Ye, İç, Fit Kal: Otofaji Metodu
GÜZELLİK

Ye, İç, Fit Kal: Otofaji Metodu

Sağlıklı sindirim sayesinde hem genç kalmayı hem de kilo kontrolünü nasıl sağlarız?

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Ocak 2020

Pelin Hasçalık

Mayr Hekimi Dr. Hasan İnsel; sindirim sistemini düzenlemeye öncelik vererek, insülin seviyesini düşürmeyi, kalıcı kilo kontrolü sağlamayı, genlerin onarım potansiyelini artırmayı hedefleyen ve böylece daha uzun ve sağlıklı bir yaşama kavuşmaya yardımcı olan Modern Mayr Beslenme Yöntemi'ni anlatıyor:

Kilo kontrolü "Mayr Metodu, sağlıklı sindirim ve bu sayede sağlıklı yaşam, genç kalma, geriye yaşlanma ve kilo kontrolünün hedef alındığı, kür şeklinde uygulanan bir metot. Modern Mayr Metodu'nu uygulayan Mayr hekimi takibindeki iki ya da üç haftalık süreden sonra, kişinin bu metodu, öğrendikleri ve kendi katkılarıyla uzun süreli kalıcı bir yöntem olarak uygulaması hedeflenir. Aslında klasik diyetlerin çoğuyla Mayr diyeti arasında büyük fark var; onlarda hep kilolar önce gider, sağlık sonra gelir. Mayr yöntemindeyse, sağlık önce gelir, kilolar sonra gider."

Sağlıklı sindirim
"Bağırsaklarımız sağlığımızın gerçek temelidir. Bağışıklık sistemimizin yüzde 80'i orada yer alır. Maalesef kendi yaptığımız yanlışlarla bağırsaklarımızı mutsuz ediyoruz. Bu nedenle zamanından önce yaşlanıyor, kilo alıyor ve sağlıksız bir yaşama adım atıyoruz. Mayr Metodu işte bunları bir bütün olarak ele alıp, üç hafta gibi bir sürede kişileri sağlık ve gençlik yoluna başlatıyor."

Otofaji: Vücudun evini temizlemesi ve süreli açlık "Mayr Metodu, otofaji ve süreli açlık kavramının yararlarını ve amaçlarını içeriyor. Otofajinin doğru ve düzenli işlemesiyle, vücut bozulan parçalarını değiştirme, yerine göre kanserli hücre çoğalmasını durdurma, obezite ve diyabet gibi metabolik bozuklukları önlemeye yardımcı oluyor. Ne kadar düzenli olarak sınırlı aç kalırsak, otofaji için o kadar çok zaman ayırmış oluruz. O nedenle, bir gün içinde -düşük kalorili olsa bile- sürekli gıda tüketmekle, sadece kısıtlı bir zaman penceresi içinde gıda tüketmek arasında büyük fark var. İlkinde sürekli gıda alımıyla otofaji kısıtlanırken, diğerinde otofajiye zaman tanınıyor.

Bilinen şu ki, çok az miktarda olsa bile gıda ve özellikle protein ya da amino asit alımı (saf yağ dışında) otofajiyi durduruyor. Burada size önereceğim, sınırlı süreli açlık yöntemini uygulamanız. 8/16 taktiği dediğimiz bu yöntemin sekiz saatlik bölümü yemek yeme penceresi, 16 saatlik bölümü ise sınırlı açlık penceresi olarak düşünülebilir. Örneğin sabah 08:00'de kahvaltı, 12:00'de öğle yemeği, 16:00'da akşam yemeği. Bundan sonra katı gıda yok. Daha da iyisi iki öğün yemek; sabah 10:00, akşam 18:00 gibi. Su, sarı çaylar (açık siyah çay, yeşil çay, ıhlamur, papatya, ada çayı gibi), sebze suyu çorbası gibi kalorisiz sıvı içecekler tabii ki serbest. Bunu haftanın iki günü, örneğin Salı-Cuma veya Pazartesi- Perşembe uygulayabilirsiniz. Aslında otofajiyi bir kenara bıraksak bile, her gün sabah ve öğle yemeğiniz güçlü, akşam yemeğiniz hafif olursa sağlığınız size çok teşekkür edecektir."

Açma kapama düğmesi
"Otofaji sürekli değil, aralıklı yapılması gereken bir işlem. Zira toklukta hücrenin büyüme ve çoğalma faaliyeti devam ederken, açlıkta temizlik başlıyor. Açlık bir yandan otofajiyi uyarırken, bir yandan çok önemli bir şey daha yapıyor: Büyüme hormonunu uyarıyor. Büyüme hormonu vücudumuza yeni parçalar üretmesini söyleyen hormon. Böylece eskiler temizlenirken yeni parçaların yapımı başlamış oluyor."

Kolayca düzeltilebilecek yanlışlar
Çok hızlı yemek, az çiğnemek
Çözüm: Bilinçli ve iyi çiğneme, lokmanın tükürükle karışması

Çok fazla yemek
Çözüm: İlk doyma hissiyle birlikte yemeğe son verilmesi

Çok sık yemek
Çözüm: Günde en fazla üç öğün yenmesi ve ara öğünlerin kaldırılması

Çok geç yemek
Çözüm: Akşamları az ve hafif yemek. Akşam saat 16:00'dan sonra çiğ besinler tüketmemek

Çok ağır ve sindirimi zor gıdalar yemek
Çözüm: Herkesin kendine göre iyi sindirebildiği gıdaları yemeye dikkat etmesi