Zayıflamak için hala zaman var!
LIFESTYLE

Zayıflamak için hala zaman var!

Bu kısa zamanda, en iyi etkiyi sağlamak için neler yapılabilir?

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Mayıs 2013

Yazın yaklaşmasıyla, hem erkekler hem kadınlar arasında estetik ameliyatların sayısında artış bir anda göze çarpıcı şekilde artmakta. Plajlarda, sahillerde kendini daha iyi hissetmek isteyenler, "Yaza hazır vücut" arayışındalar. Peki, bu kısa zamanda, en iyi etkiyi sağlamak için neler yapılabilir? Bu konuyla ilgili merak edilenleri Estetik-Plastik Cerrahi uzmanı Prof.Dr.Murat Türegün'e sorduk.

Zayıflamak ve incelmek için ne tercih edilmeli?

Ameliyatlı-ameliyatsız zayıflama ve beden şekillendirme için değişik diyetler, sporlar, aletler bizlere yardımcı oluyor…Ama gerçek anlamda, kısa sürede yağlardan kurtulmak ve herşeyden önemlisi, vücuda ideal şekil vermek için liposuction tercih sırasında hâla bir numara…Kanımca, liposuctionın alternatifi olarak zayıflama için yıllarca daha birçok alet piyasaya girecek; bir yıl kullanılan aletler ertesi yıl terkedilecek ve bir alet mezarlığı doğacak. Ama hiçbiri, liposuction gibi yüz güldürücü sonuca ulaşamayacak. Tabii ki usta ellerde, bir heykeltraşın titizliği ile yapılmış olan liposuctiondan bahsediyorum. Çünkü liposuction, yağları vücuttan uzaklaştırmanın yanında, geride nasıl bir beden oluşturduğunuzun asıl önemli olduğu bir teknik.Yani sadece yağları alıp çöpe atma işlemi değil. Sabırla, titizlikle yapıldığında, 2-3 saat içinde bedeninize verilen figürü hiçbir aletin veya bir başka yağ eritme yönteminin vermesi mümkün değil. Öyle ki 25-30 yaşına gelmiş, ama hiç bel inceliği yaşamamış bir insana ideal bel yapısı vermek, düşük bel pantolonların kenarlarından taşan "love handle" dediğimiz kısımları, bikininin, sütyenin yanlarından taşan, oturunca mide ve karın bölgesinde kat kat olan yağları, sırt kıvrımlarını yok etmek görüntüyü inanılmaz değiştiren girişimler. Kollardan başlayarak, bel, karın, kürekler, mide, karın, bacaklarda simetriyi sağlayacak hoş bir görünüm elde etmek için, mutlaka bu yağları vücuttan uzaklaştırmak ve vücuda şekil vermek gerekiyor. Özellikle de aylar boyunca, çok zahmetler çekerek diyet ve sporla bu bölgelerdeki yağlarını eritip, vücutlarını forma sokmaya çalışan ve bunda hayal kırıklığı yaşayan insanlar, 2-3 saatlik bir girişimle, kendi deyimleriyle "hayal bile edemedikleri" bir yapıya kavuştuklarını söylüyorlar. Bu da hem hastaları, hem de biz plastik cerrahları çok mutlu ediyor.


Peki, Liposuction korkulu bir ameliyat mıdır?

Doğru insana, doğru teknikle, doğru cerrahi ve anestezi ekibiyle, doğru sağlık kuruluşunda, doğru cerrah tarafından yapılmış ameliyatlarda, risk diğerlerine göre her zaman çok azdır. Liposuctiondan ölüm oranı 1/190.000dir, yani çok çok düşüktür. Liposuction ile ilgili yanlış bilgilendirmeler hep olmuştur. Ama bu şehir efsanelerini artık bir yerde terketmek gerekir. Teknolojinin gelişmesi, anestezi tekniklerinin, hastane koşullarının ilerlemesi, kullanılan aletlerin modernleşmesi ile son 15 yılda, güvenli olarak bir defada alınabilecek yağ miktarı da 3-4 katına çıkmıştır. Bugün 2-3 ltden fazla yağ almamayı tercih eden plastik cerrahlar yanında 8-10 litre yağ almayı rutin hale getirmiş cerrahlar da vardır…Bugün ABD'de, her yıl en çok yapılan estetik ameliyat, liposuction olarak kayıtlara geçmektedir.

Ameliyat sonrasında bizleri ne bekler?

Liposuction, yaklaşık 2-3 saat süren ve genellikle 1 gece hastanede kalmanın yeterli olduğu bir ameliyattır. Bu süre içinde alınan yağ miktarına göre hastaya kan vermek gerekebilir. Daha sonra 2-3 gün evde istirahat etmek yeterli olacaktır.

Ağrı kesicilerle, kolaylıkla üstesinden gelinen bir ağrı ilk 2 gün olabilir. Bu nedenle sorun yaşayan hastamız pek olmamıştır diyebilirim.

Liposuction sonrası, vücuda şekil vermek, ödemleri azaltmak ve derinin alttaki yapılara düzgün olarak yapışmasını sağlamak amacıyla, iç çamaşırı kalınlığında, hava geçiren elastik korseleri, 6 hafta süre ile giymek gerekmekte.

Sonuç olarak gönül rahatlığıyla diyebilirim ki, liposuction ameliyatı ile elde edilebilecek sonucu başka bir teknikle ve kalıcı olarak elde etmek mümkün değildir. Liposuction, bugün en çok yapılan, en yüz güldürücü ameliyatlardan biridir. Böyle problemi olan insanlar, Türk Plastik Cerrahi camiasındaki usta ellerde istedikleri beden figürüne kavuşabilir…