Daha uzun yaşamın 5 bilinmeyeni
LIFESTYLE

Daha uzun yaşamın 5 bilinmeyeni

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Temmuz 2013

Mutlu yaşamak ve bu mutluluğun ömrünü uzatmak çok kolay...
Gözünüzden kaçan, belki de aklınıza hiç gelmeyen uzun yaşama dair detaylar hayatınızı değiştirecek. İşte psikologların açıkladığı 5 sır!
Daha fazla yaşamak için daha fazla ver
İnsanların güçlü bir sosyal destek sistemi içerisinde daha uzun yaşadıkları bilinen bir gerçek. Bunu dışında, arkadaşlarınızın ve ailenizin sizin için neler yaptığı ve tabii sizin onlar için neler yaptığınız çok önemli. Uzmanlar, herhangi bir durum karşısında siz yardım elinizi uzatmayı ihmal etmedikçe, size de yardım eli uzanacağını söylüyor. Bu da hem ilişkilerinizi hem de hayatınızı devam ettirme kolaylığı açısından yaşamınızı büyük ölçüde etkiliyor.
Her zaman büyük yarışta ol
Sizi evinize kadar izlemeyecek, stresi olmayan, hatta ilgi alanlarınız ve hobilerinizle ilgili bir işe sahip olma hayali içindesiniz. Ancak, bu hayalini kurduğunuz ideal çalışma hayatının uzun yaşama hiçbir katkısı olmayacaktır. Sorumluluk alanların, yüksek stresli işlerin üstesinden gelenlerin, hayallerindeki rahat işleri yapanlardan daha uzun yaşadıkları saptanmıştır. Hobileriniz ve işinizi mutlaka ayırın.
Spor sizi zorlamasın
Maratona katılacakmış gibi spor yapmanıza gerek yok. Yorucu fitness aktiviteleri ve rejimler… Bunlar, uzun yaşamanıza katkıda bulunmayacaktır. Uzun vadeli düşündüğünüzde, hafif spor aktivitelerinin, zor ve yorucu olanlarından hem daha zevkli hem de daha faydalı olacağını göreceksiniz. Periyodik olarak yüzme, bisiklet sürme, köpeğinizle yapacağınız bir saatlik yürüyüşler sağlığınız açısından çok daha faydalı olacaktır. Uzun yaşama olan katkısının yanı sıra, sizi sıkmayacaktır.
İyimser olun
İyi düşündüğünüz sürece, iyi, ister istemez sizi bulacaktır. İyimserlik, hipertansiyon ve kolesterolünüzü olumlu yönde etkileyecek, bu da daha uzun ve sağlıklı yaşamanıza destek olacaktır. Her zaman en iyiyi düşünürseniz, kötülüklerden uzaklaşacak belki de travma ya da hastalıklardan kurtulacaksınız. Uzmanlar, endişeli olduğunuz sürece hayatınızın karışacağını ve olumsuzlukların peşinizi bırakmayacağını söylüyor.
Eşler artık ömrü uzatıyor
Biliyorsunuz, artık Sex and The City kadınlarının döneminde yaşıyoruz. Bundan 60 yıl önce kadınlar eşleriyle genellikle cinsel yaşamları hakkında konuşamıyorlardı. Birbirlerinin nelerden hoşlandıklarını bilmiyorlardı. Ancak geçen zamanla birlikte diyaloglar değişti. Eşler artık sırdaşlar konumuna geldi. Birbirini iyi tanıyan çiftler, her alanda olduğu gibi cinsel yaşamlarında da çok daha mutlu. Ve güzel, tatmin edici cinsel yaşam, bir çok şeye etki ettiği gibi uzun yaşamanıza da etki ediyor.