Kanser sandım anoreksiyaymış
LIFESTYLE

Kanser sandım anoreksiyaymış

55'ten 44 kiloya düşünce anoreksiya olduğu çıkan 2005 Turizm Kraliçesi manken Seda Kırımlıoğlu: İnsanların tepkisinden rahatsız oluyordum.

GÜNCELLEME TARİHİ: 23 Ocak 2012

2005 Turizm Kraliçesi, 26 yaşındaki manken Seda Kırımlıoğlu, bir süredir anoreksiya nevroza hastalığıyla boğuşuyor. 1.78 boyunda olan manken; 55'ten 44 kiloya düşünce, etrafındakilerin baskısıyla doktora gitmiş. Anoreksiya nevroza olduğu ortaya çıkan manken; özel bir diyet programıyla 1.5 ayda 3 kilo aldı. 55 kilo olmak istediğini söyleyen Kırımlıoğlu ile hastalığını Sabah gazetesinden Merve Yurtyapan'a anlattı.

Anoreksiya nevroza olduğunuzu nasıl öğrendiniz?
İki yıldır düzensiz besleniyordum, yeme bozukluğum vardı. Son zamanlarda stresin etkisiyle hiçbir şey yiyemez hale gelmiştim, damar yoluyla besleniyordum. Sabaha kadar kusuyordum. Doktor reflü olduğumu söyledi, ilaç kullandım ama fayda etmedi. Sonra safra kesemde taş olduğu için kustuğum söylendi. Bu kez de safra kesem alındı ama durum değişmedi; kilo veriyordum.

"SEDA HASTA MISIN?"
Yeniden doktora gitmeye nasıl karar verdiniz?
İnsanlar sürekli "Hasta mısın?" demeye başlamıştı. Aslında zayıflığımdan memnundum ama tepkilerden rahatsızdım. Dar kıyafetler, bikini giyemez hale gelmiştim. İnsanlar hakkımda çok fazla konuşmaya başlayınca da doktora gittim.

Formunuzu korumak için mi yemek yemiyordunuz?
Hayır, ben zaten zayıf bir kadındım. Hayatımda en fazla 55 kiloyu görmüştüm, zayıflamak gibi de bir derdim yoktu! Yaşadığım stres yüzünden olmuş.

Yeme bozukluğunuzun olduğu iki yıl nasıl geçti?
Zayıflıyordum ama 55 kilo olduğum için 4-5 ayda 1 kilo vermek çok gözüme batmıyordu. Ben zaten kendimi hiç zayıf görmedim. İnsanlar bana "Seda çok zayıfladın. Hastalıklı gibi gözüküyorsun" diyorlardı ama ben kendimi öyle görmüyordum. Bu hastalıkta zaten insanlar kendini zayıf görmezmiş. Bana göre hâlâ abartıldığı kadar zayıf değilim.

Bu hastalığın nedeni ne?
Psikolojikmiş, stres etkiliyormuş. Bazıları kilolu olduklarını sandıkları için yemezlermiş ama ben de hastalık öyle gelişmedi.

Tedaviye başladığınızdan beri kaç kilo aldınız?
1.5 ayda 3 kilo aldım. Belli bir diyetim var, onu uyguluyorum ve psikolojik bir tedavi görüyorum. Doktorlar "Diğer organlarında da sorun yaşayabilirsin. Kasların erimeye başlayabilir. Vücudunda yağ kalmamış" deyince, artık kendimi yemek için zorluyorum.

Bir günde neler yiyorsunuz?
Yine çok fazla yiyemiyorum ama kısa aralıklarla, az az yiyorum. Kahvaltıda zeytin, peynir ve yumurta yiyorum. Öğlen yemeğinde tavuklu salata gibi şeyler yiyorum. Akşamları ise genelde et yiyorum.

Hasta olduğunuzu öğrenmeden önce nasıl besleniyordunuz?
Hiçbir şey yemiyordum. Uyandıktan sonra hemen kahve içmeye başlıyordum. Bazen iki gün yemek yemediğim oluyordu. Defileden eve gelip baygın şekilde yattığımda, en son ne zaman yemek yediğimi hatırlamıyordum.

HASTALIK İŞİMİ ETKİLEDİ
Hedefiniz kaç kilo olmak?
50 kilo olsam iyi olacak. Ama doktor 55'e kadar çıkmamı istiyor.

Ne zaman tamamen iyileştiğinizi söyleyebileceksiniz?
Aslında bu kalıcı bir hastalık. Hayatın belli dönemlerinde yine ortaya çıkabilir. Depresyona girdiğinde bu durumu yine yaşayabiliyorsun.

Hastalık işinizi etkiledi mi?
34 bedenin altına düştüm. Birçok modacı Türkiye'de 34 beden çalışmıyor. Hastalığım yüzünden yüzüm düştü. Sürekli kustuğum için kendimi iyi hissetmiyordum. İşten kopmuştum. Artık yavaş yavaş işlere dönmeye başlayacağım. 3 ay sonra da bir moda programı yapacağım.