Alerjiler kapıda!
LIFESTYLE

Alerjiler kapıda!

Bu belirtilerden bir ya da daha fazlasını yaşıyorsanız gözleriniz alerjenlere tepki vermeye başlamış olabilir.

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Mart 2014

Göz alerjisi polen, rutubet, toz parçacıkları ve hayvan tüyü gibi iç ve dış mekan alerjenlerine karşı gelişen bir reaksiyondur. Bu alerjenler göze girer ve göz kapağının içine yerleşerek gözün nemli kalmasını sağlayan hat şeklindeki dokunun iltihaplanmasına yol açarlar. Göz alerjisi yaşayan kişilerde genel belirti olarak oluşan iltihaplanma sonucunda rahatsız edici kumlu göz hissi, kırmızı, kaşınan, yanan, yaşlanan şişkin gözler sorunu ile karşılaşır. Bu sorunlar öksürük veya baş ağrısı sorunları ile beraber görülebilir. Hatta birçok kişide geçici bulanık görme şikayeti gözlemlenir. Bazı kişiler için ise göz alerjileri işteki performansı olumsuz etkileyecek, spor aktivitelerine engel olacak ve tatili kısa kesmeye neden olacak kadar rahatsız edici olabilir.

Polen alerji dönemi 8-10 ay sürer...

Sıkça düşünülenin aksine polen alerji dönemi 8-10 ay sürer. Göz alerjisinin en sık görüldüğü bahar mevsiminde olduğumuz şu günlerde çevresel alerji faktörleri çok daha zorlayıcıdır. Göz alerjisine karşı en iyi savunma öncelikle alerjiyi tetikleyen maddelerle temastan kaçınmaktır. Eğer herhangi bir alerjen ile temasınız olduysa gözlerinizi dikkatlice yıkamanız ve biraz suni gözyaşı damlatmanız gerekir. Alerjenlerle temastan kaçınmanız mümkün değilse derhal tedaviye başlamalı ve belirtiler ortadan kalkıncaya kadar devam etmelisiniz. Size uygun tedavi için doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Göz alerjisinden nasıl korunabilirsiniz?

Öncelikle ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkamaya özen gösterin. Gün içinde gözlerinize dokunmaktan kaçının, dalgınlıkla ovuşturmayın. Alerjenleri azaltabilmek için çarşaflarınızın ve özellikle yastık kılıflarınınız temiz, çok iyi durulanmış olmasına dikkat edin. Başkasına ait makyaj malzemelerini kullanmayın ve kendi malzemelerinizi de paylaşmayın. Kontakt lensiniz varsa kullanım süresini sınırlandırın, örneği günlük kullan-at lensleri tercih edin ve tabii ki başkasının kontakt lensini asla kullanmayın.

Kontakt lensler alerji döneminde de kullanılabilir mi?
Alerjik kişiler belli dönemlerde bu rahatsızlıkla başa çıkabilmek için lenslerine veda ediyor. Oysa hem göz alerjisiyle başa çıkmak hem de gönül rahatlığı ile kontakt lens kullanmak günlük kullan-at lenslerle mümkün. Alerjilere ilişkin rahatsızlığı ya da kaşıntıyı ortadan kaldırmak için 1•DAY ACUVUE® TruEye® ya da 1•DAY ACUVUE® MOIST® günlük kullan-at kontakt lensleri göz doktorunuza sorabilirsiniz. Her gün yeni bir çift lensin sağlayacağı hijyen, aynı çift lensi defalarca takmak suretiyle maruz kalabileceğiniz toz, polen ve diğer rahatsız edici maddelerin birikmesini engellemenize yardımcı olur. Aynı zamanda bu lensler, bazı kullanıcılarda kendi başına alerji yaratan lens solüsyonlarıyla temasa gerek bırakmaz. Günlük kullan-at lensler her gün temizlenme zorunluluğunu ortadan kaldırarak zamandan kazanmanızı da sağlar. 1•DAY ACUVUE® TruEye® ya da 1•DAY ACUVUE® MOIST® kontakt lensler alerji ile başa çıkmada etkili bir strateji ve bu sorunu yaşayan birçok kişi için sağlıklı bir seçim olarak karşımıza çıkıyor.