Sağlıklı beslenme için neler yapmalıyız?
LIFESTYLE

Sağlıklı beslenme için neler yapmalıyız?

GÜNCELLEME TARİHİ: 1 Şubat 2012

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatımıza adapte etmek, fiziksel aktivitemizi artırmak için hep plan yapar ve bu planları hep erteleriz. Her senenin başında ise yeni yılda yapacaklarımızla ilgili kararlar alırız. Bu yıl, aldığınız kararlara beslenmeyle ilgili maddeler eklemeyi unutmayın!

Ocak Ayı Geçti Yine Geç Kaldım Diye Düşünmeyin..

Yeni bir başlangıç yapmak için içinde bulunduğunuz ayın bir önemi yok. İster Ocak ister Şubat, Mart olsun önemli olan gerçekten sağlıklı bir yaşama merhaba demeyi istemek..Evet bugün 1 Ocak değil ve önünüzde 365 gün yok ama yapmak istediklerinize ulaşmak için değerlendirilebileceğimiz koskoca bir 334 gün var..

Peki Neler Yapmalıyız?
Ertelenen işler zihnimizde de yer tutar ve bizi yorgun, güvensiz, kararsız hale getirir... Bu nedenle bebek adımlarıyla olsa dahi yapacaklarınızı ertelemeyin, hemen başlayın! Aylık, haftalık, günlük yapılacaklar listesi tutmak ve takip etmek, bu yolda size büyük fayda sağlayacaktır.

1) Şok Diyetlere Son
Kısa süreli uyguladığınız ve yarardan çok bedeninize zarar veren ''Şok, Mucize'' diyetlerini bu yıl rafa kaldırın ve beslenme konusunda kendinize şu sözü verin: ''Hayatım boyunca sürdürebileceğim doğru beslenme alışkanlıkları edinmeliyim!'' Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin temelinin doğru bir beslenme planını hayat tarzı haline getirmek olduğunu bilin. Beslenmeyi hayat tarzı haline getirmek tabiî ki ''beslenmeyi'' bilmekle doğru orantılıdır. Bu konuda eksiklerim var diyorsanız, bu yıl bir farklılık yapın ve size beslenmeyi öğretecek bir uzmandan yardım alarak yıla başlayın.

2) Abur Cubur'larla Vedalaşın
Abur Cubur isminden de anlaşılacağı gibi sağlıksız, bedenimize herhangi bir yararı olmayan, çoğu zaman farkında olmadan tükettiğimiz atıştırmalıklara verilen genel bir isimdir. 2012'de atıştırma olarak neyi tüketeceğinize market rafındaki rengarenk ambalajlar karar vermesin..Gelin kendi atıştırmalıklarınızı kendiniz belirleyin..
Minik Öneriler: Yağlı cips yerine tarhana cipsi, tatlı yerine kuru meyve, hurma yiyebilirsiniz..

3) Yağ Miktarını Azaltın
Farkında olmadan tükettiğimiz birçok gıdadan yağ alıyoruz. Ancak yapacağınız küçük değişikliklerle aldığınız yağ miktarını azaltabilirsiniz. Hazır yiyeceklerden uzak durmak, et yemeklerini pişirirken yağ ilave etmemek hayatınız için ufak ama yağ tüketiminizi azaltmak adına büyük değişimlerdir.

4) Fiziksel Aktiviteyi Hayatınıza Katın
Günlük 10 bin adım atmayı hedefleyin. Her gün yapacağınız 30 dakikalık orta tempolu yürüyüşler adım sayınızı artırmanıza yardımcı olacak, aynı zamanda obezite ve kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltacaktır. Güne yürüyerek başladıktan sonra yapacağınız her işte kendinize bir hareket alanı yaratmanız çok önemli. Televizyon izlerken kol egzersizlerini yapabilir veya telefonla konuşurken evin içinde yürüyüş yapabilirsiniz.

5) Besin Çeşitliliğinizi Artırın
Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmeye özen gösterin. Bu tarz bir beslenme vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini tam olarak almanıza yardımcı olacaktır.

6) Su Tüketiminizi Artırın
Suyun sağlık açısından önemini artık hepimiz gayet iyi biliyoruz. Gün içinde çok sıvı tükettim düşüncesiyle su miktarınızı asla azaltmayın. Günde 2 litre (12 su bardağı) su tüketmeye çalışın.

7) Tuz Tüketiminizi Azaltın
Normal bir bireyin günlük alması gereken tuz miktarı 6 gramdır. Ancak Türkiye'de günlük tüketim miktarı 18 gram olarak tespit edilmiştir. Yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalıklardan korunmak için tuz tüketiminizi azaltın.

Uzm. Dyt. Simge Çıtak