Şiddetin Gerçek Yüzü: 3. Sayfa Kadın Hikayeleri
LIFESTYLE

Şiddetin Gerçek Yüzü: 3. Sayfa Kadın Hikayeleri

Samsun'daki Düşevi oyuncuları, 2006 yılından bu yana, "Şiddetin Gerçek Yüzü: 3. Sayfa Kadın Hikayeleri" adlı tiyatro oyununu sahneleyerek 40 bin izleyiciye ulaştı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 20 Şubat 2014

Samsun'daki Düşevi oyuncuları, 2006 yılından bu yana, "Şiddetin Gerçek Yüzü: 3. Sayfa Kadın Hikayeleri" adlı tiyatro oyununu sahneleyerek 40 bin izleyiciye ulaştı.

Kentte faaliyet gösteren yerel tiyatro grubu Düşevi, 2006 yılında sahneye koydukları ve gazetelerin 3. sayfalarından esinlenerek kadına şiddeti farklı bir yorumla ele aldıkları "Şiddetin Gerçek Yüzü: 3. Sayfa Kadın Hikayeleri" oyunuyla, "Töre, Laz Kızı, Ana, Mahur Beste, Mahkum Kadın ve Gerdek" başlıklarıyla işledikleri konuları sahnede gerçekçi bir üslupla yansıtıp 8 yıldır seyirciyi sarsmayı başarıyor.

Sekiz yazar tarafından kaleme alınan eser, Samsun Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle seyirciyle buluşuyor.

Oyunun yönetmeni Cem Kaynar, 2005 yılında yazmaya başladıkları oyunu 2006'da sahneye koyduklarını söyledi.



Türkiye'nin birçok ilinde oyunu sahnelediklerini, yaklaşık 40 bin izleyiciye ulaştıklarını anlatan Kaynar, şöyle devam etti:

"Samsun'da oyuna başladığımızda bu kadar ilgi göreceğini düşünmüyorduk. Başta İstanbul, Ankara, Antalya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerimiz olmak üzere oyunu defalarca sahneledik. Türkiye'de kadına yönelik şiddet her zaman vardı, bu nedenle ne yazık ki oyun sahneleniyor, keşke oynanmasa. Yerel bazda bu kadar uzun soluklu devam eden bir tiyatro oyunu olduğunu düşünmüyorum. 8 yıldır aynı oyunu küçük değişiklikler yaparak sahneliyoruz."

"Şiddet gören kadınların nereye, nasıl başvuracağını anlatıyoruz"

Oyuncu Ferda Kaynar ise yaşanmış öyküleri sahneleyerek o kadınların sesi olduklarını kaydetti.

Şiddetin çözümü olduğunu ve şiddet gören kadınların nereye, nasıl başvurabileceğini tiyatro oyunu ile anlattıklarını dile getiren Kaynar, şöyle konuştu:

"Oyunumuzda altı farklı şiddet görmüş kadının hikayesi var. Sonunda kimseye bir mesaj vermiyoruz, sadece şiddet gören kadınların hayatını anlatıyoruz. Kadınlar şiddet gördüğünde 'bir tek benim başıma geliyor" zannediyor ve bununla baş edemiyor. Biz burada kadınlarımızı bilinçlendiriyoruz. Şiddet gören sadece siz değilsiniz, nereye başvurabilirsiniz, bunları onlara aktarıyoruz."


"Erkeklerin izlemesini istiyoruz"
Oyunu daha çok erkeklerin izlemesini arzu ettiklerini vurgulayan Kaynar, "Genelde oyunu kadınlarımız izliyor ve oyunun içinde 'bu kişi benim' diye bizim yanımıza geliyor ama erkeklerin izlemesini daha çok istiyoruz. Çünkü şiddet gören kadının nasıl bir süreçten geçtiğini görmesini ve eğer şiddet uyguluyorsa buna son vermesini arzuluyoruz" dedi.