Bahar detoksu ile yenilenin
LIFESTYLE

Bahar detoksu ile yenilenin

Sağlıklı ve yeterli beslenme yoluyla vücudunuzdan toksik maddeleri atarak, hareketli yaşayarak, açık havada bol bol yürüyerek ve bol su içerek doğal detoks yapmış olursunuz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 8 Mayıs 2013

Baharda detoks fikrini, canlanma isteği olarak görmek tam puan! Ancak detoksu 1-2 gün veya 1-2 haftaya indirgemek, bağırsak boşaltmak olarak algılamak sıfır puan! Sağlıksız ve katı uygulanan, bağırsak boşaltmaya dayalı lavman tipi uygulamalar hiçbir şekilde detoks olarak isimlendirilmemelidir. Doğru olanı; bahar mevsiminin gelmesini başlangıç olarak kabul edip beslenme alışkanlıklarımızda ve yaşam şeklimizde yapacağımız küçük ayarlamalarla her gün adım adım detoks uygulamaktır. Böylece baharda yenilenip yaza canlı girebiliriz. Her gün küçük adımlarla vücudu sarsmadan yenileyerek ve canlandırarak sağlıklı detoks yapılabilir. Herkesin beslenme ve yaşam şekli farklıdır. Sağlık durumu ve metabolizması kişiye özeldir. Dolayısıyla uygulanacak detoks şekli ve ayrıntıları her birey için farklılık gösterir.
Adım adım detoks
* Gün içinde hayatınızın ve yaşam ritminizin izin verdiği ölçüde küçük dinlenme molaları verin.
* Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin.
* Her gün öğlen saatlerinde 10 ile 30 dakika arasında açık havada orta tempo yürüyüş yapın. Böylece hem enerji harcamış hem de D vitamini eksikliğine de meydan vermemiş olursunuz. D vitamini, metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakmanıza destek sağlar.
* Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. Kahvaltı öğünü vücudumuzun çalışmaya başlaması ve gece boyunca azalan kan şekerinin dengelenmesi açısından oldukça önemlidir. Günde 6 öğün beslenmeli ve metabolizmayı yavaşlatmamak için 4 saatten uzun süre aç kalmamalısınız. Ana ve ara öğünlerden oluşan bir beslenme programı çok miktarda besini kısa sürede tüketmenizi engeller.
* Bol miktarda ve sürekli su için. Günde en az 2-3 litre su tüketerek, toksin maddeleri vücudunuzda hiç barındırmadan hemen atmış olursunuz. 
* Su dışında sağlıklı içecekler de doğal detoksun parçalarıdır. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, su yerine kabul edilebilecek ve vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içeceklerdir. Ayrıca sebze ve meyveler de, su ihtiyacını karşılamanızda katkı sağlar. Çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler ise sıvı ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücuttan su atımını arttırır. Bu nedenle bu tür içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı ve susuzluk hissedildiğinde ilk seçenek her zaman için su olmalıdır.
* Yeterli ve kaliteli protein alın. Vücuda gerekli olan azotun ve aminoasitlerin karşılanması için beslenme programında proteinin yeterli miktarda yer alması gerekir. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel protein kaynaklarından karşılamayın, kaliteli protein kaynakları olan hayvansal ürünlere de beslenmenizde yeteri kadar yer verin.
* Diyetinizde yeterli ölçüde ve kalitede karbonhidrat olmalı. Karbonhidratlar, kasları koruyucu özelliktedirler ve vücutta elzem bazı öğelerin sentezinde kullanılırlar.
* Akıllı yağlar kullanın. Yağ tüketimi miktar yağın cinsi açısından önem boyunca yemekler, salatalar besinlerin içerisinde yer alan doğal yağlar karşılanan yağ ihtiyacı değişik yağ çeşitlerinden dengeli olarak karşılanmalıdır.
* Baharın başlamasıyla taze enginarlar da
çıkar. Karaciğerin dostu olan enginarı haftada az 1 gün yemeye başlayın.
* Sağlıklı yiyecekler tüketin. Beslenmenizde; dört ana besin grubu olan et grubu, süt ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri öğünde ihtiyacınızı karşılayacak miktarda olmalı. Et grubundan kırmızı et, tavuk, hindi balık; süt grubundan süt, yoğurt, ayran ve cacık, tahıl ürünlerinden tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kabuklu pirinç, patates; mevsim sebzelerinden; taze fasulye, bezelye, patlıcan, barbunya, kabak ve meyvelerden çilek ve erik sofranızda mutlaka bulunsun.
* Pozitif olun, stresten uzak durun.
* Alkol kullanmamaya özen gösterin.
* Sigara kullanmayın ve sigara içilen yerlerde bulunmayın.
* Sağlıklı detoks bu adımlarla her gün yavaş yavaş olur. Piyasada sunulan ve bağırsak boşaltma mantığı altında sunulan detoks programları faydadan çok zarar getiriyor. Özellikle bağırsakta bulunan faydalı bakterileri yok edip bağırsağın florasını bozuyor. Bağışıklık sistemini çökertiyor. Bu tür yan etkileri olan ve metabolizmanızı hırpalayan detoks uygulamalarını yapmayın.