Çöl tozları baş ağrısı yapıyor!
LIFESTYLE

Çöl tozları baş ağrısı yapıyor!

Son günlerde etkisini iyice artıran şiddetli rüzgarlar ve havadaki tozlar, alerji hastalarının kabusu oldu! Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozlarının astım hastalarının kriz sıklığını artırdığını ve baş ağrısına neden olduğunu

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Nisan 2012

Şiddetli rüzgarlarla son günlerde iyice hissedilen çöl tozları özellikle astım hastaları için büyük bir tehlike oluşturuyor. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çöl tozu fırtınalarının her yıl 2.2 milyar metreküp toprağın atmosfere karışmasına neden olduğunu söyleyerek bu tozların astım hastalarının kriz sıklığını artırdığını vurguladı.

Ayrıca deneysel çalışmaların çöl tozlarının yüz damarlarına etki yaparak baş ağrısına neden olabileceğini gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Dağlı, çöl tozlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Sahra çöllerinden kalkan kuartz mineralleri, mikroplar içeren tozlar bütün dünyayı dolaşıp Atlantik'i aşıp Amerika'ya bile ulaşabiliyor. Her gram toprakta bir milyar bakteri olabileceği dikkate alınırsa, ne kadar bakterinin fırtınalar ile yer değiştirdiği şaşırtıcıdır. Afrika'da bulunan mikropların Amerika Birleşik Devletleri'ne çöl fırtınaları ile 'otostop yaptığı görülmüştür."

"Astım hastalarının kriz sıklığı artırıyor"

Prof. Dr. Elif Dağlı çöz tozlarının etkileriyle ilgili ise şunları söyledi: "Çöl tozunda bulunan şekilsiz silica kristali kuartz, deneysel çalışmalarda farelerde iltihap yaratan maddelerin salınımına neden olmuştur. Bu tozlar akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaparken, astım hastalarının kriz sıklığını arttırmaktadır. Japonya'da yapılan bir çalışma, Çin ve Moğolistan çöllerinden gelen tozların olduğu günlerde çocuk astımlıların kriz geçirerek hastaneye kaldırılma olasılığının yüzde 88 daha fazla olduğunu göstermiştir. Çölde tozlara maruz kalarak yaşayan erişkinlerde veya işyeri ortamında kuartza maruz kalan kişilerde akciğer hastalığı oluştuğu saptanmıştır. Benzer durum kot kumlama işçilerinde de görülmektedir."