Her beş kadından biri, idrarını tutamıyor
LIFESTYLE

Her beş kadından biri, idrarını tutamıyor

Her beş kadından birinin idrar tutamama sorunu yaşadığına dikkat çeken Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ates Karateke, “Altı farklı, idrar tutamama tipi var. Önemli olan doğru teşhisi koymak ve gereksiz ameliyat masasına yatmanın önüne geç

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Eylül 2012

İdrar kaçırma ve rahim sarkması tedavi edilebilir

Yaşlanınca daha fazla gündeme gelen idrar tutamama sorununun aslında yaşla ilgisi olmadığına ancak menopoz sonrası daha sık rastlandığına değinen Ateş Karateke, "Kadınlar menopozdan sonra daha az östrojen hormonu üretirler, bu azalma idrar tutamamaya katkıda bulunabilir. Östrojen, mesane ve üretranın (idrar yolu) iç yüzeylerinin sağlıklı kalmasını sağlar. Östrojen azalınca bu dokular kapanma yeteneklerini kaybederler, yani üretra idrarı eskisi kadar kolay tutamaz" diyor.

İdrar tutamama sorununuz olup olmadığını anlamak için bu sorulardan birine "evet" demeniz yeterli…

1. Gün içinde iki saatte birden fazla idrara çıkıyor musunuz?

2. Yattıktan sonra bir kereden fazla idrara çıkıyor musunuz?

3. Sıkıştığınız zaman tuvalete yetişmekte güçlük çekiyor musunuz?

4. İdrar yapmak için kendinizi sıkıyor musunuz?

5. Mesanenizi boşaltmak için tuvalete koşturuyor musunuz?

6. Tuvaletteyken idrar akışını durduramıyor musunuz?

7. Sıkıştığınız halde tuvalete gittiğinizde çok az mı idrar geliyor?

8. Tuvalete gitme ihtiyacınız olduğu hissinde azalma var mı?

9. İdrara çıkma gereksinimi duymadan sık sık mesanenizi boşaltıyor musunuz?

10. İdrara çıktıktan sonra mesanenizin hâlâ dolu olduğunu hissediyor musunuz?

11. İdrar akışınız yavaş ya da kararsız mı?

12. İdrar yaparken, başlangıçta, zorluk çekiyor musunuz?

İdrar kontrolünüzü kaybetmemek için yapmanız gerekenler:

Sağlıklı bir kiloda kalın: Kendinize iyi bakarak ve kilonuzu kontrol altında tutarak idrar tutamama riskinizi azaltabilirsiniz.

Sigara içmeyin: Eğer sigara içiyorsanız bırakmak için yardım alın.

Kegel egzersizleri yapın: Hamilelik ve çocuk doğurmak üriner büzücü kasları ve pelvik taban kaslarını zayıflatabileceği için, doktorlar hamile kadınlara, hamilelikleri sırasında, bir önlem olarak Kegel egzersizleri yapmalarını önerebilirler.

Mesaneyi tahriş edecek gıdalardan kaçının: Bazı gıdalardan ve içeceklerden uzak durmak ya da bunları sınırlı olarak kullanmak idrar tutamamayı önleyebilir ya da sınırlandırabilir. Örneğin, eğer günde iki fincandan daha fazla kahve içmenin kontrolsüz idrar yapmanıza neden olduğunu biliyorsanız, yapmanız gereken tek şey, kahve sayısını bir fincana indirmek ya da kafeinden vazgeçmek olabilir.

Daha çok lif tüketin: Beslenmenize daha çok lifli gıda eklemek ya da lif takviyeleri kullanmak, idrar tutamama için bir risk faktörü olan kabızlığın önlenmesinde yardımcı olabilir. Doktorunuz, bir önlem olarak, mesane sorununuza bağlı olmak üzere, daha az ya da daha fazla su içmenizi önerebilir.

Aktif olun: Fiziksel aktivite, idrar tutamamanın gelişme riskini azaltır. Makul ölçülerde düşük-güçlü fiziksel aktivitelere katılan kadınlarda idrar tutamama olasılığının daha düşük olduğu bilinmektedir.