Robotla çikolata kisti ameliyatı
LIFESTYLE

Robotla çikolata kisti ameliyatı

GÜNCELLEME TARİHİ: 10 Ekim 2011

SABAH

'Çikolata kisti' olarak bilinen kadın hastalığı endometriozis nedeniyle hayatı kâbusa dönen Yılmaz, Da Vinci robotuyla ve dünyada ilk kez yapılan müdahaleyle sağlığına kavuştu

Kadınlarda kısırlığa neden olabilen yumurtalık içi hastalığı endometriozis ya da halk arasında bilinen adıyla 'Çikolata Kisti' Türkiye'de kullanılmaya başlanan dahi robot Da Vinci sayesinde 23 yaşındaki Zeynep Yılmaz'ın vücudundan alındı. Acıbadem Maslak Hastanesi'nde Prof. Dr. Mete Güngör tarafından Türkiye'de ve Dünyada ilk kez yapılan operasyonda Yılmaz'ın yumurtalıklarına yerleşen biri 6 cm, diğeri 4 cm çapındaki çikolata kistleri robotik cerrahi ile tek bir delikten çıkarıldı.

ANINDA TABURCU
Ameliyattan önce her adet döneminde çok şiddetli ağrılar çektiğini, bu ağrılar yüzünden baygınlık, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi sağlık sorunlar yaşadığını söyleyen Yılmaz "Her adet dönemini serumlarla atlatıyordum. İşe gidemiyordum. Doktorların verdiği ilaçlar işe yaramıyordu. 10 gün önce ameliyat oldum. Ameliyat masasından kalkar kalkmaz eve yürüyerek gittim. Artık ağrım ve sıkıntım yok" dedi. Kadın hastalıkları doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör ise " Yıllardır bu kistleri laparoskopik yöntemlerle çok zor cerrahi müdahalelerle yapıyorduk. Robotik cerrahi ise işleri kolaylaştırdı. 360 derece dönen bu robotla eliniz titrese bile müdahale yapabiliyorsunuz" diyor. Yılmaz'ın rahim arkası, yumurtalıklar ve bağırsaklarında yapışıklık sorunları bulunduğunu belirten Güngör "Estetik kaygımız kalmadı. Hastamız kısırlıktan da kurtuldu" diye konuştu. Güngör, Da Vinci robotuyla tüm dünyada, tüm branşlarda yapılan vakaların kaydının ABD'de robot firmasının merkezinde bulunduğunu, bu merkezin verilerine göre de dünyada ve Türkiye'deki ilk operasyonu yaptıklarının açıklandığını anlatan Prof. Dr. Mete Güngör, vakayı bilimsel özelliği ve değeri nedeniyle de bilimsel dergilerde yayınlayacaklarını bildirdi. İşte dâhi robot Da Vinci'nin avantajları:

ESTETİK GEREKSİZ
Ameliyat sırasında Da Vinci robotunun iki koluyla birlikte, bir kamera kullanılıyor. Kollar 360 derece hareket ettiriliyor.
Robotik cerrahide kullandığımız imkânlarla ameliyat sahası tam 20 kat büyütülüyor.
Doğal göbek deliğinden girerek yapıldığı için estetik açıdan avantaj sağlıyor.
Hasta, ameliyatın ertesinde yürüyerek evine gidebiliyor.