Kansızlığa karşı kırmızı et tüketin
LIFESTYLE

Kansızlığa karşı kırmızı et tüketin

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa N. Yenerel, kansızlık (anemi) hakkında bilgi verdi.

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Mayıs 2014

Prof. Dr. Mustafa Yenerel, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve iş yaparken nefes darlığı kansızlığın en sık görülen şikayetler arasında yer aldığını belirtti. Yenerel, "Kansızlığın hızlı geliştiği durumlarda örneğin kazalara bağlı ciddi yaralanmalarda ya da ani gelişen mide kanamasında bayılma, şok, hatta koma dahi gelişebiliyor. Demirin alyuvarlar dışında deri ve mukozayı örten hücrelerimiz için de gerekli bir madde olması nedeniyle eksikliğinde dudak kenarlarında çatlaklar, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, bazen kaşıntı ile birlikte yutma güçlüğü ve tırnak bozuklukları gibi bulgular görülebilir. diye konuştu.

Kadınlarda demir eksikliği anemisi görülme nedeninin adet kanamaları ve gebelik olduğunu belirten Yenerel, şunları kaydetti: "Adet kanamasının üç gün sürmesi, dört ve beşinci günlerde ise tamamen bitmiş olması gerekiyor.
Gebelerde de bebeğin ana rahmindeki gelişimi sonucu demir kullanımı artıyor. Bu durum süt verme döneminde de devam ediyor ve annelerde demir depoları da sınırda ise ciddi demir eksikliği anemileri görülüyor.
Böyle durumlarda gebe kadınların daha kansızlık gelişmeden koruyucu amaçlı demir hapları ve folik asit vitamini kullanmaları öneriliyor.
Risk altındaki bir diğer grubun ise etten fakir beslenen kişiler ve vejetaryenler olduğunu aktaran Yenerel, "Demirden zengin yiyeceklerin normal miktarlarda yenmesinin demir eksikliğinden korunmada önemlidir ancak uzun süreli kanama durumlarında bu yiyecekler de demir depolarının boşalmasını engelleyemez. şeklinde konuştu.