Soğuk havalarda farenjite dikkat!
LIFESTYLE

Soğuk havalarda farenjite dikkat!

Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı şikayetleriyle başlayan farenjit, önlem alınmazsa sıklıkla tekrarlıyor...

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Aralık 2012

Farenjit'in genellikle kışın, mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi sonucu ortaya çıkan bulaşıcı bir boğaz enfeksiyonu olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Erdoğan, farenjitin oluşum nedenleri, korunmak için neler yapılması gerektiği ve tedavisi hakkında bilgiler vererek, şunları söyledi:

"Eğer farenjit aniden ortaya çıkarsa ve şiddetli ağrılara neden oluyorsa akut farenjit adı verilir. Ancak uzun süreden beri var ve hastada çok şiddetli olmayan şikayetlere yol açıyorsa kronik (müzmin) farenjit adı verilir. Hem akut farenjitin hem de kronik farenjitin oluşmasındaki asıl sebepler virüsler ve bakteriler olsa da aralarında ufak farklar vardır. Kronik farenjitte virüs ve bakterilerin dışında, alerji, geniz akıntısı, kuru hava, burun tıkanıklığı nedeniyle ağızadan nefes almak zorunda kalan kişilerin nefes yollarında kuruma olması, aşırı sıcak ve soğuk besinler, mideden asit kaçağı olması, sigara ve alkol kullanımı gibi nedenler etkilidir. Akut farenjitte ise sebep genelde virüs ya da bakteridir. Akut farenjitin oluşmasında bunların dışında; mevsimler, havada bulunan maddeler, bazı soğuk algınlıkları gibi nedenler de etkilidir. Kapalı ortamlarda görülme sıklığı daha fazladır" dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA FARENJİT SIK SIK TEKRARLAR

Farenjit'in insanlar tarafından sıradan ve klinik açıdan fazla önem taşımayan bir hastalık olarak değerlendirildiğini vurgulayan Op. Dr. Ahmet Erdoğan: "Tedavi edilmediğinde, hastalığın tekrarlama riski yükselmekte ve taşıyıcılık oranı artmaktadır. Farenjitten korunmak için öncelikle sigara kullananlar sigarayı bırakmalıdırlar. Boğazı tahriş eden aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tozlu ve kirli ortamlardan, kapalı yerlerden uzak durmak gerekir. Elleri sık yıkamak ise enfeksiyonu önlemeye yardımcıdır. Eğer alerjiniz varsa buna neden olan şeylerden korunmalısınız. Mide asidinin boğaza kaçtığı reflü gibi bir sorununuz varsa çay, kahve, alkol, kola gibi içecekleri azaltmak ve fazla yemekten kaçınmak gerekir. Kaloriferli evlerde, sıcaktan kişinin ağzı kurur ve bu da boğazın tahrişine sebep olur. Bu nedenle kaliroferlerin üzerine buharlaşması için içi su dolu bir kap konulabilir."

FARENJİTİN TEDAVİSİ

"Akut farenjitte ılık çay içilmesi tuzlusu ile gargara yapılması iyi gelir. Akut farenjite bakteriler sebep olursa antibiyotik kullanmak gerekebilir. Kronik farenjit için uygulanacak tedavi uzun surer. Tedavide hastanın niçin kronik faranjit olduğu araştırılır. İlk olarak hastalığa sebep olan etkenlerden uzak durulmalıdır. Ilık çaylar azda olsa rahatlatıcı özeliklere sahiptir. Antibiyotik kullanımı hastalığın tedavisinde önemlidir. Böylece hastalığın iyileşmesi hızlanır. Antibiyotik kullanımından başka ateş düşürücü, ağrı kesici, alerjisi olanlar için alerjiyi önleyici ve öksürük kesiciler kullanılabilir. Geniz akıntısı için ilaç verilebilir. Tabi bu tedavilerin hepsi konusunda uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır" şeklinde konuştu.