE DİKKAT
D vitamini sentezi için güneş banyosu yaparken (20 dakikayı geçmemeli) vücuda koruyucu sürmemek gerekiyor fakat bu kural yüzünüz, boynunuz, dekolteniz ve elleriniz için geçerli değil. Dr. Karataş, bu bölgeleri havluyla örterek korunmayı desteklemenizi öneriyor "Güneş ışınlarına karşı en hassas bölge göz çevresidir. Büyük çerçeveli koyu renk gözlükler kullanmayı unutmayın. Güneş banyonuzu tamamladıktan sonra plajda kalmaya devam edecekseniz en az SPF 30 faktörlü bir güneş koruyucu ile yüzünüzü ve tüm vücudunuzu koruma altına alın."

DOĞRU BESİNLER
Vücutta ne kadar çok antioksidan olursa, cilt güneş ışınlarına karşı o denli direnç gösterir. Lekeler söz konusu olduğunda da benzer bir yaklaşım geçerli. Dr. Karataş, "Beslenmenizde bol miktarda sebze ve meyve bulunursa cildiniz daha dirençli olur" diyor. "Özellikle domatesin içinde bulunan likopen maddesinin cildin güneşe karşı direncini artırdığı kanıtlanmış durumda."

SAÇ

Authentic Beauty Concept
Amplify Saç Kremi, 190 TL
Saf içerikler sunan vegan saç ürünleri markası Authentic Beauty Concept'in ince telli saçlara özel Amplify serisindeki saç kremi yeşil çay ve yeşil limon içeriyor, saçlara dolgunluk ve hacim kazandırıyor.

Kérastase
Cicaplasme Güçlendirici Etkili Isı Korumalı Serum, 190 TL
Çevresel etkilere karşı saçı koruyan durulanmayan bakım serumu, yıpranmış saçları anında onarıyor ve kırılmalara karşı koruyor.

Marc Anthony
Strictly Curls 3 x Yoğun Nemlendirici Co-Wash, 79,90 TL
Hindistan cevizi kremi, marula yağı ve shea butter içeren köpüksüz formüllü bu yenilikçi ürün, çok kuru ve kabaran saçlara temizlik ve üç kat fazla nem sağlamak için ideal.

VÜCUT

Cake
Beauty Milk Made Vücut Kremi, 104, 90 TL
Şekerli yulaf sütü konsantresi, yatıştırıcı marsmallow kökü özü ve shea butter birleşiminden oluşan, yüzde 100 vegan özellikteki vücut kremi, hafif yapısıyla kolayca dağılarak cildi besliyor.

Esthederm
Cellular Water Mist, 30 ml, 79 TL
Cilde anında enerji veren ve yenileyerek canlandıran, serum kadar etkili bu mist, yaşlanmaya neden olan serbest radikallere karşı savaşmayı ve cilt bakım ürünlerinin etkisini artırmayı hedefliyor.

Jowaé
Besleyici Yatıştırıcı Vücut Balsamı, 109 TL
Güney Kore'nin mucizevi bitkileriyle formüle edilen vücut balsamı, aktif içeriği olan antioksidan etkili Lumifenol ile cildi koruyor, onarıyor, detoks etkisi sunarak ışıltı veriyor.

SPF

Caudalie
Anti Wrinkle Face Güneş Koruyucu SPF 50, 149 TL
Caudalie, tüm cilt bakım ürünlerini doğa dostu bir yaklaşımla geliştiriyor. Beş üründen oluşan yeni güneş serisinde öncelik, cilt için en güvenilir ve etkili güneş korumasını sunarken doğaya zarar vermemek.

Sisley
Sunleÿa G.E SPF 50+ Anti-Aging Güneş Koruyucu, 1,690 TL
Formülünde soya peptit, beyaz söğüt ağacı yaprağı ve siyez buğdayı içeren, güneş lekelerine karşı koruma sağlayan bu yaşlanma karşıtı güneş koruyucu, kırışıklıkların, ince çizgilerin ve koyu lekelerin oluşumunu önlemesiyle de tercih sebebi.

Mesoestetic
Sun Protective Repairing Stick, 215 TL
Göz çevresi, dudaklar, yara izli ve lekeli cilt gibi hassas bölgeler için güneş koruması sağlayan bu stick, yaşlanma karşıtı etkisiyle ciltteki yüksek kaliteli kolajenleri koruyor, iyileştiriyor.

Lierac
Sunissime Göz Çevresi İçin SPF +50 Güneş Kremi, 209 TL
Işık terapisi tekniğinden ilham alınarak geliştirilen stick, göz çevresini tüm zararlı güneş ışınlara karşı koruyor. İçeriğindeki hyalüronik asit, avokado yağı ve Omega-3 ve 9 yağları ile göz çevresini yatıştırıyor, besleyerek onarıyor.

CİLT

Codage
Summer Time Serum, 780 TL
Bitkisel, koruyucu, kirlilik karşıtı bir filtre yaratan ve koyu leke oluşumunu önleyen serum, güneşle temas etmiş bronz cildi korumak için antioksidan etkinlik gösteren bronzlaşma aktivatörü peptitler içeriyor.

Darphin
Hydraskin Cooling Hydrating Stick, 219 TL
Cilde nemi hapseden, su bakımından zengin stick cildi serinletiyor ve dolgunlaştırıyor. Aynı zamanda tüm gün süren ferah bir his sunarak göz çevresindeki şişkinlik görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor.

Diadermine
Hydralist Smart Detox Kil Maskesi, 9,90 TL
Cildi akıllı cihazlardan yayılan zararlı mavi ışığa ve toksinlere karşı korumak üzere geliştirilen kil maskesi, arındırıcı kil içeriği ve detoks etkisi ile cildi pürüzsüzleştirirken, kirden ve fazla yağdan da arındırıyor.

BRONZLUK

Nuxe​
Sun Huile SPF 10, 150 ml, 85 TL
Su geçirmeyen, cildi nemlendiren, alkol ve mineral yağlar içermeyen bronzlaştırıcı yüz ve vücut yağı hem güneş koruması, hem de mükemmel bronzluk arayanlar için vazgeçilmez olmaya aday.

Raen
Herbal Sun Oil, 70 TL
İçeriğinde bulunan dokuz çeşit bitkisel yağ ile cildin soyulmadan bronzlaşmasını sağlayan bitkisel güneş yağı; kakao ve havuç yağı ile bronzlaştırırken, ceviz, fındık, susam, tatlı badem ve üzüm çekirdeği yağlarıyla cildi ve saçları güneşe karşı koruyor.

Bioderma
Photoderm Bronz Dry Oil, 179, 50 TL
Transparan ve ultra akışkan kuru yağ dokusuna sahip bronzlaştırıcı güneş koruyucu, yüz, vücut ve saçta kullanılabiliyor. İçerdiği E vitamini ile serbest radikallere karşı mücadele ediyor.